Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

nie działa kamera cofania

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
gck01
Bywalec
Imię: pawel
Samochód: cruze 1,8LT+
Silnik:
Kontakt:

nie działa kamera cofania

Post autor: gck01 »

witam wszystkich forumowiczów. to mój pierwszy temat na tym forum jak się powtarzam to proszę o przeniesienie ale nie znalazłem to co mnie interesuje. Ale do rzeczy:
Przestała mi dziś działać kamera cofania. Jak wrzucam wsteczny to pojawia mi się komunikat : kamera do jazdy wstecz nie stoi do dyspozycji:
Może mieć to coś wspólnego z zakupem dzisiejszym tj. kupiłem bagażnik na hak rowerowy Thule EuroWay G2 923. jak podłączyłem w sklepie wszystko działało jak należy, i światła i kamerka i czujniki parkowania. wróciłem do domu odłączyłem bagażnik. jak kolejny raz uruchomiłem samochód kamera nie działała. podłączyłem bagażnik i świateł brak na nim. czyżby instalacja haka była połączona z kamera cofania?
gdzie szukać usterki, od czego zacząć?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: nie działa kamera cofania

Post autor: etac »

a hak masz podłączony z modułem?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

Wtyczka dobrze zrobiona ?
Czy przy odłączaniu wtyczki nie zrobiło się zwarcie ?
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

a nie mam pojęcia o ty module jak to mogę sprawdzić. instalowali mi hak w serwisie gdzie kupowałem samochód jako dodatkowe wyposażenie.

orientujecie się który bezpiecznik odpowiada za kamerę cofania?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

To mowi TIS:

• Podłączono zaczep/obiekt - Moduł sterujący układu czujników parkowania wykrywa obiekt, który jest podłączony do pojazdu. Ten problem mogą wywołać powszechnie stosowane przedmioty, takie jak zaczep, przyczepa lub stojak na rowery. Kolejne przyczyny to uszkodzenie tyłu pojazd, bądź niewłaściwe ustawienie czujnika. Jeżeli pojazd jest uszkodzony w sposób powodujący wykrywanie zderzaka przez czujnik, to moduł sterujący wspomagania parkowania zinterpretuje zderzak jako podłączony obiekt i zdezaktywuje układ. Dokładnie sprawdzić zderzak, powierzchnię montażową zderzaka i ustalacze czujnika przed przejściem do normalnej diagnostyki. Po zlikwidowaniu wykrytej przyczyny pojazd musi być prowadzony z prędkością wyższą niż 40 km/h (25 MPH).

Sprawdz czy sie kamera nie wyłączyła w ustawieniach, po zapieciu haka.
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

ale czujniki parkowania działają prawidłowo. zbliżam się do przeszkody (ściany barażu sygnalizują prawidłowo) nie działa kamera no i teraz cały bagażnik rowerowy.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Ewidentnie musi to być coś związane z podpięciem wtyczki do haka.

Ten komunikat jest z podpiętym stojakiem czy bez?

Ten bład ma opis:

Komunikat WSPOMAGANIE PARKOWANIA WYŁĄCZONE jest wyświetlany w centrum informacyjnym kierowcy, gdy system wspomagania parkowania jest wyłączony wskutek warunków które wymuszają jego wyłączenie lub wstrzymują działanie. Moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania żąda wyświetlenia przez wyświetlacz informacyjny kierowcy komunikatu WSPOMAGANIE PARKOWANIA WYŁĄCZONE gdy wykryje, że zachodzi jeden z następujących warunków:

