Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyciek oleju na połączeniu skrzynia/silnik
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Wyciek oleju na połączeniu skrzynia/silnik
no to prośba o historie napraw, a potem prosbą o usuniecie usterki i patrzenie im na ręce 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
andrew454
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Heh, myślę że to by się im nie spodobało:) i tak mnie już tam nie lubią
ale spróbować warto
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Znam temat bo mnie dwukrotnie naprawiano wyciek na łączeniu. Podobnie jak u ciebie stwierdzone dwie różne usterki. Na szczęście ostatnia naprawa jest skuteczna(od roku sucho). To jest dość wymagająca obsługa bo trzeba rozpiąć skrzynię. Znaczy tanio nie będzie. Skoro jednak 4 razy naprawiano to tam już nic nowego nie mogą wymyślać. Musi oznaczać, że jedna z napraw nie powiodła się. Chyba, że czas minął. Jakie konkretnie powody wycieku były podane przez ASO? Ja miałem za pierwszym razem simering wału a za drugim zaślepki.
-
andrew454
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie ostatnia naprawa była ok 1,5 roku temu więc teoretycznie też można stwierdzić że była skuteczna, bo przez jakiś czas było sucho. Niestety dokładnie nie wiem co wymieniali bo nie mam tego w książce gwarancyjnej a wtedy się tym nie interesowałem (żałuję). W każdym razie muszę poprosić o historię napraw. A po jakim czasie po pierwszej naprawie u Ciebie znowu pojawił się wyciek ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Po pół roku. http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... lek#p57097 Potem miałem kolejny wyciek ale tym razem puścił simering na lewej półosi skrzyni.
Podaj VIN etacowi, on ci wylistuje z systemu co zostało zrobione.
Podaj VIN etacowi, on ci wylistuje z systemu co zostało zrobione.
-
elkolendo
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
Trzeci rok Cruze własnie stuknał, trzeci przegląd rejestracyjny i koleś mnie woła do kanału... i pokazuje mi wyciek na łaczeniu skrzynia/silnik. Wkurzyłem się mocno, a może bardziej rozczarowałem... ale data odbioru auta w ksiązeczce gwaranccyjnej to 25.11, 2 przeglądy w aso mam zrobione, więc chce by mi to na gwarancji zrobili. Umówiony jestem na 17go.
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Ja również miałem wyciek z wału korbowego oraz z uszczelniacza półosi . Na przeglądzie mnie pan zawołał i pokazuje gdzie leci olej. Ja miałem dokładnie dwa dni do końca gwarancji he he. Wszystko zrobione oczywiście na gwarancji. Jeszcze auto zastępcze dostałem. 
pablo1
-
elkolendo
- Świeżak
- Kontakt:
@pablo1
Nikt nie marudził, że np masz zrobić kolejny przegląd w aso (po trzecim roku?)
Ile im zajęła naprawa? I co dokładnie było zrobione?
Nikt nie marudził, że np masz zrobić kolejny przegląd w aso (po trzecim roku?)
Ile im zajęła naprawa? I co dokładnie było zrobione?
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Nie było żadnego problemu z wykonaniem naprawy. Pamiętam ze drugiego stycznia robiłem przegląd na SKP , po przeglądzie prosto pojechałem do aso i powiedziałem co się dzieje. Panowie od razu na podnośnik mi auto zabrali i diagnoza od razu. Dwa dni później juz auto oddałem do naprawy. Dwa dni chyba im zeszło . Dostałem nawet auto zastępcze pamiętam na jeden dzień bo było mi potrzebne.
Nie musiałem nic robić dodatkowo. Wszystkie przeglądy na gwarancji w aso robiłem i tyle.
Zrobili to uszczelnienie . Wiem ze jakoś to klejem jakimś robili czy coś takiego , nie pamiętam to już trochę temu było. Uszczelniacz skrzyni biegów tez zrobili na półosi.
Nie masz się co martwić. Jeśli robiłeś przeglądy gwarancyjne w aso to masz gwarancję i nie może być żadnego problemu z naprawą. A nawet jak by było kilka tygodni po to tez po skończeniu gwarancji jest jakaś jeszcze rękojmia czy coś takiego. Mojemu tacie w astrze chyba pół roku po gwarancji chłodnica powiedziała pa pa i po małych negocjacjach tata zapłacił 30 procent wartości faktury z naprawy.
Nie musiałem nic robić dodatkowo. Wszystkie przeglądy na gwarancji w aso robiłem i tyle.
