Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Raz zapalam autko w sekunde a raz kręci kilka sekund, co jes
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Raz zapalam autko w sekunde a raz kręci kilka sekund, co jes
Witam
Zalozylem instalacje gazowa z pol roku temu kme nevo i zauwazylem ze chyba od tamtej pory jak caly czas jezdze na gazie , zgasza i zapale po paru min czy godz to potrafi raz na kilka odpalen krecic 3-4 sekundy.
Napiecie przy normalnym odpaleniu jest 12.2-12.5V a przy tym dluzszym kreceniu spada do 10.8-11 na chwile.
Czy to wina instalacji gazowej??
Zalozylem instalacje gazowa z pol roku temu kme nevo i zauwazylem ze chyba od tamtej pory jak caly czas jezdze na gazie , zgasza i zapale po paru min czy godz to potrafi raz na kilka odpalen krecic 3-4 sekundy.
Napiecie przy normalnym odpaleniu jest 12.2-12.5V a przy tym dluzszym kreceniu spada do 10.8-11 na chwile.
Czy to wina instalacji gazowej??
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: Raz zapalam autko w sekunde a raz kręci kilka sekund, co
A zrobiłeś coś żeby wyeliminować instalację? Na początek zakręcamy butlę z gazem jeździmy jakieś 200-300 km na benzynie i sprawdzamy czy zachowuje się tak samo. Późnej zastanawiamy się dalej w zależności od wyników.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Dokładnie
, bo tak sprawdzamy czy problem rozruchu nie wynika z uchodzenia gazu do kolektora na postoju, czyli nieszczelności.
-
Maniek
To, że przy dłuższym kręceniu spada napięcie to normalne, bo rozrusznik pod obciążeniem pobiera bardzo dużo prądu i szybko rozładowuje akumulator. A ten problem masz przy odpalaniu na gazie czy na benzynie ?? Ja osobiście uważam, że auto zawsze powinno być odpalane na benzynie, a dopiero automatycznie powinno być przełączone na gaz. Takie postępowanie jest zdrowsze dla silnika, wtrysków paliwa itp.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Przecież LPG zawsze pali na benzynie a Krzysiek1977 nie napisał, że pali w opcji awaryjnej gazem.
-
Maniek
Nie wiem jaki kolega ma sterownik do LPG, ja w drugim aucie mam możliwość przełączania - tylko gaz/auto/tylko benzyna, i wiem, że wiele instalacji gazowych ma taką możliwość.
Ale kolega napisał : "zauwazylem ze chyba od tamtej pory jak caly czas jezdze na gazie" i to mnie zastanawia.
Ale kolega napisał : "zauwazylem ze chyba od tamtej pory jak caly czas jezdze na gazie" i to mnie zastanawia.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
W STAGU też mogę odpalić na gazie ale takie odpalanie samochodu to chyba tryb awaryjny. Jaki sterownik oferuje odpalanie na gazie ?
-
Maniek
Nie wiem jaki w drugim aucie mam sterownik gazu, ale instalacja jest lovato, ale w BRC też się z takim sterowaniem spotkałem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
W BRC jest ale tylko w trybie "awaryjnym", który uruchamia się w specjalny sposób. W nowych sterownikach jest blokada do 5 takich uruchomień, potem trzeba wyzerować licznik uruchomień programem serwisowym.
- AdamT
- Zasłużony dla forum
- Imię: Adam
- Samochód: Octavia III FL
- Silnik:
- Kontakt:
Takie sterowanie o którym piszecie to ostatnio widziałem w instalacji 2gen. a nie w nowych 4-tej
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
W IIgen również odpalanie z gazu trzeba było wykonać w sposób specjalny(długie przytrzymanie przycisku lub jakiś inny nietypowy sposób). Nie ma zapalania z gazu na IIgen ot tak bo bez pracy silnika po otworzeniu elektrozaworów gaz od razu uchodzi do kolektora.
O jakich więc piszecie sterownikach czy to II czy IV generacji w których jest stała naturalna możliwość uruchamiania z gazu, bo ja nie kojarzę?
O jakich więc piszecie sterownikach czy to II czy IV generacji w których jest stała naturalna możliwość uruchamiania z gazu, bo ja nie kojarzę?
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Zawsze odpalane na benzynie a przy 30 stopniach przelancza sie na gaz lub jak mowi gazownik po 10 sek.Maniek pisze:To, że przy dłuższym kręceniu spada napięcie to normalne, bo rozrusznik pod obciążeniem pobiera bardzo dużo prądu i szybko rozładowuje akumulator. A ten problem masz przy odpalaniu na gazie czy na benzynie ?? Ja osobiście uważam, że auto zawsze powinno być odpalane na benzynie, a dopiero automatycznie powinno być przełączone na gaz. Takie postępowanie jest zdrowsze dla silnika, wtrysków paliwa itp.
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Mam sterownik kme nevo
Ok pojezdze 100km na benzynie i zobacze czy tak samo sie zachowuje przy odpalaniu.
Bo raz to jest a drugi czy trzeci raz nie ma tego problemu.
Zawsze odpalam na benzynie
i zostawie pozniej gazownikowi auto ale on cos mowil ze plus pod stacyjke podlaczy............. nie bardzo to rozumiem.
