Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyważanie felg - kiedy
- mids
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.6 113 KM
- Silnik: 1.6 113 KM
- Kontakt:
Wyważanie felg - kiedy
Hej
Mam do was pytanie, mam komplety kół zarówno zimowych jak i letnich, podczas zmiany przykręcane są zwyczajnie koła. Powiedzcie proszę, jak często warto zatem wyważać felgi? Dodam, że w sezonie nie robię więcej jak 10tys km.
Mam do was pytanie, mam komplety kół zarówno zimowych jak i letnich, podczas zmiany przykręcane są zwyczajnie koła. Powiedzcie proszę, jak często warto zatem wyważać felgi? Dodam, że w sezonie nie robię więcej jak 10tys km.
Pozdrawiam, mids1
Polecam solidne usługi poligraficzne dla firm na terenie Śląska.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Wyważanie felg - kiedy
Ja osobiście to robię co drugi sezon, a przebiegi roczne mam podobne, jeżeli coś się dzieje to jadę. Nie zapominaj zamieniać kół przód tył, dla równego ścierania bieżnika. Czyli w jednym roku masz z przodu, a następnego te same koła zakładasz na tył i analogicznie z tylnymi dajesz na przód.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
xyz
- Świeżak
- Imię: Sławomir
- Samochód: OPEL INSIGNIA B
- Silnik: B20NFT
- Kontakt:
Nie wiem, czy jest jakaś reguła dotycząca wyważania. Rozumiem, że chodzi Ci o wyważanie całych kół. Ja osobiście wyważam koła przed każdym założeniem. Letnie na wiosnę, zimowe jesienią. To, że jeździsz niewiele nie ma znaczenia. Wystarczy że raz wjedziesz w dziurę i już może być potrzeba wyważania. Pozdrawiam.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Osobiście, nie wyważam kół, jeżeli nie ma oznak, że tego potrzebują, czyli
1/ Jak zaczyna trząść przy danej prędkości, przeważnie przy tych większych od 100km/h.
2/ jak zaczynają ciągnąć, nie trzymają toru jazdy.
Warto koła zmieniać dla równego ścierania przód tył.
Koniecznie koła przechowywane, nie kładziemy w stosie, tylko jedno koło drugiego, i co pewien czas przestawiamy wg osi toczenia, przed schowaniem kontrolujemy ciśnienie.
Pielęgnacja, tzn, czymś natłuścić stalówki, gumę w sumie też natłuszczam, choć, spotkałem się z opiniami w necie, że te natłuszczane i nienatłuszczane parcieją po tym samym czasie.
ps. Często koła biją jak się błoto przyklei do wewnątrz felgi, no i oczywiście lubią się po czasie odlepiać ciężarki.
1/ Jak zaczyna trząść przy danej prędkości, przeważnie przy tych większych od 100km/h.
2/ jak zaczynają ciągnąć, nie trzymają toru jazdy.
Warto koła zmieniać dla równego ścierania przód tył.
Koniecznie koła przechowywane, nie kładziemy w stosie, tylko jedno koło drugiego, i co pewien czas przestawiamy wg osi toczenia, przed schowaniem kontrolujemy ciśnienie.
Pielęgnacja, tzn, czymś natłuścić stalówki, gumę w sumie też natłuszczam, choć, spotkałem się z opiniami w necie, że te natłuszczane i nienatłuszczane parcieją po tym samym czasie.
ps. Często koła biją jak się błoto przyklei do wewnątrz felgi, no i oczywiście lubią się po czasie odlepiać ciężarki.
- karpior
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam zawsze 2 komplety kół, dawniej sam przekręcałem je i wyważałem co 2 lata, ale od około 3 lat wymieniam koła w warsztacie niedaleko mnie i zawsze przed założeniem je wyważam. Powód? Niska cena usługi. Dodatkowo oznaczają oni które koło gdzie było na potrzeby rotacji.
Przynajmniej mam spokój, nic nie bije, nie buczy itp.
