Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zdjęcia komory silnika - benzyna 1.8
-
gemello
- Stały bywalec
- Imię: Maciej
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 141KM benz
- LPG: BRC
Zdjęcia komory silnika - benzyna 1.8
Witam, bardzo proszę użytkowników Orlando z silnikiem benzynowym 1.8 o zdjęcia wnętrza komory silnika tzn. takie zdjęcia na których będzie widać którędy idą mniej więcej poszczególne przewody, jak są zabezpieczone, w których miejscach są przykręcone do karoserii masy, jak wyglądają osłony kabli, jakie są mocowania przewodów wody, klimatyzacji itp., jak powinno być spasowane podszybie (widoczne w komorze silnika) itd. , jak wygląda zabudowa akumulatora, które fragmenty instalacji powinny mieć osłonki, a na których powinna być oryginalna taśma...
Nigdzie nie mogę znaleźć takich zdjęć, a potrzebuję porównać je ze swoim silnikiem - od niedawna jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem "bezwypadkowego" orlando. W TIS-ie i w katalogach części niby wszystko widać schematycznie, ale potrzebował bym porównać wizualnie to co widać normalnie w silniku.
Z góry dziękuję za każde zdjęcie.
Nigdzie nie mogę znaleźć takich zdjęć, a potrzebuję porównać je ze swoim silnikiem - od niedawna jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem "bezwypadkowego" orlando. W TIS-ie i w katalogach części niby wszystko widać schematycznie, ale potrzebował bym porównać wizualnie to co widać normalnie w silniku.
Z góry dziękuję za każde zdjęcie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Zdjęcia komory silnika - benzyna 1.8
na szybko wygooglane https://www.google.pl/search?client=fir ... TW0wAOIcMY
https://www.youtube.com/watch?v=d-6O8L4C0IM
mam też jakieś swoje fotki ale w domu, ewentualnie po południu mogę podwiesić lub ci podesłać.
Wg mnie najlepiej by ci było odnaleźć w pobliżu innego orlando i porównać sobie bezpośrednio. Niestety ze Szczecina nie kojarzę nikogo z orlando na naszym forum.
https://www.youtube.com/watch?v=d-6O8L4C0IM
mam też jakieś swoje fotki ale w domu, ewentualnie po południu mogę podwiesić lub ci podesłać.
Wg mnie najlepiej by ci było odnaleźć w pobliżu innego orlando i porównać sobie bezpośrednio. Niestety ze Szczecina nie kojarzę nikogo z orlando na naszym forum.
-
gemello
- Stały bywalec
- Imię: Maciej
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 141KM benz
- LPG: BRC
Zdjęcia z google już chyba wszystkie przejrzałem i niestety ale nie znalazłem tego co mnie interesuje ponieważ nie są one wystarczającej rozdzielczości żeby dopatrzeć się szczegółów.
Poniżej zamieszczam plik pdf ze zdjęciami mojej komory silnika wraz z zaznaczonymi miejscami (i ponumerowanymi) co do których mam wątpliwości - więc jak ktoś potrafi odpowiedzieć na nie to z góry dziękuje.
Dodatkowo mam kilka pytań (ORLANDO z silnikiem benzynowym 1.8):
1) Czy wygłuszenie maski było montowane fabrycznie?
2) Czy dolna osłona silnika była montowana fabrycznie?
3) Czy klapa akumulatora była montowana fabrycznie?
4) Do czego służy "mocowanie" przy przednich kołach (zdjęcie 1)?
5) Czy wnęki nadkoli są u was tez fabrycznie psiknięte "barankiem" (zdjęcie 2)?
Ps. Zgadza się że najlepiej było by znaleźć w sąsiedztwie ORLANDO z takim samym silnikiem - nawet zlokalizowałem już dwa co prawda nie wiem jakie wersje silnikowe, ale jeszcze nie spotkałem ich właścicieli żeby się podpytać. Sprawdziłem również listę użytkowników forum ze Szczecina którzy mają Orlando i niestety można ich policzyć na palcach 1 ręki i do tego ostatni aktywny był pół roku temu.
Poniżej zamieszczam plik pdf ze zdjęciami mojej komory silnika wraz z zaznaczonymi miejscami (i ponumerowanymi) co do których mam wątpliwości - więc jak ktoś potrafi odpowiedzieć na nie to z góry dziękuje.
2) Czy dolna osłona silnika była montowana fabrycznie?
3) Czy klapa akumulatora była montowana fabrycznie?
4) Do czego służy "mocowanie" przy przednich kołach (zdjęcie 1)?
5) Czy wnęki nadkoli są u was tez fabrycznie psiknięte "barankiem" (zdjęcie 2)?
Ps. Zgadza się że najlepiej było by znaleźć w sąsiedztwie ORLANDO z takim samym silnikiem - nawet zlokalizowałem już dwa co prawda nie wiem jakie wersje silnikowe, ale jeszcze nie spotkałem ich właścicieli żeby się podpytać. Sprawdziłem również listę użytkowników forum ze Szczecina którzy mają Orlando i niestety można ich policzyć na palcach 1 ręki i do tego ostatni aktywny był pół roku temu.
- Załączniki
-
- 1.JPG (303.05 KiB) Przejrzano 2173 razy
-
- 2.JPG (294.52 KiB) Przejrzano 2173 razy
-
- Komora_silnika_cz_1.pdf
- (987.45 KiB) Pobrany 94 razy
-
- Komora_silnika_cz_2.pdf
- (1016.66 KiB) Pobrany 101 razy
- Wesley
- Profesjonalista
- Imię: Piotrek
- Samochód: Epica 2.0 + gazownia
- Silnik:
- Kontakt:
A może ktoś "na miejscu" sprzedaje takiego właśnie olka. Zawsze można podjechać i podpatrzeć 
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Tylko dla dieselgemello pisze:
Tego nie wiem, ale w każdym chybagemello pisze:2) Czy dolna osłona silnika była montowana fabrycznie?
nie było, została wycofana jeszcze na poziomie produkcji Cruze ze względów bezpieczeństwagemello pisze:3) Czy klapa akumulatora była montowana fabrycznie?
bez zastosowania, możliwe ze jest to punkt pomiarowy dla nadwoziagemello pisze:4) Do czego służy "mocowanie" przy przednich kołach (zdjęcie 1)?
nie cała powierzchnia jest pokryta barankiemgemello pisze:5) Czy wnęki nadkoli są u was tez fabrycznie psiknięte "barankiem" (zdjęcie 2)?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Co prawda nie mam olka ale "baranek" wygląda na oryginalny/fabryczny (podobnie jest w każdym chevrolecie).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Mimo, że etac jest najbardziej zorientowany w tematach fabrycznych, muszę jednak sprostować jego odpowiedzi bazując na tym w jakiej postaci odebrałem nowe auto z salonu.
Reszta się zgadza.
A zaraz pszeszperglam mój serwer zdjęciowy i zapodam to co mam związane z widokiem silnika.
Tylko tym dysponuję.

Tak.gemello pisze:
Nie.gemello pisze:2) Czy dolna osłona silnika była montowana fabrycznie?
Nie wiem co to jest?. Jest klapa/osłona strony +.gemello pisze:3) Czy klapa akumulatora była montowana fabrycznie?
Reszta się zgadza.
A zaraz pszeszperglam mój serwer zdjęciowy i zapodam to co mam związane z widokiem silnika.
Tylko tym dysponuję.