• System wspomagania parkowania wyłącza się ręcznie za pomocą wyłącznika wspomagania parkowania.
• Do tyłu pojazdu dołączony jest obiekt, taki jak przyczepa, stelaż na rowery, hak zaczepu przyczepy, albo dyszel holowniczy. Ponadto obiekt wystający poza obniżoną klapę tylną spowoduje wyłączenie układu.
• Czujniki wspomagania parkowania są pokryte śniegiem, błotem, brudem, śryżem lub lodem.
• Zderzak pojazdu jest uszkodzony.
• Nadmierna grubość farby na zamiennym czujniku wspomagania parkowania.
• Czujniki wspomagania parkowania są zakłócane przez drgania, jak te powodowane przez duży pojazd w pobliżu lub przez ciężkie urządzenie, takie jak pneumatyczna wiertarka udarowa
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

komunikat o braku kamery jest gdy stojak jest podpięty i gdy go nie ma. ale skoro teraz w ogóle nie ma napięcia na kostce haka to nie wiem czy ma to znaczenie/?
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

etac_owiec pisze:Ewidentnie musi to być coś związane z podpięciem wtyczki do haka.

Ten komunikat jest z podpiętym stojakiem czy bez?

Ten bład ma opis:

Komunikat WSPOMAGANIE PARKOWANIA WYŁĄCZONE jest wyświetlany w centrum informacyjnym kierowcy, gdy system wspomagania parkowania jest wyłączony wskutek warunków które wymuszają jego wyłączenie lub wstrzymują działanie. Moduł sterujący zaawansowanego układu wspomagania parkowania żąda wyświetlenia przez wyświetlacz informacyjny kierowcy komunikatu WSPOMAGANIE PARKOWANIA WYŁĄCZONE gdy wykryje, że zachodzi jeden z następujących warunków:

• System wspomagania parkowania wyłącza się ręcznie za pomocą wyłącznika wspomagania parkowania.
• Do tyłu pojazdu dołączony jest obiekt, taki jak przyczepa, stelaż na rowery, hak zaczepu przyczepy, albo dyszel holowniczy. Ponadto obiekt wystający poza obniżoną klapę tylną spowoduje wyłączenie układu.
• Czujniki wspomagania parkowania są pokryte śniegiem, błotem, brudem, śryżem lub lodem.
• Zderzak pojazdu jest uszkodzony.
• Nadmierna grubość farby na zamiennym czujniku wspomagania parkowania.
• Czujniki wspomagania parkowania są zakłócane przez drgania, jak te powodowane przez duży pojazd w pobliżu lub przez ciężkie urządzenie, takie jak pneumatyczna wiertarka udarowa
Z tego wynika ze to faktycznie musi być coś z tym hakiem. ( a faktycznie haka nie używałem wcześniej jeszcze ani razu dziś był debiut)wszystko działało wyśmienicie do dziś. rozumiem ze trzeba to jakoś odblokować w komputerze samochodu na serwisie tylko w takim razie jak ożywać czegokolwiek podpiętego do haka aby sytuacja się nie powtarzała?. jedyne co mi przychodzi do głowy to dezaktywacja czujników parkowania- tylko czy tak można?
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

A nie popaliło się coś gdy zwiększyłeś obciążenie wiązki? Może ktoś źle podłączył i jakiś moduł się spalił, bo tam jest już CAN, a nie tak jak w starszych autach.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

gck01 pisze:
Z tego wynika ze to faktycznie musi być coś z tym hakiem. ( a faktycznie haka nie używałem wcześniej jeszcze ani razu dziś był debiut)wszystko działało wyśmienicie do dziś. rozumiem ze trzeba to jakoś odblokować w komputerze samochodu na serwisie tylko w takim razie jak ożywać czegokolwiek podpiętego do haka aby sytuacja się nie powtarzała?. jedyne co mi przychodzi do głowy to dezaktywacja czujników parkowania- tylko czy tak można?
Chyba nawet trzeba. Kiedys w instrukcji jakies był nawet zapis, ale nie pamietam czy to Chevi
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

ale ciągle nie rozumiem dlaczego nie działa kamera cofania gdyby nawet problem tkwił w wiązce haka?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Odpowiedzią jest odpowiedz na twoje pierwsze pytanie. Czujniki cofania i kamera są włączone w system CAN i teraz moduł haka holowniczego tez jest w tej organizacji.

