Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chińska nawigacja z Ali

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Regulus »

Witamy pierwszego w naszym gronie 8-calowca :D Jak oceniasz jakość wykonania, jak pasuje kolor podświetlenia? Wrzuć jakieś zdjęcia na forum, bo brakuje 'real photo'.
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

pkar1 pisze:
endriu333 pisze:Takie cudo znalazłem: http://www.ebay.com/itm/8-Android-5-1-C ... Sw0fhXkd~w

Właśnie taki kupiłem u chińczyka i zainstalowałem.
Działa super.
Instalacja bardzo prosta. Wyrzucamy wszystko (ekran i dvd) a montujemy jeden moduł z kablami.
Można obserwować tę ofertę i czekać aż stanieje (ja kupiłem za 282$ z darmową przesyłką)

https://pl.aliexpress.com/item/android- ... 00815.html

Działa internet na modemie. Została mi jeszcze do podłączenia kamera cofania (bezprzewodowa) kosztuje 3 dolary więcej a nie trzeba ciągnąć kabla przez cały samochód. :Y
jaki modem zainstalowales? mam z tym problem akurat. Podlaczony modem lapie zasieg( nawet bez sim) ale nie puszcza danych. Recznie ustawialem APNy itd ale nadal nie dziala. Transmisje itd oczywiscie wlaczone.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mkosmida »

ja czekam na poliftowca z Andkiem
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

przeciez sa dostpne na ali...
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

na kogos kto to zalozyl i może się pochwalić :P
pkar1
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: pkar1 »

Regulus pisze:Witamy pierwszego w naszym gronie 8-calowca :D Jak oceniasz jakość wykonania, jak pasuje kolor podświetlenia? Wrzuć jakieś zdjęcia na forum, bo brakuje 'real photo'.
Kolor Podświetlenia jest dowolnie regulowany, można dobrać identyczne jak oryginalne.
Wykonanie prawie identyczne jak oryginalne. Jak ma się obok oryginalny pulpit to można zauważyć różnicę (trochę inny plastik) ale jak ktoś nie wie, że jest inny to nawet nie zauważy.
Zainstalowany jest android 5.1.1. Po uruchomieniu zaktualizował się.
Ten zestaw nie posiada czytnika dvd, ale ma możliwość podłączenia dwóch kart SD do 32GB, twardego dysku i dwóch pen-drive.

Foto jak zrobię to wrzucę. Zdjęcia z aukcji z Ali w całości oddają rzeczywistość.
pkar1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

szczuplin pisze:
pkar1 pisze:
endriu333 pisze:Takie cudo znalazłem: http://www.ebay.com/itm/8-Android-5-1-C ... Sw0fhXkd~w

Właśnie taki kupiłem u chińczyka i zainstalowałem.
Działa super.
Instalacja bardzo prosta. Wyrzucamy wszystko (ekran i dvd) a montujemy jeden moduł z kablami.
Można obserwować tę ofertę i czekać aż stanieje (ja kupiłem za 282$ z darmową przesyłką)

https://pl.aliexpress.com/item/android- ... 00815.html

Działa internet na modemie. Została mi jeszcze do podłączenia kamera cofania (bezprzewodowa) kosztuje 3 dolary więcej a nie trzeba ciągnąć kabla przez cały samochód. :Y

jaki modem zainstalowales? mam z tym problem akurat. Podlaczony modem lapie zasieg( nawet bez sim) ale nie puszcza danych. Recznie ustawialem APNy itd ale nadal nie dziala. Transmisje itd oczywiscie wlaczone.
Założyłem modem Huawei E3131 HiLink i na pewno działa. zgłasza się jako karta sieciowa przewodowa. Jak ma się zwykły modem to można przeinstalować w sieci jest mnóstwo porad.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No właśnie się zastanawiałem, co to za klapka/zaślepka w miejscu na otwór dvd. Według mnie żadna strata, bo od czasu testów nigdy już nie użyłem napędu. Zdjęcia na Ali to w większości fotomontaż, niedbale powklejane ekrany.

A jak z VAT wyszło przy tym 'premium shipping'?
pkar1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Za maszynę zapłaciłem 1192 zł i wyszło 480 opłat celnych. to i tak dużo taniej niż w Polsce za ten sam sprzęt. Przesyłka darmowa DHL ok 10 dni.
Z chińczykiem umówiłem się że wpisze 80$ a on wpisał 60$. Jak zadzwonili z cła to wypytywał się ile zapłaciłem a że podałem inną kwotę, to musiałem wysłać zrzuty z aukcji i policzyli jak za 282 $.
pkar1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Zamieszczam kilka zdjęć zestawu audio android 8'' kupionego na Ali.
Obrazek
Strona startowa nawigacji. Zawsze uruchamia się na ostatnio włączonym utworze mp3 lub stacji radiowej.

Obrazek
Wygląd radia. Można zaprogramować 18 stacji.

Obrazek
Moduł Bluetooth. Automatycznie łączy się z telefonem. Można wybierać z klawiatury, korzystać z książki kontaktów telefonu i ostatnich połączeń wybieranych lub odbieranych.

Obrazek
Powiększenie listwy ekranu. Zawiera wartość temperatury na zewnątrz, wskaźnik połączenia sieciowego i inne informacje. Obsługa jest podobna do obsługi zwykłego tabletu z androidem 5.1.1. Bez problemu odtwarza pliki wideo. Gdyby był trochę szybszy procesor to byłoby idealnie. Bez problemu pracuje np. Automapa czy Googlemap. Na ekranie wyświetla się otwarcie drzwi (zaznaczone są każde z osobna), każda reakcja klimatyzacji, radar cofania i inne. Jak pisałem wcześniej Ekran i klawisze stanowią jeden moduł i na zdjęciach widać to co się kupuje.
Takie urządzenie daje nową jakość w samochodzie. Oprogramowanie jest przemyślane i prawie całkowicie po polsku. Np. można sobie zaprogramować jakie operacje mają być wykonywane po użyciu przycisku na kierownicy.

Instalacja jest bardzo prosta. Teraz rozebranie atrapy wymontowanie i zamontowanie radia oraz założenie atrapy nie zajęłoby mi więcej niż 15 minut.

Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem podobnego zestawu audio to polecam właśnie to rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Kolda
Stały bywalec
Imię: Arek
Samochód: Cruze 1.6 SW
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kolda »

Co polecacie do po lifcie? W rozsądnej cenie.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Zapłacił kolega prawie 1700zl podczas gdy na allegro było po 1799zl z gwarancją.. trochę taniej wyszło ale spokój chyba byłby większy

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

ale to nie to samo radio, to tak jak porównać Samsung A5 i Samsung S5
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
pkar1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Niektórzy kupują sobie smartfony za 2,5 - 3 tys. złotych bo fajnie wyglądają. Ja sobie kupiłem zestaw audio do Cruze bo fajnie wygląda i jest funkcjonalny.
Jeżeli chodzi o koszty to przez dobre chęci chińczyka musiałem zapłacić cło i vat. Gdyby wpisał ustaloną kwotę na przesyłce to prawdopodobnie udałoby się uniknąć opłat, a tak przez jego nadgorliwość straciłem kilka stów.

Gdybym miał podjąć dzisiaj decyzję o zakupie tego zestawu to ponownie zdecydował bym się na ten krok. Tylko bardziej zwróciłbym uwagę na działania logistyczne (zwłaszcza kontakt ze sprzedawcą).

Wybór tego zestawu poprzedziłem dogłębną analizą tego co jest dostępne na rynku krajowym i zagranicznym i podjętej decyzji o zakupie tego właśnie modelu nie żałuję.

Jeżeli ktoś zainteresowany szczegółami eksploatacyjnymi to służę pomocą. Zestaw ma bardzo wiele funkcji o których jet trudno pisać (np. ma możliwość podłączenia monitorów wideo zainstalowanych w zagłówkach przednich siedzeń, można puszczać bajki dla dzieci z tyłu)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Mnie się podoba, a porównanie dodałem bo różnica między allegro a twoim jest taka sama jak pomiędzy telefonami, tyle że twój jest tym S5.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

"Jeżeli chodzi o koszty to przez dobre chęci chińczyka musiałem zapłacić cło i vat. Gdyby wpisał ustaloną kwotę na przesyłce to prawdopodobnie udałoby się uniknąć opłat, a tak przez jego nadgorliwość straciłem kilka stów."

myślisz że dla urzędu jest wielka różnica w cenie 60 czy 80 $ ? :twisted: niepotrzebnie szukasz winnego...
Split
Bywalec
Imię: Sławek
Samochód: Cruze 1.8 LS
Silnik:

Post autor: Split »

Przez pomyłkę chińczyka on musiał zapłacić cło+vat od pełnej kwoty za którą kupił tą nawigację przynajmniej ja tak to rozumiem.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

I tak nie było żadnej gwarancji, że gdyby Chińczyk wpisał wyższą wartość, naliczyliby VAT od tej wartości, a nie od rzeczywistej - to loteria jest. Chociaż już dwa razy miałem sytuację, że jak do przesyłki jest dołączona faktura (Invoice) a nie tylko deklaracja celna, to VAT był naliczany od wartości wskazanej na fakturze. Ale też nie gwarantuję, że to w każdym wypadku zadziała.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Z tymi wyjściami na tylne zagłówki to bym uważał bo jest bardzo duża szansa że przepuszcza tylko sygnał z AVIN czyli analog co powoduje ze przydatność tego jest prawie żadna.
mkosmida
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

etac pisze:ale to nie to samo radio, to tak jak porównać Samsung A5 i Samsung S5

co prawda nie znam specyfikacji radia kolegi ale nie widze roznicy w wyglądzie i funkcjach

http://allegro.pl/chevrolet-cruze-09-14 ... 69209.html

dobra znalazłem.. rozmiar ekranu faktycznie jest większy u chinczyka :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

I procesor jest lepszy w tym większym.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

A po czym wnioskujesz że procesor jest lepszy? One wszystkie oparte są na rk3188 także to jedno i to samo z taktowaniem 1.6GHz.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

no rzeczywiscie chłyt marketingowy, w jednym jest 1.6Ghz, a w drugim 2x800MHz :H

Pozostaje więc tylko wygląd. I ten założony z większym wyświetlaczem bardziej mi się podoba.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ważne też będą wrażenia użytkownika (Pawła) po pewnym czasie - np. jak jest z czytelnością tego wyświetlacza w słoneczne dni, bo jest mniej cofnięty w głąb niż w standardowych dvd.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Jak już to trzeba szukać rk3188 4x1.6ghz. Omijamy dualcore 2x1.2GHz rk3166 bodajże choć moglem pomylić symbol.

Co do kąta wyświetlacza to słuszna uwaga ale do zweryfikowania tylko gdy ktoś ma dany model.
U mnie na przykład ekran jest wysunięty do przodu z pochyleniem ku sufitowi do tego lustro, trochę to zredukowalem poprzez matową folie ale i tak nie jest tak dobrze jak u brata który ma ekran mocno osadzony - jak fabryczna nawigacja.
Ekran jest czytelny i normalnie funkcjonuje ale można było by to poprawić. Jest to błąd konstrukcji związany z zastosowaniem jednej bardzo szerokiej wtyczki między MCU a ekranem przez co potrzebowali dużo miejsca (z implementacją aż przesadzili) więc wysuneli ekran do przodu aby mieć więcej miejsca z tyłu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”