Ok pojezdze 100km na benzynie i zobacze czy tak samo sie zachowuje przy odpalaniu.
Bo raz to jest a drugi czy trzeci raz nie ma tego problemu.
Zawsze odpalam na benzynie
i zostawie pozniej gazownikowi auto ale on cos mowil ze plus pod stacyjke podlaczy............. nie bardzo to rozumiem.
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
wszim pisze:W IIgen również odpalanie z gazu trzeba było wykonać w sposób specjalny(długie przytrzymanie przycisku lub jakiś inny nietypowy sposób). Nie ma zapalania z gazu na IIgen ot tak bo bez pracy silnika po otworzeniu elektrozaworów gaz od razu uchodzi do kolektora.
Kolego wiadomo przeciez ze mam instalacje 4 generacji i samoczynnie przelancza sie z benzyny na gaz po osiagnieciu temperatury
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Przecież wiemy. Prześledź tok wątku, bo moja wypowiedź nie była stricte do ciebie.
-
Maniek
A więc tak, wiemy już, że kolega na pewno zawsze odpala auto na benzynie, i ten układ nas interesuje.
Ja wiem, że to zabrzmi głupio, ale zwróć uwagę na to jak odpalasz silnik, czy wkładasz kluczyk i jednym szybkim ruchem włączasz zapłon i rozruch, czy włączasz zapłon, a po chwili rozruch. Ja zauważyłem coś takiego u siebie w sparku, jak szybko przeskoczę na rozruch, to pompa paliwowa nie nadąży jeszcze nabić ciśnienia i wtedy muszę dłużej zakręcić rozrusznikiem i pierwsze kilka sekund po uruchomieniu silnika , silnik nie do końca równo pracuje, a jak włączę zapłon, i po chwili daję rozruch, to wtedy silnik odpala szybko i pracuje równo po uruchomieniu.
Bo wydaje mi się, że Cruze to za świeże auto aby pojawiły się już problemy z filtrem paliwa i pompą paliwa.
Zwróć też uwagę, czy problem z rozruchem masz tylko na ciepłym silniku , tylko na zimnym czy nie ma to różnicy.
Ja wiem, że to zabrzmi głupio, ale zwróć uwagę na to jak odpalasz silnik, czy wkładasz kluczyk i jednym szybkim ruchem włączasz zapłon i rozruch, czy włączasz zapłon, a po chwili rozruch. Ja zauważyłem coś takiego u siebie w sparku, jak szybko przeskoczę na rozruch, to pompa paliwowa nie nadąży jeszcze nabić ciśnienia i wtedy muszę dłużej zakręcić rozrusznikiem i pierwsze kilka sekund po uruchomieniu silnika , silnik nie do końca równo pracuje, a jak włączę zapłon, i po chwili daję rozruch, to wtedy silnik odpala szybko i pracuje równo po uruchomieniu.
Bo wydaje mi się, że Cruze to za świeże auto aby pojawiły się już problemy z filtrem paliwa i pompą paliwa.
Zwróć też uwagę, czy problem z rozruchem masz tylko na ciepłym silniku , tylko na zimnym czy nie ma to różnicy.
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
I na benzynie jest ok , przejechalem ok 300km i odpalalem 4-6 razy w ciagu dnia i git.
Od tygodnia jezdze znowu na gazie i problem dalej jest
Od tygodnia jezdze znowu na gazie i problem dalej jest
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Masz odpowiedź w trzecim poście niniejszego wątku.
wszim pisze:Dokładnie, bo tak sprawdzamy czy problem rozruchu nie wynika z uchodzenia gazu do kolektora na postoju, czyli nieszczelności.
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli wniosek ze gazownik cos spieprzyl przy montazu? przy wierceniu w kolektorze?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To raczej nie wina gazownika lecz usterki/wady reduktora, elektrozaworów, wtryskiwaczy. Po zgaszeniu auta układ powinien trzymać szczelność a wygląda, że resztki gazu schodzą do kolektora. Z jego napełnienia gazem bierze się problem z rozruchem, bo mieszanka na starcie jest za bogata(tzw zalewanie silnika), brakuje w niej tlenu wypartego przez gaz.
-
rdkCruze
- Świeżak
- Imię: Radek
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem podobnie. Krecilem, krecilem i dopiero po chwili startował z niskich obrotów, niechętnie. W ASO coś tłumaczyli, że zostaje gaz po zgaszeniu zostaje w instalacji i na nim później próbuje wystartować auto(??). Wymienili mi reduktor i jest ok. Ciekawe czy zrobili też coś o czym nie wiem 
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Robbo
- Profesjonalista
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Taka usterka z silnikami f18d4 i sposób weryfikacji i postępowania był omawiany na tym forum!
Zapraszam do lektury! !
Zapraszam do lektury! !
-
Krzysiek1977
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
ok
podjade do gazownika i niech to zrobi choc przez telefon byl zdziwiony i mowil ze raczej nie to i musi zobaczyc dlaczego napiecie spada na rozruchu (tym co kreci dluzej) ponizej 11
podjade do gazownika i niech to zrobi choc przez telefon byl zdziwiony i mowil ze raczej nie to i musi zobaczyc dlaczego napiecie spada na rozruchu (tym co kreci dluzej) ponizej 11