Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Tuning - Niefabryczne reflektory przednie Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
berpa
Stały bywalec
Imię: Paweł
Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
Silnik: Chyba jest jakiś?
Kontakt:

Tuning - Niefabryczne reflektory przednie Cruze

Post autor: berpa »

Swojego czasu zamontowałem w swoim Cruzie reflektory z wypasionej wersji koreańskiego Cruza MY2014 ( raczej nie polecam, bo zabawa kosztowała majątek ):
viewtopic.php?f=64&t=3362

W związku z pytaniami na PW, krótko opiszę moje przemyślenia na temat wymiany przednich fabrycznych reflektorów.

Na Aliexpress i Ebay jest obecnie mnóstwo niefabrycznych reflektorów. Mimo, że zakup, wysyłka i cło wyjdą znacznie taniej niż wypasionych oryginałów koreańskich i tak będzie drogo. Na ominięcie cła raczej nie ma co liczyć ze względu na wielkość przesyłki. Nic też nie mogę powiedzieć na temat ich jakości, trwałości czy jasności świecenia, ale jeśli nie kupisz zbyt przekombinowanych podróbek to raczej nie powinni się czepiać na przeglądzie, niemniej w dodatkowe naklejki "homologacyjne" lepiej zainwestować.
Ciekawostka: moje reflektory ( koreańskie oryginały GM ) mimo, że nie mają ustawiania regulacji wysokości świecenia ( tak jak wszystkie reflektory amerykańskie ) mają homologację UE. Tak więc myślę, że fakt braku poziomowania reflektorów z kabiny nie powinien być problemem na przeglądzie. Jeśli zależy wam tylko na polepszeniu jasności świecenia reflektorów to dużo tańszą i lepszą opcją są zamienniki LED-owe żarówek H4 - polecam. Po drugie gdyby ktoś się czepiał ( np. Policja, diagności ) to w ciągu 3 minut da się zamontować normalne żarówki w miejsce lewych LEDów. Tyle, że kupując LED-y szukajcie takich co świecą lekko żółtawo bo aż tak nie zwracają na siebie uwagi - oprócz sporego snopu światła :twisted: . Minusem LED-ów w zwykłych ( lustrzanych i fabrycznych ) reflektorach jest łatwość kontroli lewych "żarówek". Bez podnoszenia maski, wystarczy tylko popatrzeć przez szkło reflektora i od razu widać "lewiznę" - Ten ostatni fakt przekonał mnie do zmiany reflektorów na soczewkowe. Obecnie używam "normalnych: żarówek. Okazało się, że przy reflektorach soczewkowych H7 czy HB3 światła z LED-ów jest mnóstwo ale nie tam gdzie go trzeba. Obecnie kupuje żarówki premium: Osram Nightbreaker czy Tungsram Megalite 120% bo używając świateł dziennych ( wbudowanych diodowych DRL-i ) żarówki aż tak szybko nie padają jak wcześniej przy ich codziennym użytkowaniu.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Tuning - Niefabryczne reflektory przednie Cruze

Post autor: etac »

Paweł, czy możesz pokazać tą homologacje?

Pytam, bo w Regulaminie 48 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 1)&from=PL jest punkt 6.2.6.2 nakazuje do homologacji EU posiadanie K o r e k t o r u s t a w i e n i a ś wiate ł przednich
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
rafic
Świeżak
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 1.8 LT+Premium
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rafic »

Berpa a jakieś zdjęcia byś wstawił jak te nowe lampy świecą w nocy? I może napiszesz jakie są Twoje subiektywne odczucia po zmianie lamp. Lepiej, gorzej czy brak różnicy?
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 »

Obrazek

Jest już pierwszy kombiak z tymi lampami 8-)

Obrazek
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2
berpa
Stały bywalec
Kontakt:

SUPER TEN KOMBI!!! :piwo:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

C77 pisze:Obrazek
Miłosz, homologacje europejska dopuszczający ten reflektor do użytku w pojeździe na terenie Uni Europejskiej, a nie homologacje źródła światła uzyskaną dla tego reflektora w Luksemburgu.

