Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z odpaleniem po dłuższym postoju i lekko szarpie.
-
qbis22
- Aktywny
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Problem z odpaleniem po dłuższym postoju i lekko szarpie.
Witam jak nowy użytkownik chevroleta proszę szanowne forum o pomoc w diagnozie. Tak jak pisałem w powitaniu jestem posiadaczem Nubiry III 1.8 F18D3 121KM z 2009r. z gazem 5 generacji Vialle przebieg 180tys.
Problem który mam jest taki, że po nocnym, czy też dłuższym postoju mam problem z odpaleniem, jak już odpali to początkowo pracuje na bardzo niskich obrotach tudzież szarpie nim przez kilka sekund. problem niezależnie czy jeżdżę na benzynie czy na gazie. Zachowuj się tak jakby po dłuższym postoju spływało paliwo. Zrobiłem taki test, że jak już silnik chwycił, zgasiłem go i potem znowu zapaliłem i tu problemu już nie było, zapalił od razu.
Drugi problem, to taki że przy przyspieszaniu jest odczuwalne lekki szarpanie w zakresie 3k i 4k obrotów, nie jest to mocne szarpnięcie, pasażerowie raczej tego nie odczuwają, ale ja jako kierowca to czuję. Szarpnie też lekko raz może dwa jak dodam gazu po hamowaniu silnikiem, oczywiście im niższy bieg tym mocniej. Co do szarpanie też nie ma znaczenia, czy na gazie czy benzynie, choć na benzynie trochę mniej. Co to może być?
Powiem może co już zrobiłem w tym temacie. Otóż oddałem wtryski od gazu do regeneracji gdyż trochę lały i było czuć zapach gazu w aucie, po regeneracji i wymianie uszczelnień swąd LPG zniknął. Następnie pomyślałem jak dzieje się tak na różnych paliwach, no to układ zapłonowy, wymieniłem świece na NGK, z katalogu wyszło że mają być dwu elektrodowe, takie też założyłem, dalej nie pomogło. postanowiłem zmienić na jednoelektrodowe marki DENSO gdyż to były jedyne które katalog pokazywał jako zamienniki jednoelektrodowe, ale było jeszcze gorzej, dlatego powróciłem do tych NGK. no i na ślepo wymieniłem cewkę zapłonową, ale nic to nie dało, co jeszcze może być? wyczytałem, że często awarii ulega sterownik. A no i podpoiłem pod kompa, ale żadnych błędów nie wykazał, a parametry wydawały się być w normie. Co jeszcze zaobserwowałem to jak jadę na luzie to obroty bardzo powoli spadają i często utrzymują się trochę ponad 1000RPM, lewe powietrze?
Problem który mam jest taki, że po nocnym, czy też dłuższym postoju mam problem z odpaleniem, jak już odpali to początkowo pracuje na bardzo niskich obrotach tudzież szarpie nim przez kilka sekund. problem niezależnie czy jeżdżę na benzynie czy na gazie. Zachowuj się tak jakby po dłuższym postoju spływało paliwo. Zrobiłem taki test, że jak już silnik chwycił, zgasiłem go i potem znowu zapaliłem i tu problemu już nie było, zapalił od razu.
Drugi problem, to taki że przy przyspieszaniu jest odczuwalne lekki szarpanie w zakresie 3k i 4k obrotów, nie jest to mocne szarpnięcie, pasażerowie raczej tego nie odczuwają, ale ja jako kierowca to czuję. Szarpnie też lekko raz może dwa jak dodam gazu po hamowaniu silnikiem, oczywiście im niższy bieg tym mocniej. Co do szarpanie też nie ma znaczenia, czy na gazie czy benzynie, choć na benzynie trochę mniej. Co to może być?
Powiem może co już zrobiłem w tym temacie. Otóż oddałem wtryski od gazu do regeneracji gdyż trochę lały i było czuć zapach gazu w aucie, po regeneracji i wymianie uszczelnień swąd LPG zniknął. Następnie pomyślałem jak dzieje się tak na różnych paliwach, no to układ zapłonowy, wymieniłem świece na NGK, z katalogu wyszło że mają być dwu elektrodowe, takie też założyłem, dalej nie pomogło. postanowiłem zmienić na jednoelektrodowe marki DENSO gdyż to były jedyne które katalog pokazywał jako zamienniki jednoelektrodowe, ale było jeszcze gorzej, dlatego powróciłem do tych NGK. no i na ślepo wymieniłem cewkę zapłonową, ale nic to nie dało, co jeszcze może być? wyczytałem, że często awarii ulega sterownik. A no i podpoiłem pod kompa, ale żadnych błędów nie wykazał, a parametry wydawały się być w normie. Co jeszcze zaobserwowałem to jak jadę na luzie to obroty bardzo powoli spadają i często utrzymują się trochę ponad 1000RPM, lewe powietrze?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem po dłuższym postoju i lekko szarpie
Problemy charakterystyczne dla zasilania lpg. Musisz zacząć od całkowitego odcięcia dopływu lpg (zawór na butli) i pojeździj kilka dni na benzynie. Dopiero potem będziemy mogli coś radzić.
