Padł Ci nagle, czy już mu brakowało pary przy zimnym rannym rozruchuRegulus pisze:Mój akumulator przeszedł w stan spoczynku (prod. 2010).
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Akumulator Cruze 1.8
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Akumulator Cruze 1.8
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Po dwóch dniach postoju nie chciał odpalić (chociaż przyznam, że nie był przedtem naładowany w 100%). Po naładowaniu i kilkunastu minutach zabawy ze wzmacniaczem padł. Dzisiaj z kolei odpalał kilka razy bez problemu. Ale nie jest już niezawodny, więc idzie na emeryturę.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
To, że Ci padł przy zabawie ze wzmacniaczem to mnie wcale nie dziwi. Mi też tak padł przy zabawie przy BCM jak miał pół roku, padł prawie do zera, rozrusznik nawet nie pierdnął. Więcej takiego błędu już nie popełniłem. Pisałem już o tym, że na postoju z kluczykiem w stacyjce elektronika żre prąd jak smok. Teraz cokolwiek robię z elektryką to włączam równolegle prostownik. Tak, że zważaj na nowy aku.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
-
Diego23
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Ja swój oryginał wymieniłem tego roku na Centre Future 62Ah. Oryginał miał 5 lat- jak jechałem do Wawy to tata podstawił auto na podjazd i w ciągu 30 min padł na włączonym radiu(??). Odpaliliśmy na szybko na klemy i po przyjeździe do wawy nic nie testowałem nic nie sprawdzałem tylko kupiłem nową centre,a tamten trafił do skody siostry-podobno lepiej się sprawuje niż 3letni oryginał skody
Akumlator jest za nowy żeby na razie do czego kolwiek się przyczepić-mrozy do -5 w ogóle nie robią na nim wrażenia-trzeba poczekać na jakieś większe wyzwania pogodowe

*(na foto 60)
*(na foto 60)
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Prawdopodobnie aku mi pomału robi pa pa. Dziś było napięcie 10,9 po nocy. Po starcie silnika przez chwile 9,1. Później prawie 14 ze spadkiem na 11,5. Po 20 minutach pracy było 12,8. Pol godziny po zgaszeniu silnika było już 11. Pytanie : jaki minimalny prąd musi posiadać aku abym mógł odpalić. Wiem ze jak będzie za niski to nie pozwoli mi ecu auta uruchomić . Tylko jaka jest wartość minimalna dla rozruchu?
pablo1
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
O minimalne napięcie ci chyba chodzi. Nie sądzę by ktoś tutaj znał takie parametry.
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dokładnie. To pewnie trzeba się rozejrzeć za nowym bo nie chce rano mieć pstryk i cisza. 
pablo1
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dziś rano 10.7 napięcie, przy rozruchu do 6,8 spadło. Tak że chyba w tym tygodniu zmienię. Zobaczymy ile jutro będzie po trasie 100 km. Aku od nowości. Wytrzymał sześć zim, garażowany pod chmurką.
pablo1
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Chyba napięcie powinno wynosić przy rozruchu ponad 10,4 V, jak spada poniżej to już akumulator zrobił swoje przez lata. Pytanie czy podładowałeś chociaż go przez noc, albo w weekend ? Ja swój jak mi padł to prostownikiem takim automatycznym z Lilda ładowałem może z 30-40 min. po czym prostownik już twierdził, że jest Full. Nowy akumulator ładowałem kilka godzin, tak dla porównania.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tak zapalił od strzała. Po jakiś 10 minutach jazdy napięcie spadło z 13,6 na 11,5. Tak było cały czas. Po jakiś 40 km poszło na 12,3. Zobaczę po pracy ile spadło od tej wartości.
Nie ładowałem. Co dzień robię 100 kilometrów. Myślę że ładowanie nic mu nie pomoże. Zresztą nie chce mi się go ściągać i nieść na czwarte piętro tylko po to by i tak się przekonać ,że i tak mu nic już nie pomoże.
Nie ładowałem. Co dzień robię 100 kilometrów. Myślę że ładowanie nic mu nie pomoże. Zresztą nie chce mi się go ściągać i nieść na czwarte piętro tylko po to by i tak się przekonać ,że i tak mu nic już nie pomoże.
pablo1
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Na pewno masz dobry miernik?
U mnie akumulator w spoczynku ma 12,4 V i gdy chłodno, ledwo kręci.
A u Ciebie pali od strzała? Dziwne.
U mnie akumulator w spoczynku ma 12,4 V i gdy chłodno, ledwo kręci.
