Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

T250 strzelił hamulec podczas jazdy, pedał wybija w górę

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
geohound
Świeżak
Imię: Max
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

T250 strzelił hamulec podczas jazdy, pedał wybija w górę

Post autor: geohound »

Oj mam takie problemy z tym Aveo, że to bajka. W zeszły piątek co taka śnieżyca była (2-3 tygodnie po wymianie tarcz+klocków) jechałem z Bytomia. Zjazd na DK88, lekki łuczek przed jeziorem, asfalt był sam w sobie czysty, nie suchy, ale czysty, miałem z 50km/h i chciałem zwolnić, żeby go łagodnie wziąć. Ja naciskam hamulec na lekko skręconych w lewo kołach, pedał się podnosi i zaczyna wyć, auto jedzie dalej i nagle wystrzał jakby metalowa rura uderzyła o coś. Ja pos**ny ciągnę ręczny i dopiero auto zwolniło. Na szczęście za mną i przede mną nikogo, ale prawie na bariery wpadłem.

Od tego momentu skręcanie idzie różnie - czasem auto skręca po dotknięciu kierownicy, a innym razem zostawia martwą strefę, że kierownica skręcona o kilkanaście stopni, a auto jedzie prosto. Do tego przy ruszaniu i hamowaniu czuć jakby kierownica się lekko blokowała. Pedał hamulca w ogóle nie opada po zapaleniu silnika.

Zajechałem zaraz po tym zdarzeniu na serwis, podnieśli mi auto, kazali podeptać hamulec i stwierdzili, że ani wycieku, ani uszkodzenia nie widać. Rzucili tylko okiem, bo byłem zaraz przed zamknięciem serwisu, ale nie wiem.

Macie jakieś domysły? Ogólnie staram się teraz hamować możliwie wcześnie i najlepiej silnikiem, ale nie wiem co będzie w sytuacji awaryjnej. Już teraz przy hamowaniu z 60 do 40 czuć, że pedał skacze i próbuje się podnosić.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: T250 strzelił hamulec podczas jazdy, pedał wybija w górę

Post autor: XaRaDaS »

Wygląda jakby wspomaganie niedomagało. Spróbuj zrobić tak: na wyłączonym silniku kilka razy powciskać pedał hamulca aż stwardnieje, potem wciskasz hamulec i tak trzymasz, uruchamiasz silnik i jeżeli pedał zostanie wciągnięty to znaczy, że jest dobrze i trzeba szukać dalej, natomiast jak pedał nie drgnie to o ile wycieków nie ma to serwosiłownik do wymiany będzie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
geohound
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Pedał nie opada, ale po jednokrotnym naciśnięciu i odpaleniu, muszę dziś spróbować jeszcze napompować i zapalić. O serwie czytałem, tylko skąd się nagle wzięły takie dziwne zachowania kierownicy - raz luzy, raz ciasno?

EDIT: Czy serwo można kupić używane? Bo na allegro praktycznie nie ma nówek, a nówki z hurtowni zaczynają się od 460zł.
geohound
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Sprawdziłem, po pompowaniu pedał opada przy odpaleniu, ale... dziś miałem identyczną sytuację, tylko że był lód. Miałem wrzucony drugi bieg bez gazu, auto jechało praktycznie samo, ja tylko musnąłem hamulec, a tu zaczyna wyć i koła w ogóle nie reagują.

Osobiście jestem przerażony.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Ale co wyje?
geohound
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Siedzę w aucie, to nie mam za bardzo jak ocenić co wyje. Podczas naciśnięcia hamulca słychać coś jakby pilnikiem po zelazie jechać, nie wiem jak to inaczej opisać. Dźwięk idzie... Z okolic pedala, z przodu.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Skoro wyje tylko na śliskim, to chyba pompa abs? To wyje czy raczej brzęczy?
geohound
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Brzęczy.

Do wymiany końcówka drążka, zapieczone cylindry i coś tam jeszcze, 550zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”