Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Szarpanie, check i kontrola trakcji
-
senyan
- Aktywny
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1.6 LS
- Silnik:
- Kontakt:
Szarpanie, check i kontrola trakcji
Witam,
samochód to cruze 1.6 2009r z lpg
Dziś podczas jazdy samochód zaczął drgać i lekko szarpać, wyskoczył chceck engine. Samochód stracił moc, podczas przyśpieszania wywaliło kontrolę trakcji i drugą kontrolkę tc oraz check zaczął migać. Po zgaszeniu, odpaleniu i pracy na jałowym objawy nie ustępują i po jakimś czasie wywala znów kontrolę trakcji i tc (check świeci cały czas). Obroty lekko falują. Silnik jakby się dławił. Takie same objawy na lpg i pb.
Dwa dni temu miałem wymienianą sondę za katalizatorem w aso. Możliwe jest że ta awaria jest z nią związana czy to coś innego? Wymieniłem sondę ponieważ wyskakiwał błąd związany z ubogą mieszanką.
Niestety jest sobota, serwisy zamknięte, a ja jestem na wyjeździe w Gorzowie.
samochód to cruze 1.6 2009r z lpg
Dziś podczas jazdy samochód zaczął drgać i lekko szarpać, wyskoczył chceck engine. Samochód stracił moc, podczas przyśpieszania wywaliło kontrolę trakcji i drugą kontrolkę tc oraz check zaczął migać. Po zgaszeniu, odpaleniu i pracy na jałowym objawy nie ustępują i po jakimś czasie wywala znów kontrolę trakcji i tc (check świeci cały czas). Obroty lekko falują. Silnik jakby się dławił. Takie same objawy na lpg i pb.
Dwa dni temu miałem wymienianą sondę za katalizatorem w aso. Możliwe jest że ta awaria jest z nią związana czy to coś innego? Wymieniłem sondę ponieważ wyskakiwał błąd związany z ubogą mieszanką.
Niestety jest sobota, serwisy zamknięte, a ja jestem na wyjeździe w Gorzowie.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Szarpanie, check i kontrola trakcji
Nie można wykluczyć też innych przyczyn, ale najprawdopodobniej padła ci cewka/listwa zapłonowa. Żeby potwierdzić to na 100% musiałbyś pożyczyć od kogoś taką samą cewkę i podmienić do sprawdzenia.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Gdyby było tylko na LPG to można by sprawdzić poziom płynu chłodniczego. Przy instalacji LPG jak spadnie poziom to tak siuę dzieje i z dmuchawy leci zimne powietrze.
"Wymieniłem sondę ponieważ wyskakiwał błąd związany z ubogą mieszanką" Z tego powodu wymienili sondę? Czy poza zapalonym check pointem coś się działo? Jeżeli nie to ja bym kupił za 20 zł ELM327 (tak jak mi doradzili na tym forum) i spokojnie bym sprawdzał i kasował błędy. Nie ma chyba nic gorszego niż wymiana podzespołów tylko przez kontrolkę ekoterrorystów. Za ubogą mieszanką może się kryć źle wyregulowana instalacja LPG, a najbardziej prawdopodobne to jakość paliwa.
Od jedenastu lat użytkuje Aveo 1.2 LPG (teraz syn). Jeszcze na gwarancji zapalił mi się Check (nie miałem jeszcze LPG). W Aso z uwagi, że musieli by robić na swój koszt to powiedzieli, żeby obserwować, a jak coś to wymienią sondę. Check zapalił mi się w pierwszych 3 latach jeszcze chyba ze 4-5 razy, ale po kilku-kilkunastu dniach gasł. Co ciekawe zdarzało mi się to najczęściej w podróży. Spokojnie to przemyślałem i nagle mnie oświeciło: ORLEN!!! Za każdym razem gdy zapalał mi się check było to po przejechaniu kilkudziesięciu km od tankowania w Orlenie (nieduże stacje w miejscowościach turystycznych). Od tego dnia nie tankowałem już w Orlenie, założyłem gaz w 4 roku i do dziś nie zapalił mi się check.
Znajomy zatankował niedawno na Orlenie ML-a to nawet nie ruszył (komputer uniemożliwił jazdę), ale spuścili paliwo (na koszt stacji), zalał innym i auto ruszyło jak nowe.