Także moim zdaniem jak po odpięciu mocowania na rowery z gniazda haka, nadal masz komunikaty ze kamera nie działa, to zgłoś się do ASO które ci to mocowało, bo coś jest nie tak.

Kamera ma się wyłączać, ale nie blokować po odpięciu wiązki z gniazda.
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

no nic jutro z rana uderzam do serwisu w Piasecznie (mam najbliżej )zobaczymy co powiedzą i jak mnie potraktują
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

byłem dziś w serwisie w Piasecznie no i chyba sprawca został zdiagnozowany. podczas instalacji haka przez pracowników serwisu w Płonsku podłączyli kabel plusa pod plus od kamery cofania. gdy instalacja bagażnika zaczęła pracować spalił się bezpiecznik nr 54 i kamera przestała działać. dzwoniłem od razu do Płońska rozmawiali z elektrykiem z Piaseczna, przeprosili za źle wykonana instalacje ale muszę już sam jechać do nich i usterkę usunąć u nich. Pewnie jak bym się uparł musieli by to zrobić w Piasecznie( pewnie i na pewno chodzi o kaskę kto by miał za naprawę zapłacić) ale u nich będę serwisował samochód wiec nie ma co na udry iść. A z płońska coś wyrwę zadośćuczynienia. Jak powiedział mi elektryk w Piasecznie instalacja powinna być pociągnięta do nowego bezpiecznika albo już ostatecznie dołączona do odpowiednio wytrzymałego plusa.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Pozostawmy ten fakt bez komentarza :evil:
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

No tak iść na łatwiznę i po jak najmniejszych kosztach.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
jfx

Post autor: jfx »

Żeby tylko naprawa nie polegała na wymianie bezpiecznika na wiekszy.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
pawel

Post autor: pawel »

Taka opcja jest całkiem możliwa.
gck01 - jak Ci naprawią to sprawdź czy Ci nie włożyli większego bezpiecznika, bo jfx może mieć niestety rację.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Bardzo możliwe, bo tam jest bezpiecznik 5A, ale ze go nie zauważyłem wczesniej
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

spokojnie koledzy nie dam się tak nabrać. żadna wymiana na większy bezpiecznik n ie wchodzi w grę. nie odejdę od samochodu nawet na chwile. trudno jak się tak postępuje z klientem to i ja nie będę dłużny
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

no i byłem na poprawce. przyznali się że źle podłączony został przewód plusowy, było zbyt duże obciążenie i dołączenie całej instalacji do kamery było błędem. Pociągnęli nowy przewód i wpięli się do plusa do głównej wiązki przy kostce co jest przy listwie progowej drzwi kierowcy. Ma wszystko być dobrze.

powiedzcie ale to już chyba moje przewrażliwienie jak uruchamia się na ekranie kamera cofania to komunikat o tym aby sprawdzić otoczenie to tak ma być?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Chyba to można wyłączyć, ale nie jestem pewien.

Bo do wyłączenia są dwie opcje
- dodatkowe linie
- ostrzezenia
gck01
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

etac_owiec pisze:Chyba to można wyłączyć, ale nie jestem pewien.

wyłanczać tego nie chce. bardziej chodziło mi czy wyświetlenie tego komunikatu jest prawidłowe, czy jakiś kolejny błąd jest

Nie cytujemy posta pod którym bezpośrednio odpowiadamy
Awatar użytkownika
maru22
Bywalec
Imię: MS
Samochód: Cruze 1.6 LT+ MY14
Silnik:
Kontakt:

Post autor: maru22 »

< komunikat o tym aby sprawdzić otoczenie to tak ma być? > w moim Chevy, a jest to model MY2014 też jest ten komunikat i uważam to jak najbardziej stosowne. Kamera cofanie to tylko dodatkowy pomocny instrument, ale i tak nie można zrezygnować z lusterek i spojrzenia w tył przez skręcenie głowy ;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”