Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Źle ustawiony rozrząd w Cruze?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Proboszcz
Świeżak
Imię: Wazon
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Źle ustawiony rozrząd w Cruze?

Post autor: Proboszcz »

Witam wszystkich, jestem tu nowy, chociaż moim Cruze od dziś nie jeżdżę jak dotąd nie było z nim większych problemów, poza sondą lambda 2 właściwie bezawaryjnie 120 tyś km. Oczywiście jestem po wymianie mocowań i amortyzatorów co zaskutowało błogą ciszą w trakcie jazdy ale nie o tym chciałem napisac
Otóz mam pewnego rodzaju problem w piątek oddałem mechanikowi na wymianę rozrządu mojego chevroleta.Na pytanie dlaczego tego nie robiłem w ASO odpowiedź jest prosta- najbliższe konkretne ASO mam 100km od siebie, i nie mam czasu tam jeździc ( pracuje dlugo rowniez w soboty, często noce, bez auta nie da rady) Dzisiaj byłem w serwisie ( no bo ile można wymieniac rozrzad 2 dni?? ). okazało się że były problemy bo nie posiadał blokad, ale sobie poradził i auto zrobił, tylko " jakiś check się świeci ale można jeździc i przyjechac w poniedzialek to sprawdzic, on jeździł i wszystko w porządku niby " Oczywiście nie zgodziłem się na taką opcję zostawiłem auto do dalszej naprawy az sobie poradzi z tym " checkiem". Auto zostawiłem w pełni sprawne oczywiście.
Śmiem przypuszczac że najprawdopodobniej zle jest ustawiony rozrząd, ale nie na tyle żeby powodowa jakies powazne konsekwencje, chociaż moge sie mylic bo wyksztalcenia technicznego nie mam
I teraz moja prośba o poradę co byście zrobili na moim miejscu? Czy w poniedzialek wołac lawete i wiezc samochod od mechanika do ASO zeby go jeszcze raz zlozyli, tracic pieniadze na lewate i ponowna wymiane rozrzadu w ASO ( komplet INA + pompa wody dostarczylem sam domechanika ) czy wyluzowac i dac dzialac gosciowi, czy jechac nim samemu do ASO, czy płacic mu za robote, na podstawie faktury a pozniej ubiegac sie o zwort ( jakby sie okazalo ze jest zle) czy nie skoro auto nie jest dobrze zrobione ? Nie chcialbym dzialac jakos pochopnie z powodu emocji, ale z drugiej strony martwie sie o samochod.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 17:34 przez Proboszcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: Źle ustawiony rozrząd w Cruze?

Post autor: huri_khan »

Zostawić aż naprawi jeżeli nie usunie błędów to zwrot wszystkich kosztów.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Oddać i niech naprawia do skutku, tylko obawiam się ze jest to problem nie źle ustawionego rozrządu ale uszkodzenia walka rozrządu, co jest już zgłaszane przez kilka osób po wymianach w garażu własnie rozrządu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
Silnik: 1.6 124KM NoPb
Kontakt:

Post autor: szary77 »

Czyli co ? GM jakieś pułapki nastawiał na garażowych mietkow jeśli chodzi o wymianę rozrządu?
Nikle mam pojecie o mechanice, ale tak na chlopski rozum to jak można wałek rozrządu popsuć wymieniając rozrząd w warsztacie mietka?
Pytam serio, bo jak to ma tak wyglądać, to wole żeby ASO mi robiło i spokój.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Juz druga osoba mówi ze wymienia bez blokad, wiec może w tym jest wiedza i powód uszkodzenia.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Przecież wyraźnie kolega napisał:
Proboszcz pisze: ...okazało się że były problemy bo nie posiadał blokad, ale sobie poradził i auto zrobił...,
to nie żadna pułapka, tylko zwykła głupota mechanika.
Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
Silnik: 1.6 124KM NoPb
Kontakt:

Post autor: szary77 »

Czyli rozumiem, że bez blokad do Cruza, do tematu nie podchodzimy tak?
Proboszcz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Podobno blokady skądś pożyczył niby i dlatego właśnie tyle zwlekał z wymianą ale czy to prawda to kto wie. W każdym bądź razie auto w serwisie zastałem już złożone a mechanik był zajęty innym. Boje sie ze zapowiada sie dluzszy przestoj a mi auto potrzebne od natychmiast i w kropce jestem. Codziennie płacic 40 zl za taxi tez mi sie nie usmiecha. W poniedziałek po pracy mam do niego podjechac to napisze ciag dalszy historii
Robbo
Profesjonalista
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Robbo »

Podobno problemem jest gdzie i jak były blokowane walki rozrządu przy dokręcaniu śrub od kół rozrządu :Y
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Wymiana rozrządu z KZFR bez blokad, raczej ryzykowna zabawa. W zwykłym rozrządzie można sobie blokować śrubokrętem wpiętym w zębnię koła zamachowego, sam tak robiłem. Tu bym się nie odważył.
Robbo
Profesjonalista
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Robbo »

Podobno problemem jest blokowanie wałka przy dokręcaniu . "Fachowcy " potrafią blokować na końcu a należy kluczem płaskim przy mocowaniu kół . Nie zastosowanie prowadzi do skręcenia wałka! !
kris08
Świeżak
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze 1.8 MY2012
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kris08 »

Jeśli na poprzednim pasku rozrząd był ustawiony prawidłowo, można go wymienić bez blokowania kół.Oczywiście nie ułatwia to pracy ale jest możliwe. Robiłem to niedawno w swoim. Ale jak wcześniej któryś z kolegów napisał, trzeba zasadę działania tego mechanizmu
senyan
Aktywny
Imię: Tomasz
Samochód: Cruze 1.6 LS
Silnik:
Kontakt:

Post autor: senyan »

Miałem ostatnio identyczną sytuacje. Mój mechanik źle założył rozrząd, chociaż używał blokad. Po odpaleniu wyskakiwał check engine. Diagnoza w aso wykazała błąd p0016, tj. nieprawdopodobne odniesienie pozycji wału korbowego do pozycji wałka rozrządu. Robocizna w aso wyniosła mnie około 300 zł, ponieważ trzeba było po prostu założyć poprawnie ten sam rozrząd. Ja odpuściłem, ponieważ mechanik to mój znajomy. Jednakże w Twojej sytuacji, możesz oddać samochód do naprawy do aso i dochodzić kosztów naprawy (najlepiej przy odbiorze samochodu wziąć oświadczenie od aso, że przyczyną tej awarii było wadliwe założenie rozrządu przez poprzedniego mechanika). Co do lawety, to w mojej opinii musiałbyś wykazać, że z taką awarią samochód nie nadawał się do jazdy, aby dochodzić zwrotu kosztów.
Proboszcz
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Nie mogę uwierzyć, ale auto jest w pełni sprawne, dziś je odebrałem, jestem mega zadowolony, przejechałem nim jakieś 50km i zbiera się lepiej niż zwykle.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

szary77 pisze:Czyli rozumiem, że bez blokad do Cruza, do tematu nie podchodzimy tak?
Nawet nie próbuj :D
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”