Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Temperatura silnika/płynu - 2.0 VCDI

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Black Cruze SW 2.0D
Silnik:
Kontakt:

Temperatura silnika/płynu - 2.0 VCDI

Post autor: Kaczy »

Przy obecnych temperaturach (-15), jezdzac tylko po miescie (Warszawa+spore korki), mój Cruze osiaga temp jak ponizej. Jak zlapie kawalek prostej i mocniej depne pedal gazu to temp. podbija o 1-2 kreski. Jak jest w Waszych 2.0d? Tak na marginesie, przez taka temp, wolne obroty podczas hamowania mam jak na obrazku (700) czyli dosc niskie.

Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Obrazek Można? Można: 201KM / 449Nm :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Temperatura silnika/płynu - 2.0 VCDI

Post autor: etac »

Kaczy pisze:Przy obecnych temperaturach (-15), jezdzac tylko po miescie (Warszawa+spore korki), mój Cruze osiaga temp jak ponizej. Jak zlapie kawalek prostej i mocniej depne pedal gazu to temp. podbija o 1-2 kreski. Jak jest w Waszych 2.0d? Tak na marginesie, przez taka temp, wolne obroty podczas hamowania mam jak na obrazku (700) czyli dosc niskie.

Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Nie zebym sie powtarzal, ale mam tak samo, Ostatnio jechałem w korku do Katowic z Będzina i dopiero na A4 temperatura się podniosła. Najlepsze jest ze wystarczy go dobrze przegonić i temperatura rośnie natychmiastowo.

Jako ze Lacetti był moim pierwszym dieslem to tam to zglaszalem jako usterke, ale nic nie stwierdzili, a w Cruze nie ma juz termostatu w sowim standardowym wykonaniu tylko przepustnica elektronicznie uchylna
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Powiem Wam szczerze że taki objaw to ja miałem w starym Dieselu 1.7 DTI w Astrze II.
Jak były temperatury rzędu -20 lub -25oC (nieporównywalne do tych obecnych) wtedy tak się działo i abym miał ciepło w samochodzie musiałem stać w korku na luzie z lekko wciśnietym gazem żeby obroty silnika go grzały.
Ciepło pewnie macie bo jest nagrzewnica jak dobrze pamiętam ale nie wiem czy jest to prawidłowe.
Silnik raczej powinien pracować w optymalnej temperaturze roboczej cały czas.
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: KoM »

Wczoraj wieczorem koło 24 wracałem z pracy, przejechałem 22 km, w tym ok. 8 km po trasie, nie cisnalem nie przekraczalem 2500 rpm i jak dojeżdżałam do domu to już prawie się zagrzal :) generalnie mam to samo:) prawie każdy nowoczesny diesel tak ma. Duża efektywność silników powoduje małe wydalaniem ciepła co za tym idzie znacznie dłuższe nagrzewania się silnika.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

etac_owiec pisze:Nie zebym sie powtarzal, ale mam tak samo, Ostatnio jechałem w korku do Katowic z Będzina i dopiero na A4 temperatura się podniosła. Najlepsze jest ze wystarczy go dobrze przegonić i temperatura rośnie natychmiastowo.
Jako ze Lacetti był moim pierwszym dieslem to tam to zglaszalem jako usterke, ale nic nie stwierdzili, a w Cruze nie ma juz termostatu w sowim standardowym wykonaniu tylko przepustnica elektronicznie uchylna
Haha, nie żebym się powatarzał, ale Twój i Mój Cruze to praktycznie identyczne kopie :) Te same silniki, te same wersje nadwozia, to samo wyposażenie, a z taśmy produkcyjnej pewnie zjechały w odstępie nie większym niż kilka dni. Wszystkie objawy/usterki też mamy takie same :lol: Jedynie kolory mam w inwersji - nadwozia (czarny/biały) i felg (srebrne/czarne).

