Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

LPG do Chevroleta Cruze 1.8

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Rafał
Świeżak
Imię: RAFAŁ
Samochód: CRUZE
Silnik:
Kontakt:

LPG do Chevroleta Cruze 1.8

Post autor: Rafał »

Witam.
Kupiłem ostatnio Cruze 1.8 z 2010r. i sprawdzając samochód w serwisie chevroleta powiedzieli mi ze nie mogę załorzyĆ LPG ponieważ silnik nie ma utwardzonych gniazd zaworowych tylko decydując się na zakup w salonie z LPG przystosowywali silnik pod gaz. Ponoc można utwardzić gniazda czy wymienić nie pamiętam dokładnie jak mówił tylko nie wiem czy to się opłaca i czy ewentualnie zastosowanie sublifikatora w LPG by coś dało.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: LPG do Chevroleta Cruze 1.8

Post autor: huri_khan »

W salonie nic nie przystosowali. Jedynie zakładali gaz.
Natomiast chętnie się dowiem jak można utwardzić gniazda w silniku, który wyjechał z fabryki.

Mój Cruze My 2010 nie jest przystosowany do gazu, przez moje lenistwo (nie chciało mi się sprawdzać luzów) musiałem robić głowicę. Obecnie na gazie przejechałem już 90 kkm i jestem zadowolony.
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Można, wymieniając głowice na taką z utwardzonymi gniazdami :D
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Fachowcy od regeneracji głowic też oferują możliwość wymiany gniazd i zaworów na twardsze.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

Takie rzeczy robią w ASO o którym wspomina Rafał ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

no chyba tylko na fakturze :D)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

dlatego też się zapytałem :twisted:
Rafał
Świeżak
Imię: RAFAŁ
Samochód: CRUZE
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rafał »

Jutro będę pytał w serwisie co i jak i jakie koszty znajomy mechanik dzwonił dziś do Częstochowej bo tam regeneruje głowice i tam tez wymieniają gniazda na utwardzane(na mechanice się nie znam tak że mogę coś źle napisać) wraz z dopasowaniem zaworów do gniazd 1600 zł .To w 1.8 nie ma samo regulatorów.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Pozostaje pytanie o sens ekonomiczny takiej operacji? Z własnego doświadczenia śmiem twierdzić, że dobrze wystrojona (nie za oszczędnie) instalacja nie degraduje luzu zaworów, nawet w silniku bez opcji KL7 (czyli fabrycznego 'dostosowania' do lpg). A jeśli nawet, to taką regenerację głowicy można zrobić PO ewentualnym wystąpieniu problemu, zawsze te pieniądze zdążysz wydać ;) Trzeba zacząć od skontrolowania luzu jaki masz teraz. Potem dobrać instalację (BRC w Czakram albo gazownik polecany na lpg-forum). Potem regularnie sprawdzać czy luz się nie kasuje i serwisować instalację z pomiarem AFR w spalinach. I cieszyć się paliwem po 1,85 zł/litr :D
Ewentualnie dołożyć tę kasę do instalacji V generacji (Vialle), ale poza przechwałkami różnych trolli nie spotkałem jeszcze takiej w naturze, więc jest to opcja póki co teoretyczna.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Regulus - z Twojego doświadczenia mam rozumieć, że sam masz bez kl7, kontrolujesz luzy, i po kilkudziesięciu tyś km masz wszystko w tolerancji? Pytam bez złośliwości.

Rafał - Z tego co piszesz nie masz opcji kl7 utwardzonych el. silnika. Ludzie mimo braku tej opcji w 1.8 w Cruze zakładali gaz. Z opisywanych relacji, kasowały im się po czasie luzy na zaworach głównie wylotowych. To nie dobrze, bo jeżeli doszło by do podparcia zaworu, wypala gniazdo i korekcja luzu nic nie daje, tylko remont głowicy. Ale nie wszystko czarne. W przypadku założenia lpg do wersji bez kl7 należy bardzo często, moim zdaniem co roku kontrolować i w razie konieczności regulować luz zaworowy. W aso jak pytałem koło 150zł za kontrolę. I jeszcze jedno. Luz w 1.8 u nas kasuje się wymianą tzw. szklanek. Czyli nie łatwo i drogo. samoregulatory występują w 1.4. Notabene żaden 1.4 Cruz nie ma opcji kl7.
I jeszcze jedno, z relacji wynika, że po czasie, i po korekcie luzu gniazda się uklepują i znacznie zmniejsza się dalsza degradacja, lub zatrzymuje całkowicie.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie mam KL7. Zawory straciły luz po przejechaniu 18 kkm od instalacji (nie wiadomo jakie były przed instalacją, założoną przy przebiegu 30 kkm). Po regulacji zaworów (szlifowanie/wymiana szklanek) przejechałem 25 kkm, luz sprawdzam co 10 kkm i na razie nie obserwuję jego zmniejszania. Jak sprawdzać luz opisałem w manualu. Koszt regulacji zależy od liczby szklanek jakie trzeba szlifować/wymienić - u mnie to było 650 zł - i ewidentnie powodem problemów była źle wystrojona instalacja (zbyt uboga mieszanka).
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Rafał pisze:JTo w 1.8 nie ma samo regulatorów.
Jeżeli to było pytanie to odpowiedź brzmi - nie ma. Jak w większości współczesnych benzyniaków.
Regulus pisze: Z własnego doświadczenia śmiem twierdzić, że dobrze wystrojona (nie za oszczędnie) instalacja nie degraduje luzu zaworów, nawet w silniku bez opcji KL7 (czyli fabrycznego 'dostosowania' do lpg).
Andrzeju mam nieodparte wrażenie, że zmuszony byłeś do szlifu szklanek z powodu zaniku luzu. :zastanawiasie: O jakim więc doświadczeniu piszesz?
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

