Witam temat byl poruszony w temacie o "tylnym zawieszeniu " chcialbym go rozgrzebac xd Poniewaz u mnie rowniez stuka .
Przypadek 1
Dla niewtajemniczonych podczas gdy mamy zaciagniety reczny na postoju i probujemy ruszyc wystepuje luz w tylnych bebnach tak mi sie wydaje samochod zamiast osiadac tylem do gleby najpierw jedzie kilka cm do przodu i dopiero go wtedy blokuja hamulce ile osob ma podobny przypadek?
Przypadek 2
Gdy jedzoemy samochodem i zaciagamy pomalutku reczny slychac stukniecie/ stukniecia w zaleznosci jak mamy wyregulowany reczny w prawym i lewym kole
Tez tak macie ?
Moje przypuszczenia sugestie :
To wszystko jest spowodowane luzem wewnatrz bebna , otoz niedawno wymienialem okladziny wewnatrz bębna i sciagalem tam wszystko co bylo wewnatrz, zestaw szczek jest przytwierdzony nitami ze sprezynami do tarcz kotwicznych, ktore mimo to nie trzymaja na tyle mocno calego zestawu ze mozna ruszac reka szczeki i sie poruszaja dlatego tez wystepuja stukniecia poniewaz nastepuje docisniecie do bebna szczek, ktore sa siła tarcia ciagniete w strone obrotu kola do momentu az te nity ze sprezezynkami zniweluja swoj luz w osadzeniu .
Wg mnie jest to tym spowodowane poniewaz zauwacie ze kadzde kolejne zaciaganie recznego nie bedzie objawialo sie stuknięciem poniewaz caly zestaw szczek przez pewien czas jest przesuniety w strone obrotu kola , dopieo po paru hamowaniach noznym lub nawt cofania i zaciagniecia recznego przypadek ten nastapi kolejnym razem jadac do przodu .
Zapraszam w właczenie sie w rozmowę na ten temat .
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Stukanie podczas zaciągania hamulca ręcznego
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
-
wieczor
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Stukanie podczas zaciągania hamulca ręcznego
Też Tak mam i wydaje mi się, że to normalne, taki urok tarczo bębnów
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ten luz podobno jest w każdych tarczobębnach - też się tematem interesowałem kiedyś.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Czyli norma , nic sie nie dzieje oprocz tego stukania wiec nie ma się co przejmowac , tylko tyle by uwazac z zaciaganiem podczas jazdy bo gdy zetnie nam te przyrdzewiale nity to zablokuje kolo calkowicie bo sie wszystko w srodku pokaszani .
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Ja też tak mam i jest to standardowe w tarczobębnach. Obawiam się, że wyregulowanie tak aby oba koła na raz huknęły jest niemożliwe, albo bardzo pracochłonne. Co do osiadania, to nie zwracałem na to uwagi, ale jeżeli na zaciągniętym ręcznym prawidłowo przy ruszaniu do przodu efekt powinien być taki, że przód do góry, a tył do dołu, natomiast czy przejedzie kilka cm. to już kwestia regulacji. U mnie po przeglądzie miałem regulowane i powiem, że auto praktycznie nie ruszy. Nie sprawdzałem dokładnie tego, bo jak czasem zapomnę spuścić ręczny to przy ruszaniu auto nie chce ruszyć.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...