Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zawory...
-
typonegatywny
- Świeżak
- Imię: Fryderyk
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Zawory...
Ale co jest robione z rozrządem? Wymieniany jest pasek rozrządu z napinaczem czy jakiś większy remont, np wałki rozrządu ? 
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprecyzuj, może mechanik powiedział że masz luzy na zaworach poza normą i tak to skojarzyłes?
-
typonegatywny
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie, zwykla wymiana paska rozrzadu. Nie wiem dlaczego on chce te zawory wymieniac. Mowi, ze nie ma tu elektrozaworow tylko zwykle i trzeba by wymienic. Zwlaszcza, ze gaz...Mozna je najpierw sprawdzic ? Orientujecie sie jaki w ogole koszt tych zaworow ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Fryderyku , wręcz urocza jest twoja nieznajomość spraw technicznych silnika, ale cieszy, że się garniesz.
Mam nadzieję, że to jedynie zakłócenie na łączach i źle nam sprawę przekazujesz a nie wynika ona z dyletantyzmu mechanika.
Zawory wlotowe i wylotowe silnika na pewno nie są "elektrozaworami" i raczej nie będą (choć słyszałem o takich rozwiązaniach). Może przy okazji mechanik coś innego niepokojącego wypatrzył. Jeśli faktycznie mówił o elektrozaworach to może chodziło mu o elektrozawory instalacji LPG, z tym że one nie mają nic wspólnego z rozrządem i raczej rzadko je się wymienia(czasami regeneruje lub wymienia razem z reduktorem).
Sądzę, że jednak coś pokićkałeś i problem tkwi w tym, że przy okazji wymiany paska mechanik zweryfikował luzy zaworowe. Jeżeli są poniżej normy (co łatwo w przypadku tzw nieprzystosowanej głowicy do spalania LPG - opcja KL7 cruze) to może chodzić o konieczność wymiany popychaczy zaworowych (potocznie zwanych szklankami). Jeżeli mechanik mówi poważnie o konieczności wymiany zaworów to dla mnie znaczy że masz poważną awarię silnika. Uszkodzenie zaworów = ich wypalenie przez podparcie i jest równoznaczne z koniecznością remontu całej głowicy, gdyż wypaleniu ulegają także gniazda zaworowe. Wymiana zaworów to poważna i kosztowna naprawa wiążąca się z koniecznością zrzucenia głowicy i całą otoczką z tym związaną.
edit:
Chyba że chodzi o solenoidy czyli elektrozawory przełączania zmiennych faz rozrządu. Z tym, że one nie mają też nic wspólnego z LPG, choć z rozrządem już tak.
Mam nadzieję, że to jedynie zakłócenie na łączach i źle nam sprawę przekazujesz a nie wynika ona z dyletantyzmu mechanika.
Zawory wlotowe i wylotowe silnika na pewno nie są "elektrozaworami" i raczej nie będą (choć słyszałem o takich rozwiązaniach). Może przy okazji mechanik coś innego niepokojącego wypatrzył. Jeśli faktycznie mówił o elektrozaworach to może chodziło mu o elektrozawory instalacji LPG, z tym że one nie mają nic wspólnego z rozrządem i raczej rzadko je się wymienia(czasami regeneruje lub wymienia razem z reduktorem).
Sądzę, że jednak coś pokićkałeś i problem tkwi w tym, że przy okazji wymiany paska mechanik zweryfikował luzy zaworowe. Jeżeli są poniżej normy (co łatwo w przypadku tzw nieprzystosowanej głowicy do spalania LPG - opcja KL7 cruze) to może chodzić o konieczność wymiany popychaczy zaworowych (potocznie zwanych szklankami). Jeżeli mechanik mówi poważnie o konieczności wymiany zaworów to dla mnie znaczy że masz poważną awarię silnika. Uszkodzenie zaworów = ich wypalenie przez podparcie i jest równoznaczne z koniecznością remontu całej głowicy, gdyż wypaleniu ulegają także gniazda zaworowe. Wymiana zaworów to poważna i kosztowna naprawa wiążąca się z koniecznością zrzucenia głowicy i całą otoczką z tym związaną.
edit:
Chyba że chodzi o solenoidy czyli elektrozawory przełączania zmiennych faz rozrządu. Z tym, że one nie mają też nic wspólnego z LPG, choć z rozrządem już tak.
-
typonegatywny
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
E tam awaria silnika. Dla mnie chodzi jak pozytywka. Fanaberie mechanika. Dzieki za objasnienia Wojtek. Teraz moze madrzejszy nie jestem, ale wiem ze dzwoni. Pogadam z mechanikiem i moze sie dowiem, w ktorym kosciele. Damy rade ! Pozdrowy.
Ps. coraz wiecej tych zaworow...
Ps. coraz wiecej tych zaworow...