Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Potrzebna pomoc
-
kar83ldz
- Świeżak
- Imię: Karol
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Potrzebna pomoc
Przepraszam w poscie wyzej za literowki . pisane na telefonie - tutaj poprawione
Sonda nowa od Konrada. Delphi. Stara magneti była ale tak samo się zachowywał . Emulacja jest od miesiąca po wycięciu katalizatora. Wyciąlem go bo oddałem auto już do ASO i stwierdzili że jest wypalony i się zatyka resztkami lub ma przelot za duży . Objawy takie same były przed wycięciem jak i po. Nie odpinałem 2 sondy.
Odme i dolot powietrza wymieniłem też, klapki w kolektory sprawdzał mechanik i były ok zadnych nieszczelnosci nie stwierdzil fizycznych.
Dziur w tłumiku brak ani nigdzie nie słychać zeby byly .
Możliwe że dziwny dla mnie szum wydaje jedno z kol pasowych - zebatych (trudno mi okreslic dokladnie) po lewej stronie silnika ale nie słyszałem jak pracuje w innym aucie
Zauważyłem coś przy okazji jak odpialem ten przewód sonda gaz to auto normalnie się przełącza tzn przy 30 stopniach a ostatnio przełączalo się powyżej 55 to tak przy okazji.
Sprawdzilem tez rurke powietrza egr ma przelot . Czy gaz nie leje - odcialem butle elektrozawor zasilanie wypalilem gaz , bo fizycznie niema zaworu do zakrecenia dunska jest - i tez nic nie zmienilo.
Odpinalem tez Map sensor zeby dzialal na domyslnych i tez nic sie nie zmienia .
Sonda nowa od Konrada. Delphi. Stara magneti była ale tak samo się zachowywał . Emulacja jest od miesiąca po wycięciu katalizatora. Wyciąlem go bo oddałem auto już do ASO i stwierdzili że jest wypalony i się zatyka resztkami lub ma przelot za duży . Objawy takie same były przed wycięciem jak i po. Nie odpinałem 2 sondy.
Odme i dolot powietrza wymieniłem też, klapki w kolektory sprawdzał mechanik i były ok zadnych nieszczelnosci nie stwierdzil fizycznych.
Dziur w tłumiku brak ani nigdzie nie słychać zeby byly .
Możliwe że dziwny dla mnie szum wydaje jedno z kol pasowych - zebatych (trudno mi okreslic dokladnie) po lewej stronie silnika ale nie słyszałem jak pracuje w innym aucie
Zauważyłem coś przy okazji jak odpialem ten przewód sonda gaz to auto normalnie się przełącza tzn przy 30 stopniach a ostatnio przełączalo się powyżej 55 to tak przy okazji.
Sprawdzilem tez rurke powietrza egr ma przelot . Czy gaz nie leje - odcialem butle elektrozawor zasilanie wypalilem gaz , bo fizycznie niema zaworu do zakrecenia dunska jest - i tez nic nie zmienilo.
Odpinalem tez Map sensor zeby dzialal na domyslnych i tez nic sie nie zmienia .
- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Karol ...powiedz czy nie lepiej zostawić auto w warsztacie i poczekać 3 dni aż zdiagnozuje co i jak niż tak przez miesiąc bawić się w kolejne próby ? U mnie szukali przyczyny 2 dni a okazało się że MAP sensor był uszkodzony.

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
-
kar83ldz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ale autko juz bylo u nich na poszukiwaniu usterki i nie udalo im sie zdianozowac obstawili przepustnice - wiec ja wymienilem . Inaczej juz dawno temat bylby zamkniety .
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Przejrzyj dokładnie wiązkę sondy, wtyczki przemyj kontaktem kilka razy jest rozłącz/złącz, prześledź punkty masowe, i całą wiązkę do ECM - albo traci się gdzieś masa, albo przewód trzyma się na słowo honoru.
Ew. jeśli masz gdzieś możliwość to może oscyloskopem wpiąć się w sondę i ją samą sprawdzić jakie wykresy rysuje.
Ew. jeśli masz gdzieś możliwość to może oscyloskopem wpiąć się w sondę i ją samą sprawdzić jakie wykresy rysuje.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W tym momencie to chyba dobry kolejny kierunek, czyli porównanie odczytu ECM z rzeczywistym oscylogramem. Ewidentnie nie jest to trywialny do zdiagnozowania przypadek i bez zaawansowanej diagnostyki i sprzętu ciężko będzie szło. Ja się skłaniam coraz bardziej na usterce elektrycznej. Czyli coś z tego co napisał Sebastian albo może ECM popsuty (np ma zimny lut). Powiedz mi czy w tym silniku ECM nie jest przypadkiem mocowany do korpusu silnika i czy nie jest to ECM firmy Delco?