Trzeba pamiętać, że ponad 90% błędów check pointa to nie błędy silnika tylko wymysł ekologów.
"Wymieniłem sondę ponieważ wyskakiwał błąd związany z ubogą mieszanką" Z tego powodu wymienili sondę? Czy poza zapalonym check pointem coś się działo? Jeżeli nie to ja bym kupił za 20 zł ELM327 (tak jak mi doradzili na tym forum) i spokojnie bym sprawdzał i kasował błędy. Nie ma chyba nic gorszego niż wymiana podzespołów tylko przez kontrolkę ekoterrorystów. Za ubogą mieszanką może się kryć źle wyregulowana instalacja LPG, a najbardziej prawdopodobne to jakość paliwa.
Od jedenastu lat użytkuje Aveo 1.2 LPG (teraz syn). Jeszcze na gwarancji zapalił mi się Check (nie miałem jeszcze LPG). W Aso z uwagi, że musieli by robić na swój koszt to powiedzieli, żeby obserwować, a jak coś to wymienią sondę. Check zapalił mi się w pierwszych 3 latach jeszcze chyba ze 4-5 razy, ale po kilku-kilkunastu dniach gasł. Co ciekawe zdarzało mi się to najczęściej w podróży. Spokojnie to przemyślałem i nagle mnie oświeciło: ORLEN!!! Za każdym razem gdy zapalał mi się check było to po przejechaniu kilkudziesięciu km od tankowania w Orlenie (nieduże stacje w miejscowościach turystycznych). Od tego dnia nie tankowałem już w Orlenie, założyłem gaz w 4 roku i do dziś nie zapalił mi się check.
Znajomy zatankował niedawno na Orlenie ML-a to nawet nie ruszył (komputer uniemożliwił jazdę), ale spuścili paliwo (na koszt stacji), zalał innym i auto ruszyło jak nowe.
Trzeba pamiętać, że ponad 90% błędów check pointa to nie błędy silnika tylko wymysł ekologów.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Bardzo możliwe jest, że mam źle wyregulowaną instalacje. Jestem drugim właścicielem i do chwili której nie udałem się do wymianę filtrów i regulację lpg, wszystko było ok. Potem jeszcze 4 razy byłem na regulacji z gwarancji, a na końcu powiedzieli mi, że tak precyzyjnych komputerów nie mają (autoryzowany serwis brc w toruniu). Potem wywalał mi check związany z ubogą mieszanką. W aso powiedzieli mi, że to wina regulacji instalacji i przeprogramowali mi sterownik silnika. Przez 3 tyg było ok, potem check i diagnoza, że druga sonda nie działa, więc do wymiany. No a dziś, dwa dni po wymianie stało się co opisałem wyżej.
PS. gaz tankuję na orlenie właśnie
no a niestety wczoraj w podróży tankowałem gaz do pełna na jakiejś wiosce
PS. gaz tankuję na orlenie właśnie
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dopóki Check się pali to nie wolno nic wymieniać. Dopiero jak zacznie migać i silnik przejdzie tryb awaryjny można dokonywać naprawy.
Check informuję tylko, że przez chwilę z rury leciały spaliny przekraczające normy Euro6, podaje też prawdopodobną przyczynę. W Twoim przypadku podał za przyczynę drugą sondę, a ja jestem przekonany, że to ta sonda po prostu przekazała informację o składzie spalin ponad normę. Błąd był tylko przez chwilę, gdyby to była usterka to po skasowaniu błędu kontrolka powinna już po uruchomieniu silnika zapalić się, a nie po kilku dniach czy kilku kilometrach. Dopóki w baku masz paliwo z Orlenu błąd pewnie się będzie pokazywał, tylko nie zlewaj paliwa. Musisz je wyjeździć i znajdź jakąś pewną stację. Ja korzystam z Shella, ale i małej stacji KPKM która dostaje paliwo LPG i Pb z tej samej cysterny co pobliski Shell (nawet niektórzy śledzili cysternę by to potwierdzić).
PS. Mój błąd, zapomniałem, że u Ciebie auto jest w trybie awaryjnym, więc pewnie jest coś na rzeczy.