O doświadczeniu w eksploatacji dobrze wystrojonej instalacji, czyli ostatnich 25 kkm.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Odpowiem ci cytatem pool80.
pool80 pisze:z relacji wynika, że po czasie, i po korekcie luzu gniazda się uklepują i znacznie zmniejsza się dalsza degradacja, lub zatrzymuje całkowicie.
I potwierdzę. Bazuję na doświadczeniu z poprzedniego silnika opla, który był protoplastą obecnego 1,8. I tam nie miałem twardej głowicy. Luzy skasowałem po przebiegu 50tys, konieczna była regulacja. Był zrobiony szlif szklanek. Kolejne70tys po szlifie szklanek już utrzymało normę. Zarówno przed jak i po szlifie instalacja LPG działała prawidłowo bo osobiście ją dopieszczałem. Teorię "uklepywania" ktoś wrzucił na AK. Ja to swoim przypadkiem potwierdziłem.
Nie twierdzę, że dbanie o prawidłowe funkcjonowanie LPG nie ma wpływu. Na pewno ma, jednak nie można założyć, że nawet idealnie zestrojona instalacja nie spowoduje niekorzystnych zmian. Raczej spowoduje, ale może tylko raz w historii użytkowania przez danego właściciela.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Zawory klękły po 18kkm to bardzo szybko. Pewnie przez złą regulację. Tylko że przy dobrze wyregulowanej, też by siadły, pytanie tylko po jakim przebiegu. I Potwierdziłeś tezę, że po korekcie luzu dalej już było ok.
Rafał, musisz sam zadecydować, czy zakładać. Ja osobiście założył bym, ale pod w/w rygorem.

Wszim. ale nie wiesz na 100% jaka technologia materiałowa, obróbka cieplna właśnie tych newralgicznych elementów została użyta po latach Opel - Cruze. Tendencja jest do oszczędzania na wszystkim.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No przecież napisałem, że głowica nie była twarda czyli była miękka(oszczędna materiałowo), czyli analogicznie jakby bez KL7.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

No tak, ale może być miękka albo b. Miękka. Znaczy,że obecnie proces degradacji w nowszych rocznikach może być jeszcze szybszy. To moje domysły.
Awatar użytkownika
pablo1
Profesjonalista
Imię: Paweł
Samochód: cruze LT
Silnik: 1.6 124 km benzyna
Kontakt:

Post autor: pablo1 »

Ja mam 45 tysiący zrobione na lpg , silnik 1,6. Zero problemów, żadnych objawów nie zanotowalem jeszcze. Pali od kopa, moc jest, równo silnik pracuje , prędkość maksymalna katalogowa osiąga bez problemu na piątym biegu.choć na następnym przeglądzie lpg mam zamiar sprawdzić luzy zaworowe.
pablo1
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Koniecznie napisz po kontroli luzów
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Hmm tylko czemu nikt nie wspomina ze weryfikacja i regulacja luzow zaworów jest wykonywana w normalnych czynnościach serwisowych co 150kkm lub 10 lat. To nie jest temat tylko dla osób z LPG u nas zwyczajnie należy wykonać to wcześniej dla własnego spokoju.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zgada się. Wg mnie wspominane było, choć rzadko. :tak:
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Może dlatego nie piszemy, że to daleki termin dla wielu. Fakt, że można to ukręcić w 2-3 lata na firmie. No i może dla tego, że degradacja na PB występuje znacznie wolniej. Myślę, że na tyle wolno, że jest pomijalna przy dywagacjach o luzie przy lpg. Choć, nie. Na pewno też zauważyliście, nagły przypływ nowych forumowiczów. I to nie jest związane tylko z migracją z orga. W ostatnim czasie obserwuję znaczny wzrost sprowadzonych Cruzów, gdzie przebiegi realne mogę się zbliżać do w/w kontroli luzów. I pewnie przed założeniem warto taki luz skontrolować...
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

Tak też będzie. Przecież na zachodzie mało kto bawi się w kontrolę luzów. Tym bardziej że jeżdżą na benzynie a nie LPG. I o ile luzy na tej benzynie przy przebiegu rzędu 150-200 kkm nie wpływają na pracę silnika, to założenie gazu już Polsce może mieć wpływ. Niestety jest to silnik bez hydrauliki i trzeba luzy sprawdzać.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Czytałem opinię, że i hydraulika może zawieść. A rozwiązanie na tzw. szklankach poprawia osiągi silnika.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Wiesz no różnie na to patrzą. Subaru cały czas nie ma hydrualiki i tam pomiar luzu trzeba częściej robić, szczególnie jak w d... dostało - licząc max co 2 wymianę oleju... Tutaj nie ma aż tak źle. Jednak brak hydrauliki może być podyktowany także obniżaniem kosztów.
O partsy pisz PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”