Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ściąganie na letnich i dziwna praca układu kierowniczego
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Układ kierowniczy, wrażliwość na nierówności.
Sprawdź zbieżność,samo sprawdzenie to grosze. Deuga opcja że się posypała końcówka drążka albo sworzeń. Vectra B jest niewdzieczną maszyną w tym wyoadku,tu nawet po odpięciu sworznia potrafiła się rozjechać trochę
O partsy pisz PW.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Re: Ściąganie na letnich i dziwna praca układu kierowniczego
Letnie opony poszły na wyważarkę Torque i serwisant od razu zauważył, że jedna opona na osi przedniej jest założona odwrotnie w stosunku do pozostałych. (opony niekierunkowe, jednak kiedyś inaczej były założone i inaczej się zużywały.)
Auto przestało ściągać ale nadal mam wrażenie nerwowości tego układu kierowniczego i wymagania ciągłej kontroli.
Jeszcze zastanawiam się nad tym skrzypieniem prawego przedniego koła, które nawet z filmem wrzuciłem w innym temacie w tym dziale.
ps. Jeszcze nie zrobiłem kontroli geometrii, trochę się tego boję. Jak bym miał np. w jednym kole zły kąt pochylenia zwrotnicy to da się to poprawić? Pewnie nie do ustawienia, jedynie wymiana czegoś..
Auto przestało ściągać ale nadal mam wrażenie nerwowości tego układu kierowniczego i wymagania ciągłej kontroli.
Jeszcze zastanawiam się nad tym skrzypieniem prawego przedniego koła, które nawet z filmem wrzuciłem w innym temacie w tym dziale.
ps. Jeszcze nie zrobiłem kontroli geometrii, trochę się tego boję. Jak bym miał np. w jednym kole zły kąt pochylenia zwrotnicy to da się to poprawić? Pewnie nie do ustawienia, jedynie wymiana czegoś..
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Masz możliwość poprawy geometrii. Przecież auta nie masz krzywego,4 śladów nie zostawia... To nie działa,że jak masz nowe. Gdy robione jest przy zawieszeniu to powinno się zawsze zrobić zbieżność
O partsy pisz PW.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Zbieżność była sprawdzana, jednak nie jestem pewny tam gdzie robiłem. Bardziej myślałem nad całą geometrią, właśnie sprawdzeniu tego kąta wyprzedzenia zwrotnicy który odpowiada za moje problemy. Na diagnostyce auto szarpane i wszystko ok.
ps. Znalazłem inny mój temat, gdzie w sumie pisze o tym samym. Proszę o pomoc.
ps. Znalazłem inny mój temat, gdzie w sumie pisze o tym samym. Proszę o pomoc.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie rozumiem. Lepiej nie wiedzieć?pool80 pisze: Jeszcze nie zrobiłem kontroli geometrii, trochę się tego boję.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Co ma szarpak do zbieżności? Szarpak pokaże,że sworzeń kicha,ale geometrie może trzymać. To zrób w dobrym miejscu dokładną,na jakimś hunterze,hoffmanie itp. Albo gdzieś gdzie np typowo zawieszeniówką bawią..
O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
I tutaj jest przewaga informacji o położeniu użytkownika. Widzisz po to są spoty regionalne, bo wtedy można się umówić i porozmawiać i porównać na.miejscu z innym autem.
A tak przy okazji to też mam takie odczucia.
A tak przy okazji to też mam takie odczucia.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Ja też czasami myślę że mam rozwaloną zbieżność ale to niestety nasze drogi takie są. Cruze jest bardzo czuły na nierówności wystarczy małe nachylenie drogi i tak jak napisałeś trzeba kontrować kierownicą.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Etac i Huri_Khan, czyli też macie podobne odczucia z jazdy. To mnie trochę uspokaja, jeżeli chodzi o mój egzemplarz, natomiast potwierdzal by info z aso, że cruze ma złe zaprojektowaną geometrię. Czyt. Za mały kąt wyprzedzania stworznia zwrotnicy.
Co do lokalizacji, czy ogólnie podawania danych w internecie,staram się być nad wymiar ostrożny. Nigdy nie wiemy kto to czyta.
Ps.chyba na urlopie pokusze się o sprawdzenie geometrii, albo poczekam jak trzeszczenie się nasili gdzie podejrzewam gumę wahacza i wtedy.
Konrado, nie wiem.czy wszystko rozumiem.co piszesz, ale u mnie zgłaszane ww problem i miałem kontrolę zbieżności w aso. Stwierdzili ze wsio ok. Wtedy zgłaszane ściąganie. Potem miałem wymianę przednich amorów po których znowu miałem kontrolę zbieżności. Wszystko było znów ok a ja miałem wrażenie ze mniej ciągnie w jedna stronę. Dopiero wywazarka Hunter i lub dobry gumiarz zrobili robotę z ta letnią oponą. Auto przestało mieć tendencję do ciągnięcia w jedna stronę, ale przrczulony zachowywanie się układu zwracam uwagę na ww.