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
przez tydzień nie było wpiętych wtrysków, by pojechały do regeneracji, też myślałem że wtryski nie trzymają i po tym czasie też miał problem z odpaleniem... a co do zaworu na butli to go nie posiadam:) instalacja Vialle...
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Bardziej jednak mnie martwi to szarpanie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jak to nie posiadaszqbis22 pisze:przez tydzień nie było wpiętych wtrysków, by pojechały do regeneracji, też myślałem że wtryski nie trzymają i po tym czasie też miał problem z odpaleniem... a co do zaworu na butli to go nie posiadam:) instalacja Vialle...
Czyli jeździłeś przez tydzień z odłączona instalacją LPG i problem nadal występował. To faktycznie wygląda na jakiś kłopot z paliwem benzynowym. Silnik z Vialle odpala na benzynie? Czy ma możliwość uruchamiania z gazu?
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nie jezdzilem tylko stal tydzień, niestety nie mam zaworu, przekopałem cala instalacje i nic, niestety nie mam możliwości odpalenia na lpg. Bardziej jednak mnie martwi to szarpanie... Może to być od sprzęgła?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Szarpanie nie musi być od sprzęgła, lecz np. od silniczka krokowego, ale też regulacja LPG 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tej instalacji się nie reguluje, ale krokowca tez mialem na celowniku no i egr, jak robi sie adaptacje?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Adaptację masz tutaj http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... ead#unread
EGR to po za świeceniu się Check nic się nie dzieje. Pytanie właśnie, czy wywala Ci jakiś błąd ?
EGR to po za świeceniu się Check nic się nie dzieje. Pytanie właśnie, czy wywala Ci jakiś błąd ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Chyba opanowałem mój problem. Otóż postanowiłem wyczyścić silnik krokowy i przepustnice i to co zobaczyłem poi zdjęci przepustnicy przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Otóż zapewne mojemu poprzednikowi urwały się klapki co są w kolektorze ssącym, dokładnie pękło na pół w miejscu gdzie jest kompensator i postanowił to naprawić. Użył najbardziej wyspecjalizowanego sprzętu jaki miał w garażu tj. śrubokręta i przykręcił to na chamskich wkrętach do drewna... Nie pozostało mi nic innego jak kupić kolektor ssący z Vectry(40PLN) bo do mojego jedna osoba krzyknęła sobie 700PLN
a ten od vectry różni się tylko tym że nie ma mocowania pod map sensor, rozbebeszyłem oba, przełożył klapki, załatałem otwory po wkrętach i chodzi jak złoto, nie szarpie, nie rwie i co najważniejsze ma więcej mocy. Dziś rano jak go odpalałem, też poszło bez problemu. jak tylko ktoś podpowie jak wrzucić zdj. to pokaże wam co potrafi wymyślić sprytny Zbyś, bo ja bym sto lat myślał to bym tego nie wymyślił.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak umieszczać zdjęcia na forum o to poradnik 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
-
Tomaj
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Nubira/Lacetti 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Pewnie poprzednika cena odstraszyła i naprawił...
Cały czas na tym forum pojawia się coś o klapkach w dolocie. O co chodzi i gdzie to jest? W T18SED (D-TEC) też są jakieś klapki?
Cały czas na tym forum pojawia się coś o klapkach w dolocie. O co chodzi i gdzie to jest? W T18SED (D-TEC) też są jakieś klapki?
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
co do tych klapek wiem jedno, nie powinny być przykręcone na wkrętach do drewna... a czy koszt 40 złociszy jest taki straszny? No mnie nie przeraził. są to klapki do zawirowywania powietrza, żeby od spalin mniej wiewiórek zdechło.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Nie. Dlatego też T18SED jest wskazywany jako ten "mniej awaryjny".Tomaj pisze:Cały czas na tym forum pojawia się coś o klapkach w dolocie. O co chodzi i gdzie to jest? W T18SED (D-TEC) też są jakieś klapki?
Ty już jesteś pewnie po lekturze albo forum albo manuali od wschodnich sąsiadów, więc wiesz, że da się podziałać z tym z Vectryqbis22 pisze:a czy koszt 40 złociszy jest taki straszny?
Niestety nie każdy mechanik czyta każde forum każdego modelu czy każdej marki i wie jak coś zrobić łatwiej i taniej.