Check informuję tylko, że przez chwilę z rury leciały spaliny przekraczające normy Euro6, podaje też prawdopodobną przyczynę. W Twoim przypadku podał za przyczynę drugą sondę, a ja jestem przekonany, że to ta sonda po prostu przekazała informację o składzie spalin ponad normę. Błąd był tylko przez chwilę, gdyby to była usterka to po skasowaniu błędu kontrolka powinna już po uruchomieniu silnika zapalić się, a nie po kilku dniach czy kilku kilometrach. Dopóki w baku masz paliwo z Orlenu błąd pewnie się będzie pokazywał, tylko nie zlewaj paliwa. Musisz je wyjeździć i znajdź jakąś pewną stację. Ja korzystam z Shella, ale i małej stacji KPKM która dostaje paliwo LPG i Pb z tej samej cysterny co pobliski Shell (nawet niektórzy śledzili cysternę by to potwierdzić).
PS. Mój błąd, zapomniałem, że u Ciebie auto jest w trybie awaryjnym, więc pewnie jest coś na rzeczy.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, o 16:00 przez Janusz666, łącznie zmieniany 2 razy.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Janusz, ze jak?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Przecież piszesz to co wyżej to czemu zwalasz winę na LPGsenyan pisze: Takie same objawy na lpg i pb.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Przed wymianą sondy, po tym jak pierwszy check mi wyskakiwał, w aso mówili mi, że to wina regulacji instalacji. Teraz nie wiem co jest przyczyną takiej pracy silnika. Strzelam, że to może być coś z tą sondą, ale nie znam się, więc to są tylko domysły.
Czy awaria cewki może nastąpić tak nagle? Przedtem żadnych takich objawów nie było, silnik pracował równo, żadnych falowań obrotów itp., a ta awaria z miejsca nastąpiła. Jechałem samochodem przez około 5-7 minut, silnik był jeszcze zimny.
Czy awaria cewki może nastąpić tak nagle? Przedtem żadnych takich objawów nie było, silnik pracował równo, żadnych falowań obrotów itp., a ta awaria z miejsca nastąpiła. Jechałem samochodem przez około 5-7 minut, silnik był jeszcze zimny.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Tak może wystąpić nagle. Objaw najbardziej sugeruje awarię cewki.senyan pisze: Czy awaria cewki może nastąpić tak nagle?
Musze interweniować. Nie jest tak jak piszesz, wymyśliłeś chyba sam tą teorię, ale ona nie jest prawdziwa.Janusz666 pisze:Dopóki Check się pali to nie wolno nic wymieniać. Dopiero jak zacznie migać i silnik przejdzie tryb awaryjny można dokonywać naprawy.
Check informuję tylko, że przez chwilę z rury leciały spaliny przekraczające normy Euro6, podaje też prawdopodobną przyczynę.
-
lobito
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze LTZ 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Kiedy była wymieniana cewka? Kiedy świece? Objawy sugerują awarię cewki. Przy wymianie zmienił bym świece na ori z aso z przerwą 0.9.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Świece wymienione około 4 tys km temu. Cewki nie wymieniałem bo mam samochód od 3 miesięcy. Z dokumentów, które posiadam nie wynika, że cewka byłaby kiedykolwiek wymieniona. Przebieg: 142
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
To jakiś horror, co opisujesz. Może zadzwoń do Czakramu i im to powtórz, to pomyślą nad autoryzacja tego druciarza.senyan pisze: Potem jeszcze 4 razy byłem na regulacji z gwarancji, a na końcu powiedzieli mi, że tak precyzyjnych komputerów nie mają (autoryzowany serwis brc w toruniu). Potem wywalał mi check związany z ubogą mieszanką. W aso powiedzieli mi, że to wina regulacji instalacji i przeprogramowali mi sterownik silnika.
Jaki sterownik przeprogramowali Ci w ASO, od silnika czy od instalacji gazowej? Chyba raczej nie sterownik silnika, bo on nie ma nic do zbyt ubogiej mieszanki na gazie. Prawdopodobnie wymiana sondy nie była potrzebna, ale i miała prawo się skończyć przy tym przebiegu.