Co do lokalizacji, czy ogólnie podawania danych w internecie,staram się być nad wymiar ostrożny. Nigdy nie wiemy kto to czyta.
Ps.chyba na urlopie pokusze się o sprawdzenie geometrii, albo poczekam jak trzeszczenie się nasili gdzie podejrzewam gumę wahacza i wtedy.
Konrado, nie wiem.czy wszystko rozumiem.co piszesz, ale u mnie zgłaszane ww problem i miałem kontrolę zbieżności w aso. Stwierdzili ze wsio ok. Wtedy zgłaszane ściąganie. Potem miałem wymianę przednich amorów po których znowu miałem kontrolę zbieżności. Wszystko było znów ok a ja miałem wrażenie ze mniej ciągnie w jedna stronę. Dopiero wywazarka Hunter i lub dobry gumiarz zrobili robotę z ta letnią oponą. Auto przestało mieć tendencję do ciągnięcia w jedna stronę, ale przrczulony zachowywanie się układu zwracam uwagę na ww.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
co do lokalizacji, to jesteś w błedzie. Pisząc i majac konto mailowe każdy wie skąd jesteś. Jak chcesz to sam ci wpisze twoja lokalizacje 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Heh, nie dzięki. Pytałem tu o geometrię w Krk to pewnie i podjechać na spot w rejon Krk-malopolski. Może kiedyś się skuszę.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Nie wierzę w ASO, takie zboczenie moje
mieć maszynę do zbieżności a dobrze robić geometrię to są 2 różne stwierdzenia. Doskonale rozumiem to co piszesz, jednak może być, że Ci co się zajmują układem kierowniczym i zawieszeniem zaradzą w tym problemie.
O partsy pisz PW.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
To ktoś ma dobre namiary na taki serwis w Krakowie?
-
rafic
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 1.8 LT+Premium
- Silnik:
- Kontakt:
Pisałem już na ten temat wcześniej na orgu. Walczę z tym od początku gwarancji z serwisem. Zawsze ściąga tylko w prawą stronę. Nie da się puścić kierownicy, bo za chwile jestem na poboczu. Im większa prędkość tym gorzej. W serwisie z 5 razy sprawdzana zbieżność. Mówią, że jest ok. Nie ma to znaczenia czy opony letnie na felgach 17 czy zimówki na drugich kołach 16 cali. Rotowanie kół też nic nie daje. Przy hamowaniu nic się nie dzieje. Ostatnio pojechałem z mechanikiem. Stwierdził usterkę skrzyni biegów. Trzymali miesiąc a skrzynia przez to teraz działa strasznie. Wymienili łożyska w skrzyni. Tak mówią przynajmniej bo papierka nie dostałem. Teraz będą wymieniać jeszcze wybierak bo 3 bieg mi teraz prawie wyskakuje w trakcie jazdy. A ściąganie dalej pozostało. Pytałem się mechanika czy to może być pompa wspomagania. Mówi, że by sypało błędami na komputerze. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że mała nieszczelność jakiegoś zaworu spowoduje błąd skoro nawet spalonej żarówki ten BCM nie wykrywa. Widzę, że Etac tutaj masz dostęp do systemu u nich. Możesz mi sprawdzić co tam powpisywali i jakie naprawy wykonali?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie jest to problem profilu drogi? Jadąc prawym pasem z reguły jest tendencja do ściągania w prawo bo nachylona jest jezdnia.
-
rafic
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Oj nie wydaje mi się. Nie jest to pierwszy samochód którym jeżdżę a nawet bym powiedział, że na tej samej drodze przy tej samej prędkości inne samochody jadą prosto po puszczeniu kierownicy a tutaj za chwile wale po krawężniku. Sytuacja delikatnie skręcam kierownicę, żeby jechać nie na wprost a tak jak by na drugi pas i za chwile samochód się prostuje i od razu ucieka na prawą stronę. Widać to na kierownicy, która z pozycji środkowej delikatnie przychyla się w prawą stronę. Dodam do tego, że opon nie ząbkuje.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Może jednak źle Ci ustawili zbieżność, skontroluj gdzie indziej. Z tego co wiem, to żaden inny parametr (wyprzedzenie sworznia itp.) nie jest w Cruze regulowany.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
A ktoś mógł zdejmowć kierownicę??jak np ustawisz na równo koła to kierownica też jest na wprost?
O partsy pisz PW.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Nie wiem rafic czy Cię tym pocieszę, ale u mnie jest już spokój. Po opisanej wyżej wizycie u gumiarza i zamianie opony względem felgi auto zaczęło od razu jechać na wprost. natomiast było trochę nerwowo. Tak jak by nie było pkt 0. Z biegiem przejechanych km, na tę chwilę problemu nie ma.
Po takim czasie stwierdzam, że układ kierowniczy w Cruze jest bardzo czuły, i dalej dopatruję się, że jest to spowodowane za małym kątem wyprzedzenia sworznia wahacza. Jakiekolwiek luzy amortyzatora, jakakolwiek " złapana dziura" w przednie koło, ogólnie luzy w zawieszeniu, czy niedoskonałości opon przekładają się na problem ściągania.