Ostatnio po kupnie 4 felg aluminiowych na zimę, pojechałem do warsztatu aby:
1) sprawdzić same felgi na wyważarce, czy nie biją itp. (po ich kupnie tego nie robiłem)
2) założyć nowe opony na te właśnie felgi
3) wyważyć całe koła
4) wymienić je na samochodzie (przyjechałem na letnich)
Za całość zapłaciłem 60zł
Przynajmniej mam spokój, nic nie bije, nie buczy itp.
Ostatnio po kupnie 4 felg aluminiowych na zimę, pojechałem do warsztatu aby:
1) sprawdzić same felgi na wyważarce, czy nie biją itp. (po ich kupnie tego nie robiłem)
2) założyć nowe opony na te właśnie felgi
3) wyważyć całe koła
4) wymienić je na samochodzie (przyjechałem na letnich)
Za całość zapłaciłem 60zł
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Nie wyważam, póki nie ma objawów, że coś jest nie tak.
W Lacetti nie wyważałem przez 6 lat, poza przypadkiem przebicia opony i koniecznością jej zdjęcia.
W Cruze nie wyważam już 4 lata. Zero objawów niewyważenia kół.
Po prostu zmieniam co sezon. Pilnując, by przód poszedł na tył.
W Lacetti nie wyważałem przez 6 lat, poza przypadkiem przebicia opony i koniecznością jej zdjęcia.
W Cruze nie wyważam już 4 lata. Zero objawów niewyważenia kół.
Po prostu zmieniam co sezon. Pilnując, by przód poszedł na tył.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- mario78
- Profesjonalista
- Imię: Mariusz
- Samochód: CRUZE Black Roof
- Silnik:
- Kontakt:
- zzzz
- Wymiatacz
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Has thanked: 4 times
- Kontakt:
Z tymi zamianami przód-tył to nie jest zawsze tak wprost. przecież to zależy od typu opony i tego, która oś jest napędowa... tak wiem my mamy na przód...
- kemoiz
- Wymiatacz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
zzzz dlaczego tak? Są opony kierunkowe to wiadomo ale przy jakim typie opony ma znaczenie na którą oś je założymy? Pomijam przypadek głupich oszczędności i kupowanie różnych opon na różne osie.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zamiana kół przód tył zalecają największe umysły, ale jak to nie przekonuje to proponuję filmik 
Może nie do końca związany z rotacją, ale po paru sezonach ma sens, bo opony z osi pędnej będą w gorszym stanie
Może nie do końca związany z rotacją, ale po paru sezonach ma sens, bo opony z osi pędnej będą w gorszym stanie
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Rotować trzeba jeszcze z tego względu, że potrafią się wyząbkować i szczególnie nowe trzeba zmienić przód-tył nie później, jak po 10-15 kkm.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dokładnie, tak poprzednie opony załatwiłem, bo nie były rotowane i tylne zjechane, przez co hałas w aucie był tragiczny, teraz rotację stosuję i mam ciszę 
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja wyważam, co jakieś dwa lata, chyba ze wczesniej. zacznie coś bić.
Rotować nie rotuję, bo w lacetti opony zużywają mi się praktycznie tam samo przód jak i tył (może jest różnica 10-20%, ale to naprawdę nic). Ząbkowania doświadczyłem dopiero w tym roku i to na osi przedniej(!), tyłu o dziwo mi nie ząbkuje (może dlatego, że auto jezdzac w trasy zazwyczaj jest dociażone w bagażniku, a po mieście nie jezdzi sie z tak dużymi prędkościami - druga sprawa, tył mam cały czas dociążony przez butlę lpg+hak (razem to pewnie dodatkowo z 40-50kg+gaz).
