Mam niewątpliwie niemały problem z moim kupionym rok temu Aveo 1,4 101KM 2009 r. Mianowicie okazało się że silnik nie ma kompresji wiec głowica do regeneracji. I tutaj zaczyna się problem. Po rozebraniu glowicy mechanik zadzwonił do mnie i powiedział że nie zrobi regeneracji gdyż ktoś już wcześniej grzebał przy silniku i mam zespawany
Mechanik upiera się aby kupić używaną głowicę, gdyż jak twierdzi gniazdo na wałek rozrządu jest wytarte i silnik może nie pracować później normalnie ( nie znam się
oznaczenie silnika Aveo F14D4
Pozostaje szukać głowicy z innego auta. Na olx i allegro nie ma żadnych głowic do tego Aveo. Mechanik, aż do dzisiaj twierdził że może tutaj podejść głowica z opla Astry J oznaczenie A16XER, niestety takowych też nie ma na ten moment. Piszę, aż do dzisiaj gdyż byłem w ASO Chevroleta i tam mi powiedzieli że akurat do tego silnika nie bedzie pasowała żadna inna głowica jak z Aveo lub Cruze, dlatego iż w tym silniku nie ma zmiennej geometrii ( czy jakoś tak - laik
Dlatego mam do Was specjalistów pytanie, czy rzeczywiście nie można zastosować innej głowicy oplowskiej??? Czy pozostaje mi jedynie kupno calego silnika ( co wyjdzie praktycznie tyle samo co wałek i regeneracja głowicy)???
Proszę o pomoc.
Dzięki i pozdrawiam
Marcin