A u Ciebie pali od strzała? Dziwne.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
zresztą te 10,7 V przed rozruchem jest marne, a przy rozruchu 6,8 to już w ogóle nie powinien zakręcić, ale i tak 6 lat akumulator to w sumie prosi się o wymianę, ja u siebie nie jestem pewien ile lat miał, ale wiem jedno, że ja nie wymieniałem, a poprzedni właściciel też twierdzi, że ja miałem wymieniać i tak koło się zamyka i przyjąłem, że był oryginalny od nowości i pracował 9 lat. W sklepie jak rozmawiałem z sprzedawcą to mówił, że Bosch, którego kupowałem nie wytrzyma tylu lat 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tak mi pokazuje na interfejsie. 6,8 to było po zapaleniu silnika przez może sekunde . Później od razu idzie do góry bo ładowanie jest. Po pracy miał 11, przy rozruchu spadło do 9,4. Po trasie powrotnej 12,9. Spadło po wyłączeniu silnika na 11,7 i tak jest teraz. Rano zobaczę . W środę kupuje nowy. Oczywiście sprawdzę jeszcze przed wymiana odpowiednim sprzętem.
pablo1
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Albo masz coś z alternatorem, albo te wyniki z d00py wzięte, albo ECU dostaje za niskie napięcie które mierzy (słaba masa ?).Po jakiś 10 minutach jazdy napięcie spadło z 13,6 na 11,5. Tak było cały czas. Po jakiś 40 km poszło na 12,3
Bo ŻADNE z powyższych napięć nie jest odpowiednie dla sprawnego układu ładowania w samochodzie, a w szczególności w cruze który ma "inteligentne ładowanie", i zazwyczaj daje dużo wyższe napięcie niż inne pojazdy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Nie wiem co jest grane. Może aku prądu juz nie przyjmuję i dlatego takie skoki napięcia są. Przy sześcioletnim aku jak by coś było nie tak z ładowaniem to dawno bym już nie odpalił i pewnie kontrolka by się świeciła. Tak mi się wydaje przynajmniej. Odczyt jest z elma . Nie wiem na ile zgodny z rzeczywistym . Pojadę w środę to mi sprawdza wszystko.
pablo1
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Zmierz na akumulatorze.
Jeśli komp pokazuje inaczej, to może rzeczywiście gdzieś coś nie łączy i są spadki napięcia gdzieś dalej w instalacji.
Jeśli komp pokazuje inaczej, to może rzeczywiście gdzieś coś nie łączy i są spadki napięcia gdzieś dalej w instalacji.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dziś po nocy 11. Przy włączonym rozruszniku 9,2. Później przez może dwie sekundy 10,5. Za chwilę 13,5. Spadło do 11,5 po kilku minutach. Włączyłem ogrzewanie szyby plus klima i poszło napięcie na 14. Czyli ładowanie działa i reaguje prawidłowo na obciążenie.
Czytałem wczoraj i z tego co wyczytałem to takie pomiary wewnątrz pojazdu mogą nawet odbiegać do 1 v od pomiaru na klemach.
Jeśli ktoś ma czas i ochotę to niech zobaczy u siebie odczyty napięcia z elma . To przynajmniej będę wiedział czy moje myślenie jest trafne czy nie.
Jeśli by tak było to wtedy wszystkie parametry były by do akceptacji oprócz stanu samego aku oczywiście.
Czytałem wczoraj i z tego co wyczytałem to takie pomiary wewnątrz pojazdu mogą nawet odbiegać do 1 v od pomiaru na klemach.
Jeśli ktoś ma czas i ochotę to niech zobaczy u siebie odczyty napięcia z elma . To przynajmniej będę wiedział czy moje myślenie jest trafne czy nie.
Jeśli by tak było to wtedy wszystkie parametry były by do akceptacji oprócz stanu samego aku oczywiście.
pablo1
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co prawda nie Cruze, ale Lacetti, ale takie na nowym akumulatorze napięcia miałem
U mnie na chwilę podczas uruchamiania spadło na 10,46V, akumulator nie był w pełni naładowany
U mnie na chwilę podczas uruchamiania spadło na 10,46V, akumulator nie był w pełni naładowany
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Szkoda ze w tym samym czasie nie włączyłes interfejsu i nie porównałeś odczytu z miernikiem. Było by porównanie .
pablo1
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie pamiętam ale być może ELM ma przetwornik AC którym dokonuje pomiaru napięcia zasilającego go. Jest szansa, że to napięcie trafia po diodzie, która sama z siebie tworzy spadek ok 0,5V a dodatkowo dzielnik pomiarowy może być marnej dokładności. I wyniki podaje słabe, kojarze że u mnie tez są zaniżone. Dywaguję, ale dawno temu podobny problem rozkminiałem, niestety nie pamiętam wniosków bo stary jestem
Wydaje mi się, że ELM potrafi też odczytać wartość napięcia mierzoną z ECMa. W każdym razie co by nie było warto zweryfikować wyniki ręcznym multimetrem bo wydaje się, że te wykazywane tutaj są z deka fałszywe. Przy 6V(pod obciążeniem rozrusznika) to można motocykl odpalać, nie samochód 
- pablo1
- Profesjonalista
- Kontakt:
Jutro pojadę na pomiary, zobaczymy ile jest różnicy pomiędzy elmem a miernikiem. Tak czy tak napewno aku juz jest bliski końca i pewnie jutro będzie nowy. 
Taki mam na oku
http://autopart.pl/oferta/561-260/
Taki mam na oku
http://autopart.pl/oferta/561-260/
pablo1
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
No ciekawy. Ile na niego dają gwarancji?
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2