Ja również uważam, że te objawy wskazują na uszkodzenie cewki, ale koniecznie musisz znaleźć kompetentnego gazownika i zająć się regulację instalacji (z użyciem szerokopasmowej sondy AFR), plus sprawdzić stan i odstęp elektrod na świecach (ale dobry gazownik sam od tego zacznie).
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
W końcu ktoś napisał to czego zabrakło na samym początku: "Prawdopodobnie wymiana sondy nie była potrzebna".
-
lobito
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze LTZ 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Prawdopodobnie nie ale pewnie wymiana cewki załatwi sprawe. Ew podejdź do dobrego elektromechanika i sprawdzi starą cewke będziesz wiedział. Ja mam dwie bo wymieniłem swoją na darmo ale masz kawałek żebym ci użyczył na testy.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie cewka wcześniej czy później przy instalacji lpg ulegnie awarii. Jest teraz dostępna nowa za 250 zł., a ile kosztuje wizyta u "fachowca " Ostatnio kolega jakiś czas temu wymienił cewkę - szarpanie przy 80 kmm/h następnie reduktor i wtryskiwacze ( przebieg prawie 200 tys.). Po pół roku padł reduktor - zalewane. Początkowo oddalono gwarancję bo nie wykonał przeglądu.
Jakie było moje zdziwienie jak się okazało że w samochodzie jest zamontowany stary reduktor - zasniedziały. Po demontażu okazało się że jest źle zmontowany. Sprzedawca oddalił reklamacje ponieważ wg. niego został podmieniony.
Powracając do cewki po zamontowaniu starej okazało się że działa i jest sprawna. Naprawdę z "fachowcami " tak jest . Jestem zwolennikiem korzystania z usług u sprawdzonych osób, chociaż różnie z tym bywa!
Jakie było moje zdziwienie jak się okazało że w samochodzie jest zamontowany stary reduktor - zasniedziały. Po demontażu okazało się że jest źle zmontowany. Sprzedawca oddalił reklamacje ponieważ wg. niego został podmieniony.
Powracając do cewki po zamontowaniu starej okazało się że działa i jest sprawna. Naprawdę z "fachowcami " tak jest . Jestem zwolennikiem korzystania z usług u sprawdzonych osób, chociaż różnie z tym bywa!
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Czy ktos ma na ślasku taką uszkodzoną cewke i moze mi dostarczyc?
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Z tą regulacją instalacji to było tak, że po pierwszej wizycie po przełączeniu na lpg szarpał i na biegu jałowym na lpg lekkie drgania. Druga wizyta - objawy się pogorszyły. Trzecia - szarpanie i drgania usunięte, ale migały mi wszystkie 4 diody wskaźnika gazu - tak jakby zbiornik był przepełniony. Dopiero po przejechaniu 100-150 km od tankowania przestawały migać. Czwarta wizyta - regulacja na pustym i pełnym zbiorniku, a po wyjechaniu z serwisu znowu miganie 4 diod i stwierdzenie, że tak precyzyjnych komputerów nie mają.
Po tej przygodzie - check związany z ubogą mieszanką. Błąd był historyczny, ale po usunięciu po 3 km wyskakiwał znowu. Nie wiem czy przeprogramowali mi sterownik silnika czy instalacji. Cały czas twierdzili, że sterownik silnika. Pomogło na 3 tyg. W czasie następnej diagnozy gazowali samochód i badali napięcie sondy nr 2. Było zerowe, sonda nie pracowała. Wymiana kosztowała mnie 350 zł.
Dziś nie pozostaje mi nic jak urlop na żądanie i w poniedziałek rano wizyta w aso. Jutro napiszę jaką diagnozę mi dali. Jeszcze dziś przepale samochód, ale pewnie objawy nie znikną.
Po tej przygodzie - check związany z ubogą mieszanką. Błąd był historyczny, ale po usunięciu po 3 km wyskakiwał znowu. Nie wiem czy przeprogramowali mi sterownik silnika czy instalacji. Cały czas twierdzili, że sterownik silnika. Pomogło na 3 tyg. W czasie następnej diagnozy gazowali samochód i badali napięcie sondy nr 2. Było zerowe, sonda nie pracowała. Wymiana kosztowała mnie 350 zł.