Kontrola pełna geometrii, ja jej dalej nie zrobiłem, ale myślę, że warto to zrobić. Z wyczuleniem na w/w kąt. Koła zamienić na chwile lewe z prawym na tej samej osi, a potem na krzyż przednie z tylnymi. nawet jak kierunkowe są. No i sprawdzić czy któryś hamulec nie trzyma.
Po takim czasie stwierdzam, że układ kierowniczy w Cruze jest bardzo czuły, i dalej dopatruję się, że jest to spowodowane za małym kątem wyprzedzenia sworznia wahacza. Jakiekolwiek luzy amortyzatora, jakakolwiek " złapana dziura" w przednie koło, ogólnie luzy w zawieszeniu, czy niedoskonałości opon przekładają się na problem ściągania.
Kontrola pełna geometrii, ja jej dalej nie zrobiłem, ale myślę, że warto to zrobić. Z wyczuleniem na w/w kąt. Koła zamienić na chwile lewe z prawym na tej samej osi, a potem na krzyż przednie z tylnymi. nawet jak kierunkowe są. No i sprawdzić czy któryś hamulec nie trzyma.
-
rafic
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Myślicie, że auto prosto z fabryki może mieć źle ustawioną zbieżność? Tak jak mówię jest to od początku kupna samochodu prosto z salonu. Kierownicy nikt nigdy nie ruszał. Kiedy na postoju ustawisz prosto to koła też są prosto. Opony ani felgi to nie są, bo i letnie i zimowe zachowują się podobnie. Zresztą tak jak pisałem rotowanie kołami nic nie daje. Hamulec żaden też nie trzyma, bo nic się nie gotuje przy kołach nawet po 300 km po autostradzie z V śr. 140 km/h. Wszystko jest dobrze dopóki trzymasz kierownicę. Puścisz i się zaczyna wycieczka na pobocze. Chyba, że jest też ktoś z cruzem z okolic Torunia, żeby się spotkać i porównać na żywo dwa auta? Fajnie jak by to był podobny rocznik sedan i benzyna 1.8.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Co to znaczy rotowanie? Na orgu Ci mówiłem i do dziś nie zamieniłeś kół stronami na test? Opony mogą być trefne od nowości. A jak auto miało od początku złą zbieżność, lub inny parametr to oba komplety opon masz załatwione. Pełna geometria, jak nic nie wyjdzie po zmianie opon, albo nawet jak wyjdzie. i polecam przeważyć wyważarką z tzw. testem drogi, np. Torque.
W dwóch autach domyślałem się już wszystkiego, łącznie z mega dzwonem, bo nie miałem tych aut od nowości. A wyszło, że winowajcą były opony.
W dwóch autach domyślałem się już wszystkiego, łącznie z mega dzwonem, bo nie miałem tych aut od nowości. A wyszło, że winowajcą były opony.
-
rafic
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nikt nie ma innych pomysłów tylko opony? Mam dwa komplety kół lato i zima i na każdych jest to samo. Rotowanie pool80 to znaczy zamiana kół z przodu na tył i odwrotnie. Też nic to nie daje. Ale co powiecie na jeszcze jedną przypadłość, która może mieć z tym związek. Drgania całej karoserii przy prędkości około 48 i 80 km/h. Czuć przy delikatnym przyspieszaniu, że delikatnie zaczyna się wcześniej a w tym punkcie jest kulminacja. Ja jako kierowca to czuje. Pasażerowie mówią, że nie czują albo nie zauważają. Kierownica nie drga. Tak jak by cała karoseria wpadała w drgania przód/tył. Nie ma też różnicy, który bieg jest wbity. Na "luzie" jest tak samo. Nie ma też różnicy czy droga jest dziurawa jak ser czy równa jak stół. Czuć to zawsze i również na oby dwu kompletach kół.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
A próbowałeś lewe z prawymi ? książka serwisowa mówi też o sposobie na krzyż lp na pt....
Sugerujesz napęd? to rozpędź do iluś tam km, wysprzęgl i zobacz czy ściąga.
możesz też na podnośniku każde koło jak łatwo się kręcą.
Sugerujesz napęd? to rozpędź do iluś tam km, wysprzęgl i zobacz czy ściąga.
możesz też na podnośniku każde koło jak łatwo się kręcą.
-
rafic
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Koła kręcą się bez problemu na podnośniku, bo to wszystko było sprawdzane. Nie ma znaczenia czy jadę na 1,2,3,4,5 biegu czy "na luzie". Zawsze ściąga na prawo a im szybciej tym bardziej z racji pokonywanej większej odległości w jednostce czasu.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Zmień lewe z prawym zacznie ciągnąć w drugą stronę.
Ps. Chyba że i to robiłeś. Bo usilnie nie odpisaleś.
Ps. Chyba że i to robiłeś. Bo usilnie nie odpisaleś.