On jest certyfikowany, czym odróżnia się od większości chińszczyzny, ale nie ma prawa byc w tym samochodzie poruszającym się na terenie EU. Niestety, punkt 6.2.6.2 jest bezlitosny w tym zakresie.
berpa
Stały bywalec
Kontakt:

rafic pisze:Berpa a jakieś zdjęcia byś wstawił jak te nowe lampy świecą w nocy? I może napiszesz jakie są Twoje subiektywne odczucia po zmianie lamp. Lepiej, gorzej czy brak różnicy?
Subiektywnie: wcześniej w fabrycznych/lustrzanych reflektorach miałem LED-owe odpowiedniki H4 ( 35W/bodaj 3200 lumenów na lampę ), które dawały mnóstwo światła. Po regulacji, z bardzo ładną linią odcięcia przejechałem z nimi przez całą Europę. Sporadycznie zdarzało się w nocy, że ktoś mrugał myśląc, że jadę na długich. Obecnie na podżyłowanych żarówkach halogenowych jest wyraźnie gorzej ale nie jest źle., niemniej nikt już nie mruga :cry:
Zdjęcia samochodu nie mają sensu ( myślałem nad tym :zastanawiasie: ) bo trzeba by go postawić obok innych samochodów z włączonymi światłami żeby było widać jakąś różnicę... Jedyne co będzie widać to linia odcięcia.
etac pisze:Miłosz, homologacje europejska dopuszczający ten reflektor do użytku w pojeździe na terenie Uni Europejskiej, a nie homologacje źródła światła uzyskaną dla tego reflektora w Luksemburgu. On jest certyfikowany, czym odróżnia się od większości chińszczyzny, ale nie ma prawa być w tym samochodzie poruszającym się na terenie EU. Niestety, punkt 6.2.6.2 jest bezlitosny w tym zakresie.
To jak wytłumaczysz obecność w Polsce dziesiątek tysięcy sprowadzonych z USA samochodów? Wg. twojej teorii ich nie da się przerobić na wersję europejską. Poza tym to nie jest tak, że tych świateł nie da się wyregulować samemu, w prosty i szybki sposób ( ok. 20 sekund i np. moneta 1-o groszowa) tyle, że nie da się tego zrobić nie ruszając się zza kierownicy i bez podnoszenia maski.
rafic
Świeżak
Samochód: Cruze 1.8 LT+Premium
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rafic »

Berpa zdjęcia jak najbardziej mają sens. Jedź gdzieś gdzie jest ciemno i zrób zdjęcie ze środka samochodu. Naprawdę w światłach linia odcięcia nie jest jedynym wyznacznikiem jakości oświetlenia. Na zdjęciu będzie widać również rozkład światła z soczewki i można to później porównać z oryginałem, który pomimo, że nie jest najgorszy mógłby jednak lepiej oświetlać pobocze.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

berpa pisze:To jak wytłumaczysz obecność w Polsce dziesiątek tysięcy sprowadzonych z USA samochodów? Wg. twojej teorii ich nie da się przerobić na wersję europejską. Poza tym to nie jest tak, że tych świateł nie da się wyregulować samemu, w prosty i szybki sposób ( ok. 20 sekund i np. moneta 1-o groszowa) tyle, że nie da się tego zrobić nie ruszając się zza kierownicy i bez podnoszenia maski.
Dokładnie Berpa.
Poza tym jak dla mnie to nabita homologacja E13 odnosi się ewidentnie do całej lampy
(vide homologacje nabite na fabryczne lampy w innych autach)
a nie źródła światła. Luksemburg jest w Unii więc uzyskana tam homologacja jest ważna na cały eurokołchoz.
Myślę że nie ma co szukać dziury w całym, ale zobaczę jutro z ciekawości jak to dokładnie wygląda w naszych europejskich lampach w Cruzaku.

Natomiast właściwe źródło światła do użycia w tejże lampie jest wybite,
a to czy posiada ono homologacje zależy od konkretnej żarówki HB3 danego producenta którą użyjesz,
z homologacją czy bez (np. range power white), wybór każdego.