Rotować nie rotuję, bo w lacetti opony zużywają mi się praktycznie tam samo przód jak i tył (może jest różnica 10-20%, ale to naprawdę nic). Ząbkowania doświadczyłem dopiero w tym roku i to na osi przedniej(!), tyłu o dziwo mi nie ząbkuje (może dlatego, że auto jezdzac w trasy zazwyczaj jest dociażone w bagażniku, a po mieście nie jezdzi sie z tak dużymi prędkościami - druga sprawa, tył mam cały czas dociążony przez butlę lpg+hak (razem to pewnie dodatkowo z 40-50kg+gaz).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No właśnie, przez brak dociążenia opony się ząbkują, ja niestety trelinek nie będę woził i stosuję rotację 
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Panowie, niedowazenie kola o 10g daje sily odsrodkowe rzedu 4kg przy predkosci autostradowej. Jak dobra zawiecha to w sumie malych niedowag nie czuc. Pytanie powstaje jak dlugo zawieszenie to wytrzyma... Pojawilo sie stwierdzenie natluszczanie felg i opon... Uwaga!!! Tluszcz, smar dziala szkodliwie na gume, więc niczym poza specyfikami do opon bym ich nie smarował... Jeśli chodzi o przechowywanie - opony najlepiej przechowywać na stojąco, co parę tygodni przekręcając, a koła na leżąco.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
JA wyważam co każdą zmianę,może dlatego że mnie to prawie nic nie kosztuje.
O partsy pisz PW.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Niestety kosztuje coraz wiecej, przynajmniej z przekladka opon place juz 120zl, a z optymalizacja 160... W 4lata wychodzi 1000zl a jak ktos jeszcze oddaje do przechowania to 1500zl Inna bajka ze rozne zaklady inaczej podchodza do kalibracji maszyn i w roznym stanie je maja. Ja upatrzylem zaklad z dobrymi maszynami, ktory szczyci sie tym ze kalibruje co najmniej raz w tygodniu. Efekt...maja tyle klientow ze w tej chwili pierwsze wolne terminy za 2 tygodnie... Faktycznie nigdy nie mialem po ich uslugach problemow, ale sporo biora...cos za cos.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Też mam sprawdzonego, brat w warsztacie ma wyważarkę i to świeżutką, po wszelkich regulacjach. Jak ostatnio mi wyważał to co chwilę wywalało, ale po dobrych 30 min. wszystkie koła były idealnie wyważone.
- mids
- Aktywny
- Samochód: Cruze 1.6 113 KM
- Silnik: 1.6 113 KM
- Kontakt:
Dzięki Wam serdecznie za opinie. Do tej pory nie zauważyłem żadnych drgań jadąc autostradą (a głównie tam jeżdżę) więc chyba zostanę przy opcji, że zimowe co 2 sezony (bo mniej użytkowane) a letnie co sezon.
Pozdrawiam, mids1
- Krisson
- Stały bywalec
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
W Astrze nie wywarzałem kół chyba z 6 lat. Raz wzięło mnie na wywarzanie. Na 8 kół tylko przy dwóch była mała korekcja. Reszta w miarę OK. Ale oponiarz oczywiście zalecał mi pojawienie się za rok 
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wymieniłem koła na zimowe i powiem, że przy 110 km/h nic dziwnego i niepokojącego nie odczuwam, żadnych drgań, żadnego ściągania, tak więc nie zawsze trzeba po zmianie kół wyważać. Natomiast jeżeli ktoś ma dojście i zrobią mu to za darmo to nic nie zaszkodzi sprawdzić 
-
jfx
Właściwie to wcale nie musicie wywarzać kół też będzie jeździło... Oleju też można nie zmieniać i tym sposobem pozornie oszczędzać. Odpowiedź jest prosta albo robi się coś porządnie albo wcale!!! Szkoda Andrzeju, że nie wrzuciłeś tych wyważonych rok temu kół na wyważarkę - na bank nie wyszłoby 0,0....
- Krisson
- Stały bywalec
- Imię: Kris
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Jurek można wymieniać olej co 5K km. Opony wyważać co miesiąc. Jak na bogato to na bogato.
Serwisy już zacierają ręce. Czekać tylko aż serwisy wymyślą kontrole co 6 miesięcy. Oczywiście wszystko w trosce o nasze samochody
Serwisy już zacierają ręce. Czekać tylko aż serwisy wymyślą kontrole co 6 miesięcy. Oczywiście wszystko w trosce o nasze samochody
Cruze LT+ Premium 1.8 LPG 2011r. Sedan