A co do temperatury - dokładnie tak jak piszesz. Mam takie fragment, jak wracam do domu, gdzie jest 6km prostej dwupasmówki. Jak trafie na światła pierwszy, to robię szybki sprint i temperatura, już po 2-3 km, wskakuje na taką, jak jest przy wyższych temperaturach.
Avatar pisze:Powiem Wam szczerze że taki objaw to ja miałem w starym Dieselu 1.7 DTI w Astrze II.
Jak były temperatury rzędu -20 lub -25oC (nieporównywalne do tych obecnych) wtedy tak się działo i abym miał ciepło w samochodzie musiałem stać w korku na luzie z lekko wciśnietym gazem żeby obroty silnika go grzały.
Ciepło pewnie macie bo jest nagrzewnica jak dobrze pamiętam ale nie wiem czy jest to prawidłowe.
Silnik raczej powinien pracować w optymalnej temperaturze roboczej cały czas.
Zgadza sie, jest ciepło. Nawet jak wskazówka pokazuje jeszcze 'C', to już zaczyna lecieć ciepłe powietrze. W starym Clio 1.5Dci, jak stałem w korku, to temperatura też spadała znacznie, a jak korek był naprawdę duży to z nawiewów przestawało lecieć ciepłe powietrze. Z kolei w Peugeot 307, nawet przy -25 trzymał temp taką jak trzeba (może z 1 kreskę opadało). 540'stka miałą z kolei całkowicie gdzieś ile jest na zewnątrz. Nawet przy -35 temp była w okolicach 100' (dla tego silnika to normalna temp - zakres od 97 do 110). Ale tam z kolei było 8 garów i 4.4l, więc miał skąd brać energie :lol:

Fakt, powinien pracować w optymalnej temperaturze, ale z drugiej strony lepiej by była troszkę za niska niż troszkę za wysoka :)
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rwicik »

Dziwne.
Wg mnie albo wskaźniki źle działają, albo coś jest nie tak.
Miałem diesla D4D i ten podnosił obr. biegu jałowego zimą.
Tutaj mamy i za niską temp. silnika i zbyt niskie obr. biegu jałowego.
Albo zbieg usterek albo uszkodzone zegary ;)
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

rwicik pisze:Dziwne.
Tutaj mamy i za niską temp. silnika i zbyt niskie obr. biegu jałowego.
Albo zbieg usterek albo uszkodzone zegary ;)
Wedlug mnie zle wyskalowane zegary, ale nie bede sie klócił.
tomi333
Świeżak
Imię: Tomek
Samochód: Cruze 2.0 vdci 163KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: tomi333 »

To fakt. Diesle 2.0 163KM ma elektryczną nagrzewnicę która zaczyna automatycznie działać jak jest zimno. Nie jest napisane w instrukcji ale ciekawe od jakiej temperatury się załacza???? Pytanie: jak to obciąza akumulator? + jak jest aktywne automatyczne rozmrażanie tylnej szyby. Akumulatorek może dostawać w czasie mrozów
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

tomi333 pisze:To fakt. Diesle 2.0 163KM ma elektryczną nagrzewnicę która zaczyna automatycznie działać jak jest zimno. Nie jest napisane w instrukcji ale ciekawe od jakiej temperatury się załacza???? Pytanie: jak to obciąza akumulator? + jak jest aktywne automatyczne rozmrażanie tylnej szyby. Akumulatorek może dostawać w czasie mrozów
Gdzies w TIS czytalem algorytm dzialania tego ustrojstwa, ale nie moge tego odnalezc. Była tam na pewna interakcja pomiedzy temperature silnika,zewnetrzna I uzycia alternatora. Poszukam I dam znac, bo tez jestem ciekawy, bo mam odczucia ze nie zawsze sie to wlacza.
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

rwicik pisze:Dziwne.
Podbija (na 1100).
rwicik pisze: Tutaj mamy i za niską temp. silnika
Jak pojeździłem trochę podczas urlopu to temp jest w normie (2 kreski przed pionem). Tak naprawdę to chyba jest efekt jeżdżenia w tych zasranych korkach. Na 20km do pracy, stoję w korkach 10km.
rwicik pisze:i zbyt niskie obr. biegu jałowego.
To akurat opisywałem już wcześniej - jak zwalniam z wciśniętym sprzęgłem albo na luzie i temperatura silnika jest przed ćwiartką (lub trochę dalej), to obroty spadają i falują w zakresie 700-800. Ja się zatrzymam (albo puszczę hamulec), to wracają na 800-850. Nagrałem nawet filmik z porannej jazdy w korku (http://www.youtube.com/watch?v=b1IZeTqSnUo). Jak się rozgrzeje to efekt znika.
rwicik pisze:Albo zbieg usterek albo uszkodzone zegary ;)
To tylko Chevrolet :D
Awatar użytkownika
mario78
Profesjonalista
Imię: Mariusz
Samochód: CRUZE Black Roof
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mario78 »