Zrobili to uszczelnienie . Wiem ze jakoś to klejem jakimś robili czy coś takiego , nie pamiętam to już trochę temu było. Uszczelniacz skrzyni biegów tez zrobili na półosi.
Nie masz się co martwić. Jeśli robiłeś przeglądy gwarancyjne w aso to masz gwarancję i nie może być żadnego problemu z naprawą. A nawet jak by było kilka tygodni po to tez po skończeniu gwarancji jest jakaś jeszcze rękojmia czy coś takiego. Mojemu tacie w astrze chyba pół roku po gwarancji chłodnica powiedziała pa pa i po małych negocjacjach tata zapłacił 30 procent wartości faktury z naprawy.
pablo1
-
elkolendo
- Świeżak
- Kontakt:
No i u mnie jest problem. Mam zrobić trzeci przegląd gwarancyjny, bo inaczej tego na gwarancji nie naprawią.
Żeby naświetlić sytuację: data odbioru auta 25.11.2013, 2 przeglądy gwarancyjne zrobione (przebieg poniżej 15k/rok), przeglądy robione ok 14.11, bo tak mi było wygodniej. No i teraz mi odmawiają naprawy.
A teraz dzwoniłem 10.11, babka powiedziała, że gwarancja obowiązuje do 24.11 i umówiła na 17.11 bo wcześniej nie było czasu.
Plan mam taki, że chcę to dostać na piśmie - odmowę naprawy na gwarancji a wtedy ruszam do rzecznika konsumentów. Oczywiście, jeśli zrobię przegląd, to wtedy naprawią na gwarnacji mi powiedzieli
Żeby naświetlić sytuację: data odbioru auta 25.11.2013, 2 przeglądy gwarancyjne zrobione (przebieg poniżej 15k/rok), przeglądy robione ok 14.11, bo tak mi było wygodniej. No i teraz mi odmawiają naprawy.
A teraz dzwoniłem 10.11, babka powiedziała, że gwarancja obowiązuje do 24.11 i umówiła na 17.11 bo wcześniej nie było czasu.
Plan mam taki, że chcę to dostać na piśmie - odmowę naprawy na gwarancji a wtedy ruszam do rzecznika konsumentów. Oczywiście, jeśli zrobię przegląd, to wtedy naprawią na gwarnacji mi powiedzieli
- etac
- Prezes

- Kontakt:
W którym serwisie?
-
elkolendo
- Świeżak
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
no to tych nie komentuje, bo mnie wywalili z serwisu ze chciałem reklamować 3 raz naprawę lakierniczą, gdzie Dyrektor powiedział ze nie będzie w kółko naprawiać mojego auta.
Dzwoń do centrali w Warszawie.
Dzwoń do centrali w Warszawie.
-
mario80r
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie wyciek był jak na zdjęciu choć zdjęcie z dziś. Auto kupione 23.11.2013r. 1,6 benzyna + LPG założone po gwarancji 22.12.2016r. Zgłoszenie nastąpiło na tydzień przed końcem gwarancji czyli około 15.11.2016r. Naprawili. Ostatnio wydawało mi się, że widzę krople oleju zbierającą się z silnika. Podjechałem do znajomego by podnieść auto i spr. Ano leci jak widać na zdjęciu. Podjechałem do salonu i pokazałem zdjęcie i na szczęście, mimo, że nie mam ostatniego przeglądu gwarancyjnego zadeklarowali zrobić w ramach gwarancji. Czy skutecznie zobaczymy.
- Załączniki
-
- 20170207_134230_1.jpg (326.25 KiB) Przejrzano 5007 razy
-
Sulaco
- Świeżak
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze 1,6 LT+ HB
- Silnik:
- Kontakt:
Mam to samo - wcześniej to było tylko "pocenie" ale jak wczoraj auto było na podnośniku przy okazji zmiany oleju w skrzyni to się okazało, że wyciek się pogłębił ( ciekawe czy mogła mieć na to wpłynąć zmiana oleju z GM na Motul ? ).
Czy to nie podpada pod jakąś akcję serwisową skoro jest o tym problemie mowa w biuletynie technicznym jak to napisał wcześniej etac ?
Auto już ponad dwa lata po gwarancji
Czy ktoś z forum robił to we własnym zakresie ( nie w ASO ) ? Czy poza wkręceniem śrub na kleju coś jeszcze idzie do wymiany ?
Mechanik stwierdził, że bez wyjmowania kołyski się nie obejdzie - prawda to ?