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie, jednak to nie był problem z klapkami, dalej problem z odpalaniem po postoju i z szarpaniem moje podejrzenia to lejący wtrysk benzynowy, czy jest taka szansa? nie podejrzewam gazowych bo gazowe zrobiłem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Najczęstszą statystycznie przyczyną trudności z nieodpalaniem po dłuższym postoju w samochodach z instalacja LPG jest schodzenie do kolektora gazu z nieszczelności. Czy realizowałeś takie testy, że przez kilka dni zamykasz LPG i jazda tylko na benzynie? I nie można sugerować się pierwszym czy drugim uruchamianiem gdy ciągle gaz jest w rurkach i schodzi. Najlepiej opróżnić w jakiś sposób z gazu instalację i zapewnić brak możliwości ponownego napełnienia przewodów. Wydaje mi się nieprawdopodobne by nie było ręcznego sposobu zamknięcia odpływu LPG z butli, bo to kwestie bezpieczeństwa, niby w jaki sposób wymienić wtedy butlę? Niestety nie znam tej konstrukcji a ty nie dałeś żadnych zdjęć z elementów na butli. Może nie ma tam klasycznego kurka tylko trzeba użyć klucza, albo może tylko elektrozawór tam trzyma, który wystarczy odłączyć elektrycznie. Ewentualnie podpytaj się na http://lpg-forum.pl/ jak zamknąć odpływ gazu z butli vialle. Na pewno też trzeba zadbać żeby pompa w butli nie pracowała.
Trzeba odłączyć jeden sposób zasilania żeby wyeliminować ten czynnik z diagnozy problemu.
Trzeba odłączyć jeden sposób zasilania żeby wyeliminować ten czynnik z diagnozy problemu.
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Eh... Jeszcze raz... Nie jest to problem gazu, pare postów wyżej napisałem ze tydzień byl bez wtrysków, to niby skąd gaz w kolektorze?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pisałeś że wtedy auto stało, więc jak testowałeś że to nie od LPG? Odpalałeś wtedy bez wtrysków i efekt nadal występował?qbis22 pisze:Nie jezdzilem tylko stal tydzień,
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
a no tak, że po tym staniu chciałem go zapalić i było dokładnie to samo, ale odpalanie mogę przeżyć najbardziej mnie irytuje szarpanie i chciałbym aby to było wątkiem przewodnim. komputer nie wykazuje żadnego błędu, szarpie i na gazie i na benzynie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mimo wszystko odetnij się od LPG i dalszą diagnostykę przeprowadzaj tylko na benzynie. Ułatwi to zadanie bo zmniejszy liczbę czynników, które należy brać pod uwagę.
EGRa jakoś weryfikowałeś?
Było gorzej? To może jednak od zapłonu coś. Tam są przewody WN czy cała zespolona cewka? Cewkę wymieniałeś na nową?qbis22 pisze:... no to układ zapłonowy, wymieniłem świece na NGK, z katalogu wyszło że mają być dwu elektrodowe, takie też założyłem, dalej nie pomogło. postanowiłem zmienić na jednoelektrodowe marki DENSO gdyż to były jedyne które katalog pokazywał jako zamienniki jednoelektrodowe, ale było jeszcze gorzej, dlatego powróciłem do tych NGK. no i na ślepo wymieniłem cewkę zapłonową, ale nic to nie dało, co jeszcze może być?
EGRa jakoś weryfikowałeś?
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
jedyne jak mogę odciąć się od lpg to odpinając przewody od centralki, egr wyczyściłem i nawet zaślepiłem, cewka nówka sztuka. silnik f18d3, nie ma kabli. Do sprawdzenia zostało mi jeszcze MAP, ale tutaj parametry wydają się być w normie, znaczy się zmieniają, sonda lambda 1, z tym że pracuje w normalnych zakresach, sonda 2 - tutaj nie wiem jak powinien wyglądać jej wykres, ale wygląda zupełnie inaczej niż 1, jest bardziej płaski i nie jest sinusoidalny, czy tak ma być? no i może przepustnica, ale wyczyszczona i wygląda na sprawną, nie ma luzów.
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
a i jeszcze czujnik położenia wałka rozrządu, jak się go sprawdza? i centralka silnika, gdzieś wyczytałem, że też lubi się zepsuć. I chyba najgłupsze, czy może być przeskoczony pasek rozrządu? Za rozrząd będę się brał dopiero w przyszłym tygodniu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to wypnij tą centralkę LPG i rozpocznij jeżdżenie tylko na benzynie. Jeżeli nic nie będzie się zmieniać szukaj dalej ale wtedy już będziesz pewny, że nie rozmydla ci sytuacji jakiś pośredni wpływ LPG.
Awaria czujnika wałka lub usterki sterownika raczej dawałyby komunikaty a mówisz że jest czysto. Tych elementów nie da się prosto zdiagnozować.
Czy pasek może być przeskoczony
Teoretycznie tak, proste do sprawdzenia analizując punkty orientacyjne na kołach rozrządu. Choć po przeskoku paska auto jeździłoby bardzo słabo.
Awaria czujnika wałka lub usterki sterownika raczej dawałyby komunikaty a mówisz że jest czysto. Tych elementów nie da się prosto zdiagnozować.
Czy pasek może być przeskoczony