Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Piski od strony silnika. Pomocy!

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bonifacy
Świeżak
Imię: Jacek
Samochód: Cruze HB
Silnik: 1.4T
Kontakt:

Piski od strony silnika. Pomocy!

Post autor: bonifacy »

Witam wszystkich bardzo serdecznie, :tak:
jestem nowy na tym forum. Mam cruza 1.4T i od jakiegoś czasu takie dźwięki dobiegają mnie od strony silnika, zwykle przy niższych prędkościach. Początkowo nie zwracałem na to większej uwagi, ale wydaje mi się, że z każdym km dźwięk i częstotliwość pisków się nasila...Przebieg auta nieduży, ok 50 tys. km. Auto nie jest już na gwarancji.

Byłem w ASO, akurat nie było żadnych pisków :( , jednak mechanik dokonał wymiany paska napędowego do alternatora.
Niestety problem nie został rozwiązany, bo auto piszczy (wyje), aż ludzie się na ulicy oglądają. :x

Może ktoś z Was ma pomysł co to może być? Ja się niestety nie znam na mechanice, a chciałbym. ;)

Pozdrawiam.
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Piski od strony silnika. Pomocy!

Post autor: barus »

Prawdopodobnie rolka (łożysko rolki) w rozrządzie piszczy, bo chyba mechanik prawidłowo wyregulował naciąg paska alternatora :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Albo łożysko rolki docisku paska wielorowkowego.
Diego23
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Diego23 »

Trochę inna teoria-może wydawać się głupia ,ale autentyk. Do mojego znajomego mechanika przyjechało kiedyś auto które piszczało , ludzie się oglądali i nie można było znaleźć przyczyny. Okazało się ze winny był łącznik stabilizatora-sparciałe gumy i luzy przy wibracjach auta dawały taki smieszny pisk/świst?
Proponuje wziąć podnośnik i sprawdzić każde koło czy nie ma luzu na łożyskach, a niesprawności zawieszenia znajdzie szybko mechanik. Pytanie do użytkowników turbo?czy w 1.4 może turbina piszczeć przy jakimś defekcie?
Napisz coś więcej-kiedy piszczy, przy jakich prędkosciach - czy jak przyspieszasz czy przy stałej prędkości,na zakrętach?
Weź kogoś do auta - wyłącz radio i słuchajcie. U mnie sporadycznie piszczy centralka lpg - jest w schowku na doku po lewej stronie kierownicy. Jakis kabelek od głośniczka jest luźny i na dołku potrafi pisknac przeciągle - kiedys podopinam :tak:
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Tak, uszkodzone turbosprezarki tez potrafia wydawac dziwne dzwieki, tak samo jak alternator i wszelkie lozyska na pasku wielorowkowym. Rozrzad jest na lancuchu zatopiony w oleju wiec stamtad jakies halasy zwlaszcza przy takim przebiegu raczej odpadaja. Sprezarka klimy w poprzednim aucie potrafila mi wydawac takie dzwieki przy temperaturach w okolicach 5stopni.
Awatar użytkownika
bonifacy
Świeżak
Kontakt:

Dzwoniłem przed chwilą o ASO. Twierdzą, że poza paskiem od alternatora, wymienili napinacz od rozrządu... Podjadę tam w tygodniu, pokażę, co nagrałem i zobaczymy... :ocochodzi:

Najczęściej te piski objawiają się przy małej prędkości i niższych obrotach silnika (np. jak podjeżdżam w korku), w zdecydowanej większości przypadków przy nierozgrzanym silniku i przy wilgoci w powietrzu. Jak dam gazu (w sensie pojadę szybciej) to pisk zanika.
Początkowo piski słyszałem tylko przy ruszaniu na 1, później już przy powolnym toczeniu się na 2.
Ten pisk, który udało mi się zarejestrować i wrzuciłem na forum miał miejsce zaraz po wyjeździe z garażu podziemnego (może to też ma znaczenie, bo na 1 wyjeżdżałem i niezbyt szybko, ale pod górkę i wtedy było głośno), gdzie godzinę wcześniej w tym garażu parkowałem i silnik był rozgrzany po przejechaniu 30 km, więc pisk daje osobie znać już także wtedy, gdy silnik nie jest zupełnie zimny.

Szczerze powiedziawszy jako pierwsze przyszło mi na myśl łożysko prawego koła, bo dźwięk dobiega jakby z prawej strony, z przodu. Z drugiej strony, gdyby to było tylko łożysko to ten dźwięk chyba byłby znacznie częściej słyszalny.

Mechanik znalazł też małe luzy przy pompie wody (nie kwalifikuje się jeszcze do wymiany), teraz te piski gdzieś od silnika, a za dokładnie miesiąc kończy się mi się leasing na tego cruza. Auto jest teraz jako tzw. drugie w rodzinie, ale z uwagi na niski przebieg i mimo wszystko fajny design i właściwości użytkowe (przestronny jak na kompakta), myślałem żeby go sobie zostawić. Teraz zaczynam się powoli zastanawiać, czy lepiej sobie nie odpuścić... :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Odpuścić dobre znane sobie auto z powodu błachego pisku? :ocochodzi: Trzeba to znaleźć wymienić i tyle. Otwierałeś maskę żeby coś bardziej zlokalizować?
Awatar użytkownika
bonifacy
Świeżak
Kontakt:

Poza drobnymi usterkami (bo tak je traktuję), najbardziej przeszkadza mi fakt, że chevy opuścił Europę, dlatego też zastanawiałem się czy jego sobie nie odpuścić (późniejsza kwestia dostępności części zamiennych-chociaż widziałem w necie kilka sklepów z częściami, w tym do cruza). Z drugiej strony, po tej całej akcji z Oplem, może jakaś mądra głowa w GM (mam nadzieję, że takie też tam są) zdecyduje, by kiedyś wrócić.

Tak, podnosiłem maskę, oglądałem, ale piski pojawiają się przy małej prędkości. Na postoju, nawet przy operowaniu gazem nic nie piszczy.
Dzisiaj też piszczało i też nagrałem. Będą mieli w ASO czego posłuchać. :tak:
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Ja tez zastanawiam sie nad sprzedaza ale z innych wzgledow. O czesci sie nie boje bo polowa pasuje od astry a tego jest pelno, tym bardziej ze mamy wspolny bardzo popularny silnik 1,4t.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”