Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Odpali i zaraz gaśnie

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
firstborne
Świeżak
Imię: Dawid
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Odpali i zaraz gaśnie

Post autor: firstborne »

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Lacetti 1.4 z LPG i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że auto zaraz po odpaleniu gaśnie. LPG odpada bo odpalam tylko na benzynie, zaś kiedy przychodzi czas na przełączenie chodzi idealnie i oczywiście już potem odpala dobrze. Dalej - jak odpalę i potrzymam gaz z 30 sekund na ok 2 tys obrotów to wtedy już nie gaśnie, ale obroty są bardzo niskie to czasu aż przejedzie się z 3 - 5 km, wtedy obroty wchodzą już na prawidłowy poziom. Wymienione świece, przewody WN i filtr paliwa. Kolejne pytanie, czy lampka między dimmerem a poziomem świateł zawsze się pali? Oraz czy to jest "odma" i idzie do tego jakiś wężyk? Bo u mnie z głowicy wystaje po prostu sam cycek. Zdjęcie poglądowe:
Obrazek
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Odpali i zaraz gaśnie

Post autor: wszim »

Podejrzana nieszczelność na reduktorze i schodzący gaz do kolektora utrudnia zapłon. Dość częsta usterka LPG, znajdziesz sporo opisów na forum.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

To twój silnik ?
U mnie w 1.4 odma jest bardziej po prawej stronie silnika.
Jeśli ten króciec jest ori zaślepiony to tak ma być.

Jakieś błędy się pojawiają ?

Ściągnij na próbę na noc przewód podciśnieniowy łączący reduktor z kolektorem, rano go załóż i wtedy próbuj odpalić.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
firstborne
Świeżak
Imię: Dawid
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: firstborne »

Hmm myślałem, że LPG jednak nie ma tutaj nic do rzeczy no ale jednak mogę się mylić. Sprawdzę to, a skoro to częsta usterka to pewnie też (mam nadzieję) łatwo sobie z nią poradzić.
Silnik nie jest mój, to zdjęcie poglądowe z internetu, błędów brak tj. check się nie pali.
Dzięki Panowie, dam znać jak coś będzie lepiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”