Czy to nie podpada pod jakąś akcję serwisową skoro jest o tym problemie mowa w biuletynie technicznym jak to napisał wcześniej etac ?
Auto już ponad dwa lata po gwarancji
Czy ktoś z forum robił to we własnym zakresie ( nie w ASO ) ? Czy poza wkręceniem śrub na kleju coś jeszcze idzie do wymiany ?
Mechanik stwierdził, że bez wyjmowania kołyski się nie obejdzie - prawda to ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie podlega akcji. A kapie czy tylko jest rozślimaczone?
- endriu333
- Profesjonalista
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Podejrzewam, że ASO tą naprawę zrobiło na zasadzie wykręcenia śrub, delikatnego rozszczelnienia połączenia - i wciśnięciu tam jakiegoś silikonu, który po jakimś czasie "puścił". Żeby to porządnie zrobić należałoby to rozebrać i uszczelnić albo całkowicie nową uszczelką, albo jednolitą warstwą silikonu....w tym przypadku nie ma drogi na skróty... i wtedy tak trzeba demontować m.in. kołyskę - najlepiej połączyć to ze wymianą sprzęgła - chyba, że komuś się naprawdę z tego leje.....z delikatnym poceniem ja osobiście mimo wszystko bym jeździł....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
Sulaco
- Świeżak
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze 1,6 LT+ HB
- Silnik:
- Kontakt:
wszim
Rozślimaczone raczej, kropelek nie stwierdziłem ale trochę ciężko mi zweryfikować czy coś nie kapie bo koło domu nie dorobiłem się jeszcze kostki brukowej i parkuję na klińcu więc ew. ślady oleju są ciężkie do zauważenia ( podkładanie kartonu pod auto nic nie da bo do rana go wywieje - taka okolica - chyba, że znajdę jakiś większy tak żeby kołami go przytrzymać ). Mam wrażenie, że jest więcej tego syfu na łączeniu i na większej długości połączenia - wcześniej było widoczne na jakichś 5-10 cm a teraz to już cała dolna krawędź ( w grudniu na przeglądzie nawet się diagnosta do tego dopierdzielał ).
endriu333
Akurat z tym problemem nic nie było w ASO robione - na gwarancji wyciek nie był widoczny. Nie wiem jaki to ma wpływ na sprzęgło ale na razie pracuje OK, bez ślizgania itp a mechanik stwierdził, że to trochę za mały przebieg ( poniżej 70K km ) na wymianę no chyba, że ktoś non stop strzela pedałem albo piłuje na połówce.
Z tego co poczytałem to poza tymi nieszczęsnymi śrubami może też być uszczelniacz wału korbowego - jakieś inne pomysły ?
Rozślimaczone raczej, kropelek nie stwierdziłem ale trochę ciężko mi zweryfikować czy coś nie kapie bo koło domu nie dorobiłem się jeszcze kostki brukowej i parkuję na klińcu więc ew. ślady oleju są ciężkie do zauważenia ( podkładanie kartonu pod auto nic nie da bo do rana go wywieje - taka okolica - chyba, że znajdę jakiś większy tak żeby kołami go przytrzymać ). Mam wrażenie, że jest więcej tego syfu na łączeniu i na większej długości połączenia - wcześniej było widoczne na jakichś 5-10 cm a teraz to już cała dolna krawędź ( w grudniu na przeglądzie nawet się diagnosta do tego dopierdzielał ).
endriu333
Akurat z tym problemem nic nie było w ASO robione - na gwarancji wyciek nie był widoczny. Nie wiem jaki to ma wpływ na sprzęgło ale na razie pracuje OK, bez ślizgania itp a mechanik stwierdził, że to trochę za mały przebieg ( poniżej 70K km ) na wymianę no chyba, że ktoś non stop strzela pedałem albo piłuje na połówce.
Z tego co poczytałem to poza tymi nieszczęsnymi śrubami może też być uszczelniacz wału korbowego - jakieś inne pomysły ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z cieknięciem na łączeniu ze skrzynią to właśnie chyba lepiej nie olewać tematu
. Gdyby to było na półosi to można tak sobie jeździć gdy wyciek nie jest znaczący, ale w tym przypadku oleum może się wślimaczyć na tarczę i załatwimy sprzęgło.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Panowie mam do wymiany uszczelkę tylną wału korbowego, ma ktoś może numer części?
Znalazłem takie coś czy to właśnie to?
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... owego.html
Znalazłem takie coś czy to właśnie to?
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... owego.html
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt: