Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Samoczynne odciecie LPG
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Samoczynne odciecie LPG
Ktos sie moze spotkal z takim problemem?
Na ostatnim przegladzie w ASO chlopcy pogrzebali przy ustawieniach reduktora, poniewaz zglaszalem szarpanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu
Po czym Pan Kierownik powiedzial: "Nastepny przeglad gazowy niech Pan lepiej zrobi w Czakramie bo my nie mamy tutaj mozliwosci takich regulacji"
Od tego momentu, gdy tylko bak nie jest w 100% pelny a ja depne mocno na gaz mam odciecie gazu (nie mylic z odcieciem powyzej 5.5k rpm)
Umowilem sie w poniedzialek do Czakramu
Mam nadzieje ze chlopaki nic nie popsuli, bo reduktor nie ma nawet roku
Dodam tylko ze problem nasila sie z dnia na dzien
Na ostatnim przegladzie w ASO chlopcy pogrzebali przy ustawieniach reduktora, poniewaz zglaszalem szarpanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu
Po czym Pan Kierownik powiedzial: "Nastepny przeglad gazowy niech Pan lepiej zrobi w Czakramie bo my nie mamy tutaj mozliwosci takich regulacji"
Od tego momentu, gdy tylko bak nie jest w 100% pelny a ja depne mocno na gaz mam odciecie gazu (nie mylic z odcieciem powyzej 5.5k rpm)
Umowilem sie w poniedzialek do Czakramu
Mam nadzieje ze chlopaki nic nie popsuli, bo reduktor nie ma nawet roku
Dodam tylko ze problem nasila sie z dnia na dzien
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Re: Samoczynne odciecie LPG
Domyślam się, że instalacja to sekwencja BRC z reduktorem Genius (bo niestety nie byłeś łaskaw sprecyzować ...).
Podejrzewam, że ustawili Ci zbyt niskie ciśnienie gazu za reduktorem. Wówczas podczas wdepnięcia gazu sterownik wylicza zbyt długie czasy otwarcia wtrysków (celem podania wystarczającej ilości gazu), które nie mieszczą się w cyklu silnika i LPG automatycznie wyłącza się (jeśli dobrze zrozumiałem Twoje objawy, bo nie do końca wiem co znaczy "mam odcięcie gazu").
Jeśli mam rację, to wystarczy ustawić wyższe ciśnienie i problem zniknie. Z tego co pamiętam ciśnienie reguluje się śrubą na reduktorze, w lewo zwiększa się ciśnienie. Śmiało możesz zacząć od pół obrotu.
Jeśli pozostanie sprawa szarpania podczas szybkich ruchów pedałem gazu (Twoja pierwotna usterka), to podejrzewam, że trzeba będzie pogrzebać interfejsem w ustawieniach strategii i zmniejszyć ilość LPG przy wciśnięciu pedału gazu.
Silnik 1,2 w Aveo ma tendencje do dawania "kopa" paliwa przy szybkim wciśnięciu pedału gazu (widać to na wykresie czasów otwarcia wtrysków, rysuje się "pik", który szybko opada). Te czasy są podstawą obliczania przez sterownik czasów otwarcia wtrysków LPG, które w tych momentach potrafią być zbyt długie i mogą prowadzić do podduszania się silnika. Miałem tak u siebie zaraz po montażu instalacji w ASO. Być może u Ciebie jest podobnie.
Ja problem rozwiązałem samodzielnie po zakupie interfejsu i z laptopem "na kolanach".
Podejrzewam, że ustawili Ci zbyt niskie ciśnienie gazu za reduktorem. Wówczas podczas wdepnięcia gazu sterownik wylicza zbyt długie czasy otwarcia wtrysków (celem podania wystarczającej ilości gazu), które nie mieszczą się w cyklu silnika i LPG automatycznie wyłącza się (jeśli dobrze zrozumiałem Twoje objawy, bo nie do końca wiem co znaczy "mam odcięcie gazu").
Jeśli mam rację, to wystarczy ustawić wyższe ciśnienie i problem zniknie. Z tego co pamiętam ciśnienie reguluje się śrubą na reduktorze, w lewo zwiększa się ciśnienie. Śmiało możesz zacząć od pół obrotu.
Jeśli pozostanie sprawa szarpania podczas szybkich ruchów pedałem gazu (Twoja pierwotna usterka), to podejrzewam, że trzeba będzie pogrzebać interfejsem w ustawieniach strategii i zmniejszyć ilość LPG przy wciśnięciu pedału gazu.
Silnik 1,2 w Aveo ma tendencje do dawania "kopa" paliwa przy szybkim wciśnięciu pedału gazu (widać to na wykresie czasów otwarcia wtrysków, rysuje się "pik", który szybko opada). Te czasy są podstawą obliczania przez sterownik czasów otwarcia wtrysków LPG, które w tych momentach potrafią być zbyt długie i mogą prowadzić do podduszania się silnika. Miałem tak u siebie zaraz po montażu instalacji w ASO. Być może u Ciebie jest podobnie.
Ja problem rozwiązałem samodzielnie po zakupie interfejsu i z laptopem "na kolanach".
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, o 14:57 przez tdon, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
W reduktorze reguluje się ciśnie, kiedyś manometrem podpięty w układ teraz odczytuje wartość z programu.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
instalka to Cruzowe BRC
.. problem z szarpaniem nie ustapil pomimo zabawy z reduktorem 
objawy: szarpie przy dodawaniu a glownie przy puszczaniu gazu, np przy zmianie biegu
dotychczas zrobiono: zabawa z reduktorem, czyszczenie przepustnicy
edit: odciecie.. pika pika i przelacza sie na benzyne
PS.. szarpie tez przy puszczaniu gazu wiec chyba to nie wina "pedalu gazu"
objawy: szarpie przy dodawaniu a glownie przy puszczaniu gazu, np przy zmianie biegu
dotychczas zrobiono: zabawa z reduktorem, czyszczenie przepustnicy
edit: odciecie.. pika pika i przelacza sie na benzyne
PS.. szarpie tez przy puszczaniu gazu wiec chyba to nie wina "pedalu gazu"
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co dokładnie robiłeś przy reduktorze ?
Jaki przebieg ma instalacja ?
Kiedy wymieniałeś filtry (oba!) ?
Ewentualnie jeśli masz ochotę samodzielnie podłubać, to ja używam takiego interfejsu:
http://allegro.pl/interfejs-lpg-usb-brc ... 09413.html
Do tego program P&D 3.08.01 i możesz robić prawie wszystko
Jaki przebieg ma instalacja ?
Kiedy wymieniałeś filtry (oba!) ?
Ewentualnie jeśli masz ochotę samodzielnie podłubać, to ja używam takiego interfejsu:
http://allegro.pl/interfejs-lpg-usb-brc ... 09413.html
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, o 15:15 przez tdon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
filtry: wymieniane co 15.000 podobnie jak swiece
nie wiem co ASO robilo przy reduktorze
przebieg 95.000
reduktor wymieniony w okolicach 60.000
objawy szarpania wystepuja od okolo 80.000
PS. moze to sprzeglo lub cewka? problem wystepuja na benzynie i na gazie i nasila sie wraz z obciazeniem silnika (np klima)
nie wiem co ASO robilo przy reduktorze
przebieg 95.000
reduktor wymieniony w okolicach 60.000
objawy szarpania wystepuja od okolo 80.000
PS. moze to sprzeglo lub cewka? problem wystepuja na benzynie i na gazie i nasila sie wraz z obciazeniem silnika (np klima)
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
A na benzynie jest tak samo z tym szrpaniem?
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
ano. moze na benzynie ciut ciut mniej ale niewiele.. jak juz wlacze klime to czuc szarpanie bardziej
-
Robbo
- Profesjonalista
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Skąd pobrać ten program?tdon pisze: ........ interfejsu:
\http://allegro.pl/interfejs-lpg-usb-brc ... 09413.html
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wybacz, ale ręce mi opadają...mkosmida pisze: PS. moze to sprzeglo lub cewka? problem wystepuja na benzynie i na gazie i nasila sie wraz z obciazeniem silnika (np klima)
Zakładasz wątek o "odcięciu LPG", podejrzany reduktor, temat krąży wokół gazu, a Ty w kolejnym poście sobie przypominasz, że na noPB też jest do doopy ..... A może powodem szarpania jest zdeformowana opona ?????
Jaki był cel grzebania przy reduktorze, skoro problem występuje również na noPB ?
Jaki jest cel wizyty w Czakramie (osobiście proponowałbym najpierw usunięcie rzeczywistego problemu, a potem wizytę i regulację instalacji) ?
Czy masz w aucie kable wysokiego napięcia ?
Czy sprawdziłeś węże LPG i podciśnienia pod kątem szczelności ?
W BRC lubią się luzować końcówki węży przy listwie wtryskiwaczy, co powoduje zasysanie fałszywego powietrza do kolektora i może dawać takie efekty (jednak wówczas zapewne miałbyś też niestabilne wolne obroty).
EDIT: Jaki był powód wymiany reduktora przy przebiegu 60 kkm ?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Auto do tej pory było na gwarancji
Zglosilem w ASO szarpanie, Panowie skierowali swoja uwagę na reduktor (mowilem ze problem tez jest na benzynie)
Nic to nie dalo wobec tego moje podejrzenia sa inne, ale być może Panowie w ASO maja srednie pojecie, stad zapytanie na forum
Glownym powodem wizyty w Czakramie jest przegląd + problem z przelaczaniem na benzynę, szarpanie to tak przy okazji, skoro ASO skierowalo swoja uwagę na instalacje gazowa wobec tego może tam lezy problem
Reduktor był wymieniany bo stary padl (wymiana na gwarancji), wystepowaly problemy z porannym odpalaniem
Kable wysokiego napięcia? WTF?
Z ta zdeformowana opona to mam nadzieje zart, jezdzac miesięcznie ok 4.000km chyba bym jednak problem zauwazyl, pomijam ze na letnich było to samo
Zglosilem w ASO szarpanie, Panowie skierowali swoja uwagę na reduktor (mowilem ze problem tez jest na benzynie)
Nic to nie dalo wobec tego moje podejrzenia sa inne, ale być może Panowie w ASO maja srednie pojecie, stad zapytanie na forum
Glownym powodem wizyty w Czakramie jest przegląd + problem z przelaczaniem na benzynę, szarpanie to tak przy okazji, skoro ASO skierowalo swoja uwagę na instalacje gazowa wobec tego może tam lezy problem
Reduktor był wymieniany bo stary padl (wymiana na gwarancji), wystepowaly problemy z porannym odpalaniem
Kable wysokiego napięcia? WTF?
Z ta zdeformowana opona to mam nadzieje zart, jezdzac miesięcznie ok 4.000km chyba bym jednak problem zauwazyl, pomijam ze na letnich było to samo
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Takie poszarpywanie mam i ja. ASO sugerowało tarczę sprzęgła.
Po wywaleniu sitek solenoidów sterujących zmiennymi fazami rozrządu i wymianie drugiej sondy lambda jest u mnie lepiej, choć nie idealnie.
Nie mam LPG.
Po wywaleniu sitek solenoidów sterujących zmiennymi fazami rozrządu i wymianie drugiej sondy lambda jest u mnie lepiej, choć nie idealnie.
Nie mam LPG.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Subiektywnie odczułem poprawę kultury pracy silnika i po usunięciu sitek i po wymianie sondy (paliła się też kontrolka).
Ale to nie wyeliminowało całkowicie poszarpywania po zdjęciu nogi z gazu i po ponownym delikatnym dodaniu gazu.
Może rzeczywiście to wina sprzęgła.
Ale to nie wyeliminowało całkowicie poszarpywania po zdjęciu nogi z gazu i po ponownym delikatnym dodaniu gazu.
Może rzeczywiście to wina sprzęgła.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Czakram zaliczony!
Przeglad wykonany, filtry wymienione
Najnowszy soft wgrany
Cisnienie podniesione
Koszt: 200zl
Spostrzezenia diagnosty: Saczy się z trójnika, konieczność wymiany weza wodnego przy następnym przeglądzie, po przekroczeniu 100.000 sprawdzić luzy zaworowe
Najprawdopodniej zrobiono mnie w bambuko w ASO mowiac ze obydwa filtry były zmieniane przy każdym przegladzie
Co do usterki to szarpanie nie ustapilo, samoczynne odcięcie musze jeszcze potestowac
Przeglad wykonany, filtry wymienione
Najnowszy soft wgrany
Cisnienie podniesione
Koszt: 200zl
Spostrzezenia diagnosty: Saczy się z trójnika, konieczność wymiany weza wodnego przy następnym przeglądzie, po przekroczeniu 100.000 sprawdzić luzy zaworowe
Najprawdopodniej zrobiono mnie w bambuko w ASO mowiac ze obydwa filtry były zmieniane przy każdym przegladzie
Co do usterki to szarpanie nie ustapilo, samoczynne odcięcie musze jeszcze potestowac