etac_owiec pisze:Gdzies w TIS czytalem algorytm dzialania tego ustrojstwa, ale nie moge tego odnalezc. Była tam na pewna interakcja pomiedzy temperature silnika,zewnetrzna I uzycia alternatora. Poszukam I dam znac, bo tez jestem ciekawy, bo mam odczucia ze nie zawsze sie to wlacza.
Mi się wydaje że najlepiej czuję jej działanie jak mam ustawiony jest nawiew na przednią szybę.
Chevrolet Cruze 192KM/443Nm & BMW F30 320d AT8 & BMW F11 530d AT8

Obrazek
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Imię: Włodek
Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
Kontakt:

Post autor: Mitko »

Obczytałem chyba wszystko o termostatach i czujniku płynu chłodzacego ale mimo to nie mam koncepcji co począć. Chodzi o niską temperaturę płynu chłodzącego 72 - 74 *C co pokazuje ELM327 a i wskazówka na zegarze jest znacznie dalej niż była zawsze (o jedną kreskę przed połową). ELM nie pokazuje żadnych błędów, auto jeździ super i nie pali więcej. Na autostradzie przez 160 km z prędkością 140 i więcej km/h nie zagrzał się silnik jak dawniej. Od czego zacząć, czy da się coś pomierzyć multimetrem w czujniku temperatury ? czy wymieniać go od razu a jak to nie poskutkuje to brać się za termostat ? Co radzicie, silnik 2,0 D LNP 163 KM ?
Czy ma ktoś może numery GM tych elementów dla tego silnika ?
Awatar użytkownika
KapralTM
Stały bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze Irmscher Ed...
Silnik: Z20D1, LNP, 186KM, AT
Kontakt:

Post autor: KapralTM »

Dołączam do grona zainteresowanych. Mój ma to samo.
---------------------------------------------------
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Chevrolet Cruze Edition Irmscher LNP 186KM/402Nm AT
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

A sprawdzaliście czy chwilę po odpaleniu silnika wąż do chłodnicy robi się ciepły?
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Czy to świadczyłyby o zablokowanym termostacie w pozycji otwartej ?
Poszedłem do garażu i po pięciu minutach na biegu jałowym górna rura od chłodnicy do termostatu zimna a ta dolna po stronie kierowcy ledwo ciepła, na oko z 15*C. Silnik przed uruchomieniem miał 6*C a raczej ciecz chłodząca (zmierzone ELM327). Szkoda, że nie zmierzyłem po 5 minutach ale wyglada, że termostat zamknięty. Chyba zacznę od wymiany czujnika bo mniej roboty. Wymiana termostatu to kupa roboty. Ktoś ma sprawdzonego producenta termostatów bo zamienników jest pod dostatkiem ?
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Post pod postem i oper przez Etaca ale dla rozwikłania problemu dzisiaj trochę pojeździłem żeby zagrzać silnik. Niestety to samo co wyżej, wzkazówka na zegarze na 4 kresce przed połową, ELM pokazał 70*C. Po otwarciu maski wąż od termostatu do chłodnicy ledwo ciepły, może ok 10-15*C. Wąż od chłodnicy po stronie kierowcy ciepły ale nie gorący (termometr na podczerwień do badania gorączki pokazał 60*C), na dworze +4*C . I co z tego ma wynikać ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