Obrazek

Nie neguję że powinien być korektor ustawień jako niezbędne kryterium do spełnienia, bo powinien,
ale jakoś to w GM załatwili, kupili, przeskoczyli, oszukali, naciągnęli,
albo sobie po prostu uzurpują legalność dopuszczenia do użytku w EU.
Z resztą czy to ważne dla użytkowników?
Każdy komu w ogóle będzie się chciało otworzyć maskę zobaczy nabitą europejską homologację E13.
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Jeszcze raz. Zgodnie z regulaminem 48 pojazd nie spełnia norm homologacyjnych, a jak jeździ setki innych aut z USA to nie wiem, ale wiem że HHR między innymi z tego powodu musiał opuścić nasze salony.
Ja nie neguje pomysłu, bo jakbym miał kasę to reż bym takie założył, ale skoro ktoś mówi że jest to zgodne z przepisami to niestety muszę temu zaprzeczyć. Warunki homologacji na EU mówią jasno co ma mieć pojazd i w tym przypadku jest tego brak i tyle.
Te E13 rzeczywiście może zmylic nie jednego diagnostyka, ale jak będzie dochodził czy regulacja działa będzie zdziwiony. A ja już kilka razy wymienialem silniczek klientom bo diagnosta odrzucił pojazd, bo jeden reflektor nie działał, ale osobiście tylko raz diagnosta podszedł i sprawdził czy jest na zero poziom i sprawdzał oświetlenie.
berpa
Stały bywalec
Kontakt:

Krótkie
Obrazek

Długie
Obrazek

Sorry za badziewne zdjęcia z telefonu
etac pisze:Te E13 rzeczywiście może zmylic nie jednego diagnostyka, ale jak będzie dochodził czy regulacja działa będzie zdziwiony. A ja już kilka razy wymienialem silniczek klientom bo diagnosta odrzucił pojazd, bo jeden reflektor nie działał, ale osobiście tylko raz diagnosta podszedł i sprawdził czy jest na zero poziom i sprawdzał oświetlenie.
Jeżdżę samochodami po całej Europie od kilkunastu lat i jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło żeby diagnosta sprawdzał czy działa regulacja świateł. Jedyne o co prosili przed kontrolą reflektorów ( zarówno w Polsce jak i na kontroli ITV w Hiszpanii - tam wszystkie stacje są państwowe i nie ma szans na przekręty ) to o ustawienie świateł w pozycji "0".
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

etac pisze: a jak jeździ setki innych aut z USA to nie wiem, ale wiem że HHR między innymi z tego powodu musiał opuścić nasze salony.
Wg. przepisów oświetlenie należy wymienić na te zgodne z przepisami EU, czyli asymetryczne przednie i tylne lampy żeby miały kierunki w odpowiednim kolorze. Oczywiście grono użytkowników amerykańców tego nie robi, ale w trakcie kontroli zostaje zatrzymany DR i klient musi wymienić lampy. Nie pamiętam czy wystawiają świstek na którym możemy się poruszać przez tydzień czy trzeba wzywać lawetę. Wczoraj nawet widziałem Mondeo z czerwonym tylnym kierunkiem, chyba na polskich numerach.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
berpa
Stały bywalec
Kontakt:

XaRaDaS pisze:
etac pisze: a jak jeździ setki innych aut z USA to nie wiem, ale wiem że HHR między innymi z tego powodu musiał opuścić nasze salony.
Wg. przepisów oświetlenie należy wymienić na te zgodne z przepisami EU, czyli asymetryczne przednie i tylne lampy żeby miały kierunki w odpowiednim kolorze. Oczywiście grono użytkowników amerykańców tego nie robi, ale w trakcie kontroli zostaje zatrzymany DR i klient musi wymienić lampy. Nie pamiętam czy wystawiają świstek na którym możemy się poruszać przez tydzień czy trzeba wzywać lawetę. Wczoraj nawet widziałem Mondeo z czerwonym tylnym kierunkiem, chyba na polskich numerach.
To logiczne.
Ale jak zamontować regulacje świateł w kabinie amerykańskiego samochodu, który fabrycznie takiej regulacji nie miał???
Wymienić deskę rozdzielczą i ciągnąć nowe kable? Jakoś nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby ktoś w Polsce to robił...
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jedynie mi przychodzi na myśl to, że w nowych autach jest auto poziomowanie. Problem może być w starszych autach. Jak się trafi na upierdliwego diagnostę to chyba może się przyczepić i nie przepuścić auta. Mnie akurat jak sprawdzał światła to nic nie mówił o ustawieniu na 0, bo pewnie wcześniej sobie zerknął, a ja jeżdżę na 0, chyba że załaduję 4 osoby i bagaż, to wtedy przełączam zgodnie z zapisem w instrukcji.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
berpa
Stały bywalec
Kontakt:

XaRaDaS pisze:Jedynie mi przychodzi na myśl to, że w nowych autach jest auto poziomowanie.
Pewnie przy ksenonach ale nie w reflektorach halogenowych. Obowiązkowa regulacja świateł jest chyba tylko w Europie? Np. W Korei i Australii na pewno nie jest wymagana. W USA nie było ale nie sądzę żeby się coś ostatnio zmieniło...
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

Wstaw sobie włącznik świateł od Insignii lub Astry z auto poziomowaniem
i podmień płytkę na akwamarynową z Cruze.

Nikt nie zapyta czemu nie działa coś czego nie ma.

Obrazek
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ale diagnosta nie sprawdza czy na każdym poziomie jest zmiana, patrzą tylko na to jak świecą światła i jak jest krzywo to chyba muszą podregulować ;)
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

Ale rzekomo niektórym niby sprawdzają czy w ogóle jest korektor :roll:
więc jeśli zapytają to rzuci że jest auto-poziomowanie,
soczewki to zasugerują a włącznik potwierdzi.
Realnego stanu nie dojdą nawet gdyby bardzo tego chcieli.

BTW. mnie nigdy nigdzie nie sprawdzali korektora (czy w ogóle jest i czy działa)
w żadnym aucie, sam w Cruze tylko raz go użyłem - przy wyjeździe z salonu.
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Tak czy inaczej, zestaw fajny, świeci fajnie, ale prawnie ich montaż zostaje do decyzji właściciela pojazdu, gdyż zgodnie z przepisami takie oświetlenie jest niezgodne. Nawet jeśli prawdopodobieństwo utraty dowodu rejestracyjnego jest niskie. Powiem że dla mnie jest to podobne do ryzyka jakim jest wywalenie DPF i jazda nim po drodze, dopóki masz sprawne wtryski nikt nie zauważy jego braku, a tutaj dopóki nie załaduje auta na maksa i nie zatrzyma policja za oślepianie. Ja takie ryzyko w swoim przyjąłem, berpa też je przyjął i oboje jesteśmy zadowoleni z swoich decyzji.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Mi się podoba co raz powiedział jeden Pan z policji - to Pan ściągnął samochód z USA i to Pana problem jak to zrobić... Tyle według mnie co do świateł.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Nie mam doświadczenia z samopoziomowaniem, ale to nie jest tak, że takie reflektory po włączaniu robią "auto reset/auto kalibrację"? Ta kalibracja polega na max wychyleniu w górę, maksymalnym w dół i na koniec ustawieniu odpowiedniej pozycji.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: KoM »

To nie auto kalibracja tylko test systemu.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Jak się coś nie uda to wtedy reflektory świecą w najniższą pozycję, znajomy w passat b5 mówił ze czujnik jest z tylu i z przodu, musiał oba wymienić i autopoziom działał jak trzeba, tak to jeździł z światłem w glebie. Posiada fabryczne xenony z spryskiem czyli tak jak trzeba.
Awatar użytkownika
C77
Fachman
Kontakt:

Na swoich europejskich lampach mam nabite to samo co berpa na koreańczykach
(za wyjątkiem źródła światła OFC), homologacja E13.

Jesteśmy w domu :)

Obrazek
Obrazek
Ja na Drive2
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Miłosz zrozum:

Na lampie masz nabitą homologacje reflektora i oba to mają, ale homologacja pojazdu to co innego i tu zgodnie z wymaganiami homologacji (wymogi opisane w Regulaminie 48 EU) pojazd ich NIE SPEŁNIA ze względu na brak regulacji reflektora.

PONIAŁ???

W Polsce to zleją, ale taki pojazd już za Odrą nie przejdzie TUV. Tam kurna glupie owiewki załozone na pojazd musisz miec TUV, a już nie powiem o reflektorach.

Brat zakładał większy rozmiar opon do Astra G i musiał podjechać na stacje żeby to wpisać do dowodu rejestracyjnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”