Dziś nie pozostaje mi nic jak urlop na żądanie i w poniedziałek rano wizyta w aso. Jutro napiszę jaką diagnozę mi dali. Jeszcze dziś przepale samochód, ale pewnie objawy nie znikną.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
z LPG raczej się nie jezdzi do ASO. Poszukaj dobrego gazownika i nawet zapłać za naprawe, bo bedziesz miał spokój z LPG.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
http://supermarket.blox.pl/2010/07/Zata ... enu-i.html
Warto przeczytać, potwierdza to moja teorie, iż paliwo na Orlen i może być bardzo groźne.
Warto przeczytać, potwierdza to moja teorie, iż paliwo na Orlen i może być bardzo groźne.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Od 70kkm tankuję w 90-95% na orlenie i nie ma żadnych problemów. Filtry również nie wyglądają źle, zarówno LPG jak i noPb (ten ostatni specjalnie rozcinałem w zeszłym roku).
Więc nie ma co uogólniać, raz miałem mega duże spalanie po zatankowaniu na franszczyznowej stacji lotosu, przy "7" w Glinojecku (OIDP).
Jakoś w zeszłym roku otwarła u mnie sie nowa stacja statoila, na poczatku paliwo mieli "dziwne" , bo spalanie po zatankowaniu u nich spadło, potem zatankowałem na orlenie spalanie "w normie" (czyli tak jak na innych), potem znów statoil, znów ponad pół litra mniej, i potem znów zmiana na orlen i znów różnica. Ale od jakiegoś czasu (wrzesień?), spalanie jest już identyczne jak w pozostałych stacjach, więć stacja "sie przyjęła na rynku"
Więc nie ma co uogólniać, raz miałem mega duże spalanie po zatankowaniu na franszczyznowej stacji lotosu, przy "7" w Glinojecku (OIDP).
Jakoś w zeszłym roku otwarła u mnie sie nowa stacja statoila, na poczatku paliwo mieli "dziwne" , bo spalanie po zatankowaniu u nich spadło, potem zatankowałem na orlenie spalanie "w normie" (czyli tak jak na innych), potem znów statoil, znów ponad pół litra mniej, i potem znów zmiana na orlen i znów różnica. Ale od jakiegoś czasu (wrzesień?), spalanie jest już identyczne jak w pozostałych stacjach, więć stacja "sie przyjęła na rynku"
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli masz instalację BRC to nie ma w niej takiej opcji jak sygnalizacja przepełnienia zbiornika. Jeśli migają ci 4 diody na raz to świadczy o przerwie w kaskadzie oporowej wskaźnika bezpośredniego poziomu LPG, lub często się zdarza, że przerwa występuje na wtyku wielopionowym przy samym przełączniku LPG/PB. Ta usterka poza wizualnym efektem nie ma żadnego wpływu na pracę silnika.senyan pisze: Trzecia - szarpanie i drgania usunięte, ale migały mi wszystkie 4 diody wskaźnika gazu - tak jakby zbiornik był przepełniony.
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Potwierdzam, luźny wtyk do kontrolki brc powoduje migania, wystarczy do cisnąć. U mnie w kupionym aucie kontrolka brc jest nieco poluzowana, naprawie przy przeglądzie, ale powoduje to nawet przełączenie na Pb.
-
senyan
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
W aso diagnoza, że cewka. Wyskoczyły mi błędy:
P2096 - niski limit układu regulacji mieszanki paliwa za katalizatorem
P0301 - wykryto przerwę zapłonu w 1 cylindrze
U0100 - Utrata komunikacji z modułem sterującym silnika.
Czy ma ktoś namiary na pasujący zamiennik, najlepiej dostępny w Gorzowie? Oryginał kosztuje 1.200 zł,
P2096 - niski limit układu regulacji mieszanki paliwa za katalizatorem
P0301 - wykryto przerwę zapłonu w 1 cylindrze
U0100 - Utrata komunikacji z modułem sterującym silnika.
Czy ma ktoś namiary na pasujący zamiennik, najlepiej dostępny w Gorzowie? Oryginał kosztuje 1.200 zł,
-
Janusz666
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
http://www.czesciauto24.pl/cewka-zaplon ... -j300/8711
Tak na szybko najtańsza Delphi:
http://www.czesciauto24.pl/delphi/8038393
Wyszukaj podając dokładnie silnik.