termostat do wymiany
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Pewnie tak ale nie rozumiem tego. Wydawało mi się, że gorąca ciecz płynie od termostau do chłodnicy i wraca do silnika po schłodzeniu wężem po stronie kierowcy, gdzie jest też czujnik temperatury. Wygląda na to, że termostat jest zamknięty albo bardzo minimalnie przepuszcza płyn do chłodnicy, bo ten wąż jest zimny. W takim układzie i kierunku przeływu myślę, że jest tylko mały obieg płynu - tylko w silniku. Ale dlaczego temperatura nie wzrasta do przynajmniej 82 *C ? Już nie pamiętam kiedy ten stan zwrócił moją uwagę, bo często jeżdżę mało i wiadomo, że silnik w zimie dłużej się rozgrzewa ale w lecie zegar był jedną kreskę przed połową. Nie mniej wczoraj jadąc autostradą silnik powinien się chyba rozgrzać do temperatury roboczej, a tak nie było. Nie pamiętam co było w poprzednich zimach ale chyba aż tak niskich temperatur na zegarze nie zauważyłem. Zresztą co to za zimy jak prawie cały czas temperatura jest powyżej zera !
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Termostat wymieniony, udało się bez rozpinania przewodów pompy wspomagania. Auto trochę pojeździło wokół osiedla i temperatura wróciła na jedną kreskę przed połową. Etac miał rację.
Awatar użytkownika
KapralTM
Stały bywalec
Kontakt:

U mnie również termostat był winnym problemów z temperaturą silnika.
Zamiast CALORSTAT BY VERNET TH7341.82J założony został TH6580.88J. Temperatura otwarcia [°c] zmieniła się z 82 na 88, co sprawiło, że wskazówka temperatury na zegarach ustawia się obecnie centralnie na przedostatniej kresce.
Zdjęcie WhatsApp 2025-03-01 o 15.19.11_5178bf26.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2025-03-01 o 15.19.11_7fcb0e8a.jpg
Dzisiejsze testy odbywały się przy +4°c i wszystko wygląda na OK. Ciekaw jestem czy nie będzie problemów z jazdą, gdy zrobi się ciepło. :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Rzeczywiście, ciekawe to będzie. Ja trochę żałuję, że też tak nie zrobiłem, bo teraz muszę naprawdę dać czadu żeby silnik się rozgrzał. Na autostradzie rozgrzewa się przy obecnych temperaturach ale w mieście już jest problem. Przed wymianą przez 150 km na autostradzie z predkością 150 km/h nie łapał tempertury i wskazówka zegara była na pierwszej dłuższej kresce, tak na oko 70-75 *C. Jak się zrobi ciepło daj znać jaki efekt. Może rzeczywiscie trzeba stosować termostaty z wyższą temperaturą otwarcia. Część opini jest taka, że w zimie dla diesli to normalka, że się niedogrzewają. Inni twierdzą, że to nie ma prawa tak być i termostaty trzeba wymieniać do skutku, bo nawet nowe są wadliwe. Tak na marginesie, masz ładny stan licznika. Ja dopiero nakreciłem połowę tego. A skąd takie duże spalanie l/100 km ?
Awatar użytkownika
KapralTM
Stały bywalec
Kontakt:

Opony 245x40x18 i spojler z tyłu. Do tego codziennie A8 od węzła Kobierzyce do węzła Lotnisko na niedogrzanym silniku.
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Jeszcze jedno pytanie, średnica mniejsza termostatu na 88*C wynosi 33 mm i ma inny kształt niż tego na 82*C, który ma tę średnicę 29 mm. Czy to pasuje, zamyka dobrze duży obieg czy trzeba na szlifierce dopasować ?
Awatar użytkownika
KapralTM
Stały bywalec
Kontakt:

Termostat pasuje 1 za 1 bez jakiegokolwiek dotykania. Kształt się zgadza. Jedyne co trzeba zrobić to dobrać oring, gdyż uszczelka w zestawie TH6580.88J jest pod Hyundai / Kia.

Termostat CALORSTAT by Vernet TH6580.88J
Średnica 1 [mm]:54,0
Średnica 2 [mm]:33,0
Temperatura otwarcia [°c]:88
Wysokość 1 [mm]:33,0

EPS 1.880.797
Średnica 1 [mm]:54,0
Średnica 2 [mm]:29,0
Temperatura otwarcia [°c]:82
Wysokość 1 [mm]:33,0
Awatar użytkownika
Mitko
Bywalec
Kontakt:

Jest jeszcze taki STARK SKTC-0560213 pośredni między 82 a 88 *C na 85*C, wymiary i kształt jak oryginał https://www.czesciauto24.pl/stark/12743041. Może być alternatywą gdyby na 88*C w lecie przegrzewał silnik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”