Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu
kuzynowi przeskoczyl w 1.4TSI zdaje sie w golfie..
VW wiedzial o problemie ale nie przyznal sie do wady fabrycznej
na szczescie ubezpieczalnia pomogla i pokryla 50% kosztow (sprawa dziala sie w DE)
calkowity koszt wyszedl z tego co pamietam w okolicach 3 czy 4.000 ojro
VW wiedzial o problemie ale nie przyznal sie do wady fabrycznej
na szczescie ubezpieczalnia pomogla i pokryla 50% kosztow (sprawa dziala sie w DE)
calkowity koszt wyszedl z tego co pamietam w okolicach 3 czy 4.000 ojro
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Masz rację. Wygląda, że ja nie mam racji.Janusz666 pisze:Nie wiem jak w Chevrolecie ale wątpię by było inaczej niż w Oplach, to te same silniki, może tlko lekko zmodyfikowane.
A14NET
Moc maks. 103 kW (140 KM)/4900-6000 obr/min.
Moment maks. 200 Nm/1850-4900 obr/min.
Podobnie jak wszystkie aktualne silniki 1.4 Opla posiada ZFR (nawet wersje bez turbo 87 KM, 100KM - A14XER )
źródło:
http://www.mamhopla.com.pl/thread-145.html
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Zupełnie nie istotne kto ma rację, byle informacja przydała użytkownikom forum. Moim zdaniem motoryzacja w związku z ekologią dokonuje trudnego zwrotu i nowoczesne auta zaczynają przypominać tykające bomby. Chyba już nie warto kupować nowych aut, a w każdym razie spalinowych.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
no to krótko który brać do LPG?
MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 czy 5w30
MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 czy 5w30
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
robszo
- Świeżak
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze 1.8 LT+ LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Witam,
niestety i w moim samochodzie przyszłą pora na wymianę KZFR. Dodatkowo jednak obok dzwięku podczas uruchamiania sinika i nierównomiernego przyśpieszania pojawia się problem z szarpaniem podczas ruszania (zwłaszcza pod górkę). Jednego dnia szarpanie jest intensywne a kolejengo jakby mniej szarpało. Moje pytanie: czy szarpanie można wiązać z KZFR?
Obecny przebieg to 107 tyś. km. Cruze 2012.
LPG po przeglądzie, olej, świece i filtry wymienione.
PS. Czy ktoś mi może podać nr zamówieniowe INA dla KZFR oraz dla kompletnego rozrządu?
Z góry dziękuję za pomoc.
niestety i w moim samochodzie przyszłą pora na wymianę KZFR. Dodatkowo jednak obok dzwięku podczas uruchamiania sinika i nierównomiernego przyśpieszania pojawia się problem z szarpaniem podczas ruszania (zwłaszcza pod górkę). Jednego dnia szarpanie jest intensywne a kolejengo jakby mniej szarpało. Moje pytanie: czy szarpanie można wiązać z KZFR?
PS. Czy ktoś mi może podać nr zamówieniowe INA dla KZFR oraz dla kompletnego rozrządu?
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Panowie jak chcecie czuc przyspieszenie to nie patrzcie tylko na konie ale przede wszystkim na Nm! Co z tego ze mam teraz 160KM i 265Nm jak czuje ze moje poprzednie auto 136KM i 330Nm bylo zdecydowanie bardziej dynamiczne. Waga podobna, Cruze ciezszy moze ze 20kg.Avatar pisze: Między 121 a 142 czuć naprawdę zauważalną różnice, nie jest to wbijanie w fotel ale przy standardowej jeździe auto lepiej przyspiesza.
Kolejne auta 160+ KM
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Wnioskuję ze na pb tez takie objawy są? Oczywiście oprócz terkotania po rozruchu .robszo pisze:Witam,
Sitka masz zdjęte ?
Olej na max zalany?
Błędy jakieś Ci wyskakują ?
Głowica kl7? Jeśli nie to luzy sprawdzane ?
pablo1
-
robszo
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Na Pb również szarpie i nierównomiernie przyspiesza. Sitka są na swoim miejscu a olej zalany na max. Silnik z KL7. W przeciągu 2 tygodni chce zabrać się za wymianę to sprawdzę luzy. Błędy po niedzieli zweryfikuje. Najbardziej irytuje mnie szarpanie, które występuje tylko podczas ruszania, podejrzewam, że problem jest ze sprzęgłem. Samochód na co dzień użytkuje żona więc nie mogę wykluczyć nadmiernego zużycia - z drugiej jednak strony wcześniej jeździła Fordem i przejechała ponad 100 tyś. i nie było problemu ze sprzęgłem. Jak na przebieg 106 tyś. to trochę za dużo tych usterek.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie potrafisz odróżnić szarpania sprzęgła od szarpania silnika? Czy to poszarpywanie występuje tylko w momencie zasprzęglania silnika? To dość częsta dolegliwość tych sprzęgieł, takie nierównomierne branie, najczęściej gdy tarcza sprzęgła jest zimna, zawilgocona nawet całkiem nowych chevi. Gdy są większe luzy przeniesienia napędu efekt jest mocno odczuwalny i irytujący. Wystarczy rozgrzać tarczę, przez 2,3 ruszenia lub jedno z dłuższym uślizgiem i objaw zanika do następnego chłodnego poranka.
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Zimne sprzęgło może tak działać. Dodatkowo mogły wyrobić się tłumiki drgań skrętnych.
Co do sitek, to wywal je.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety, ale u mnie coraz bardziej daje się we znaki to szarpanie sprzęgła ( nierównomierne zasprzęglanie)robszo pisze: Najbardziej irytuje mnie szarpanie, które występuje tylko podczas ruszania, podejrzewam, że problem jest ze sprzęgłem.
Jazda po Krakowie to masakra. Dopiero tutaj zorientowałem się, że u mnie sprzęgło po nagrzaniu silnika szarpie jeszcze bardziej niż na zimnym silniku. Jest to bardzo irytujące. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy
-
robszo
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Twój opis idealnie pasuje do mojej sytuacji.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 lut 2017, o 13:13 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ. Niezgodne z Regulaminem
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ. Niezgodne z Regulaminem
-
robszo
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sitka będę usunięte przy wymianie KZFR. Tłumiki zweryfikuje.rwicik pisze:Zimne sprzęgło może tak działać. Dodatkowo mogły wyrobić się tłumiki drgań skrętnych.
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Wywal sitka i spraqdź, czy się nie poprawi.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czechu, możesz mieć zaolejoną tarczę. Czytałem, że to też może dawać takie objawy.barus pisze: Niestety, ale u mnie coraz bardziej daje się we znaki to szarpanie sprzęgła ( nierównomierne zasprzęglanie)Ostatnio zmuszony jestem do częstej jazdy po Krakowie. Musze często odwiedzać sklepy budowlane, bo mieszkanie, stan deweloperski, trzeba doprowadzić jak najszybciej do użytku.
Jazda po Krakowie to masakra. Dopiero tutaj zorientowałem się, że u mnie sprzęgło po nagrzaniu silnika szarpie jeszcze bardziej niż na zimnym silniku. Jest to bardzo irytujące. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam, że w ogóle szarpanie to bardzo się nasiliło po ostatniej wizycie ( wyciek oleju na łączeniu silnik/skrzynia, naprawa gwarancyjna). Zastanawiam się, co mogli sknocić w ASO? Bo chyba problemem nie jest kiepski materiał elementu tarczy ciernej sprzęgła?
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
ja swojego szarpania nie zdiagnozowałem od ponad roku.. panowie w aso mowia ze wszystko ok
.. odpuscilem..szarpie przy zmianie biegow i przy odpuszczaniu gazu.. nie chce mi się dalej szukac wiec się przyzwyczaiłem (nie szarpie za każdym razem)
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Potwierdzam, bardzo prawdopodobne, że tarcza w oleju. Już jej się nie wyczyści, trzeba nową.wszim pisze:Czechu, możesz mieć zaolejoną tarczę. Czytałem, że to też może dawać takie objawy.barus pisze: Niestety, ale u mnie coraz bardziej daje się we znaki to szarpanie sprzęgła ( nierównomierne zasprzęglanie)Ostatnio zmuszony jestem do częstej jazdy po Krakowie. Musze często odwiedzać sklepy budowlane, bo mieszkanie, stan deweloperski, trzeba doprowadzić jak najszybciej do użytku.
Jazda po Krakowie to masakra. Dopiero tutaj zorientowałem się, że u mnie sprzęgło po nagrzaniu silnika szarpie jeszcze bardziej niż na zimnym silniku. Jest to bardzo irytujące. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam, że w ogóle szarpanie to bardzo się nasiliło po ostatniej wizycie ( wyciek oleju na łączeniu silnik/skrzynia, naprawa gwarancyjna). Zastanawiam się, co mogli sknocić w ASO? Bo chyba problemem nie jest kiepski materiał elementu tarczy ciernej sprzęgła?
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
- Silnik:
- Kontakt:
W moim starym aucie tak miałem, że tarcza była w oleju. Po wymianie uszczelniaczy i wysprzeglika problemy ustały.
- irvingmorg
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.8 Epica 2.0
- Silnik:
- Kontakt:
Jestem już po samodzielnej wymianie KZFR, nie obyło się bez pewnych problemów ale finalnie wszystko jest ok. Mam sporo zdjęć więc postaram się to jutro ubrać w jakiś mini poradnik.
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
z pewnością się przydadzą bo jest tu parę osób (włącznie ze mną) które raczej same podejmą się wyzwania - ja bardziej popatrzę na to pod kątem wymiany rozrządu ale kto wie może i kzfr kiedyś będę musiał ściągać - tak na szybko - ciężko odkręcała się śruba z koła pasowego? robiłeś to pneumatem czy ręcznie?
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
wszim pisze: Czechu, możesz mieć zaolejoną tarczę. Czytałem, że to też może dawać takie objawy.
Piotr3k1987 pisze:W moim starym aucie tak miałem, że tarcza była w oleju. Po wymianie uszczelniaczy i wysprzeglika problemy ustały.
No to żeś mnie pool pocieszyłpool80 pisze: Potwierdzam, bardzo prawdopodobne, że tarcza w oleju. Już jej się nie wyczyści, trzeba nową.
Rozumiem Piotr, że dodatkowo wymieniłeś też tarczę sprzęgłową albo dokładnie ją wymyłeś benzyną ekstrakcyjną.
Od samego początku tak właśnie podejrzewałem, jak twierdzicie, że powodem szarpania jest zaolejona tarcza. Dzisiaj jeszcze raz od spodu zrobiłem dokładną inspekcje miejsca połączenia skrzyni z silnikiem pod kontem wycieku oleju, jest wszędzie czyściutko i suchutko. Aż się wierzyć nie chce, że takie palanty mogą w ASO pracować
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
tak z ciekawości.. bo miałem podobna usterke (wyciek) i naprawę z ASO
czy zaolejona tarcza może być również powodem szarpania przy odpuszczaniu gazu?
czy zaolejona tarcza może być również powodem szarpania przy odpuszczaniu gazu?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Barus wszystko wtedy zostało zdemontowane, należycie wymyte, wymienione na nowe tarcza, docisk i inne duperele z tym związane.