Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Nagrzewnica [T18SED, HB]

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Nagrzewnica [T18SED, HB]

Post autor: GoLL@B »

No niestety, najczarniejsze sny stają się prawdą.

Dziś już pociekło. Czy ktoś walczył z tym samemu? Domyślam się że bez zdjęcia deski się nie obejdzie. Czy ktoś to robił albo widział jakiś fotoreportaż lub videoreportaz z naprawy?

Najchętniej dałbym to komuś do zrobienia ale jak pomyślę że połamią spinki i nie pouzupełniają i będzie to wszystko potem trzeszczeć albo porysują jakieś plastiki to spędza mi to już sen z powiek...

EDIT:
Znalazłem jakiś pobieżny filmik. Wygląda to masakrycznie, bez zdjęcia deski raczej w tym autku się nie obejdzie :(
https://www.youtube.com/watch?v=wZFAeld-FU8
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Nagrzewnica [T18SED, HB]

Post autor: etac »

Niestety teraz bez postawienia auta na dzień w ciepły garaż, liczba połamanych spinek i plastików może byc duza, a do wymiany deska idzie na pewno na zewnatrz. Pomysl przy okazji moze o wyciszeniu sciany grodziowej
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Domyślam się, że plastiki trzeba by uelastycznić. Garaż jest, ogrzać też by można było. Z tym, że chyba łatwiej zrobić to u kumpla, w warsztacie, w którym pracuje. O ile jeszcze on by to robił, to spoko, bo on pewnie by uważał. Ale co do tego gwarancji nie mam, bo nie on decyduje. Zastanawiam się nad tym, by jednak być obecnym przy tym demontażu i jednak mimo wszystko trochę przypilnować - tapicerka, mimo przebiegu jest wciąż w niezłym stanie. Chciałbym, aby tak pozostało... (mimo wszystko jednak dzień urlopu zmarnowany).

Co do wygłuszenia ściany, jeśli faktycznie jest już wszystko rozbebeszone, to jak najbardziej trzeba wygłuszyć. Drzwi już wygłuszyłem i efekt jest. Pytanie tylko, czym wygłuszyć ścianę od środka? Czy normalnie mata poliuretanowa (pianka) czy mata bitumiczna tylko? Czy jedno na drugie?

Czy jednak mimo tego, że wygłuszam od środka to i tak inne materiały trzeba zastosować?
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Ostatnio jakoś się uspokoiło, więc na razie nie robiłem nic.

Zakupiłem na wszelki wypadek (z Nissensa), jednak gdy przyszła, zacząłem się zastanawiać, czy to aby na pewno nagrzewnica.

Posługując się znalezionym obrazkiem, wskazałem miejsce, gdzie znajduje się nagrzewnica (czerwony kolor). Zakupiona przeze mnie nagrzewnica także posiada takie 2 rurki. Nagrzewnica jest też widoczna w okolicach tunelu środkowego.
1.png
1.png (729.76 KiB) Przejrzano 1323 razy
Z kolei wyciek (jak jeszcze był) pojawił się z drugiej strony w miejscu, które oznaczone zostało kolorem zielonym (czyli dokładnie pokrywka filtra). Ślad był na śrubkach między innymi - biały nalot, który zauważyłem podczas wymiany filtra.

Wydaje mi się jednak, że w tym miejscu jest parownik klimatyzacji, czy mam rację? Czy wyciek na nim może powodować parowanie szyb, które mogłoby potem nagle ustąpić? Podejrzewam, że rozszczelnienie układu klimatyzacji spowodowałoby niemalże natychmiastowe ulotnienie się czynnika i klima nie powinna potem działać w ogóle?
Przy obecnych temperaturach niestety ciężko stwierdzić, czy klima działa, bo sprężarka i tak raczej się nie załącza.

Zastanawia mnie też zapach płynu, który wyczuwałem. Zakładam, że z parownika klimatyzacji raczej by nie mógł popłynąć. W okolicach tunelu środkowego, próbując przejrzeć wzrokowo oraz próbując wymacać, czy jest mokro, niczego podejrzanego nie wykryłem. Czy czynnik od klimy ma jakiś podobny zapach do glikolu - czy jest możliwość je pomylić?
Zastanawiam się także, czy mogło się wylać tyle płynu, by się przelało i spłynęło w okolice parownika. Jednak są dziury (chyba nawiewy na nogi) więc powinno raczej szybciej wylać się w okolicach tunelu/konsoli środkowej.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Z klimy nic Ci się na wyleje, co najwyżej trochę oleju, ale to tylko z sprężarki.
Zapach czynnika jest dość specyficzny, ale podobny do płynu chłodzącego raczej nie.

Odpływ skroplin masz drożny? Bo w okolicy filtra często zbiera się tam woda z parownika klimy gdy mamy niedrożny odpływ.

U mnie od samego początku w acue było minimalnie czuć płynem zarówno po pierwszym uruchomieniu jak i czasem obok auta. Płyn nie znikał więc nie drążyłem tematu.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

W sumie dobry punkt z tym odpływem skroplin. Nie sprawdzałem, a może już najwyższy czas się mu przyjrzeć.
Latem pamiętam, że jeszcze pod spód auta wody lało się sporo, więc zakładałem, że był drożny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”