Sprawdź dla świętego spokoju jeszcze to odłączenie emulacji sondy II.
Sprawdź dla świętego spokoju jeszcze to odłączenie emulacji sondy II.
-
kar83ldz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W tym momencie to chyba dobry kolejny kierunek, czyli porównanie odczytu ECM z rzeczywistym oscylogramem. jak to zrobic czy juz mechanik
Kiedys i za mna chodzila mysl ze to masa lub cos z eletkryka ale ciezko znalesc . Jutro odlacze ta 2 sonde i zaczne przegladac wiazki na ile to mozliwe lub oddam do mechanika wtym celu . Ecm jest obok akumulatora mocowany a jaki niewiem, fotke zalacze bo robilem .
Mam taka mysl puscic nowa mase do sondy ale czy to dobry pomysl niewiem .
Ale chyba przerasta mnie ten problem i znoowu oddamw rece mechanikow mowiac im o przypuszczalnych mozliwosciach ale to i tak dopiero w listopadzie .
Kiedys i za mna chodzila mysl ze to masa lub cos z eletkryka ale ciezko znalesc . Jutro odlacze ta 2 sonde i zaczne przegladac wiazki na ile to mozliwe lub oddam do mechanika wtym celu . Ecm jest obok akumulatora mocowany a jaki niewiem, fotke zalacze bo robilem .
Mam taka mysl puscic nowa mase do sondy ale czy to dobry pomysl niewiem .
Ale chyba przerasta mnie ten problem i znoowu oddamw rece mechanikow mowiac im o przypuszczalnych mozliwosciach ale to i tak dopiero w listopadzie .
- Załączniki
-
- IMG_20161024_162333.jpg (462.52 KiB) Przejrzano 1980 razy
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Raczej dobry mechanik-elektronik.kar83ldz pisze:W tym momencie to chyba dobry kolejny kierunek, czyli porównanie odczytu ECM z rzeczywistym oscylogramem. jak to zrobic czy juz mechanik
-
kar83ldz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam wszystkich jestem juz w posiadaniu autka spowrotem - autko oddalem do warsztatu bylo ponad 10 dni wtym oddali mi je na weekend do testow .
Autko zostalo naprawione
Przyczyny byly 2 - jedna ktora nasilila objawy to uszkodozny zabrudzony map sensor udalo sie zrobic bez wymiany na inny po tym zabiegu atko odzylo zaczelo normalnie jezdzic choc nadal nie bylo idealnie a paramery nadal byly rozjechane ale dalo sie jezdzic z sonda podlaczona .
A glownym problemem ktory zostal zdiagnozowany byl zle zlozony silnik - dokladnie kola zebate od srodka silnika ktore wspolpracuja z rozrzadem , przez co lał duze dawki paliwa 3x tyle co powinien na cykl.
Sam rozrzad byl dobrze zalozony lecz kola zebate byly przesuniete wedle swojej normalnej pozycji .
Zapewne autko ma swoja historie i tajemnice o ktorej nigdy sie nie dowiem ale zapewne zwiazana z silnikiem .
Zostalo wszystko ustawione jak nalezy i jest bardzo dobrze, parametry sa naprawde dobre nie idealne bo silnik ma juz troche najechane ale problem uwazam za rozwiazany .
Przy okazji mam sporo nowych rzeczy pod maska z wczesniejszych wymian .
Cena naprawy plus wymiana oleju na Liqid Moly to 780 zl
Autko zostalo naprawione
Przyczyny byly 2 - jedna ktora nasilila objawy to uszkodozny zabrudzony map sensor udalo sie zrobic bez wymiany na inny po tym zabiegu atko odzylo zaczelo normalnie jezdzic choc nadal nie bylo idealnie a paramery nadal byly rozjechane ale dalo sie jezdzic z sonda podlaczona .
A glownym problemem ktory zostal zdiagnozowany byl zle zlozony silnik - dokladnie kola zebate od srodka silnika ktore wspolpracuja z rozrzadem , przez co lał duze dawki paliwa 3x tyle co powinien na cykl.
Sam rozrzad byl dobrze zalozony lecz kola zebate byly przesuniete wedle swojej normalnej pozycji .
Zapewne autko ma swoja historie i tajemnice o ktorej nigdy sie nie dowiem ale zapewne zwiazana z silnikiem .
Zostalo wszystko ustawione jak nalezy i jest bardzo dobrze, parametry sa naprawde dobre nie idealne bo silnik ma juz troche najechane ale problem uwazam za rozwiazany .
Przy okazji mam sporo nowych rzeczy pod maska z wczesniejszych wymian .
Cena naprawy plus wymiana oleju na Liqid Moly to 780 zl