Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Po wyjęciu kluczyka z stacyjki silnik nadal pracuje
-
davvid
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Po wyjęciu kluczyka z stacyjki silnik nadal pracuje
witam, jestem nowym właścicielem lacetti i młodym kierowcą
mój problem polega na tym że po wyjęciu kluczyka z stacyjki silnik nadal pracuje, a kontrolki delikatnie się palą, nie działał tylni spryskiwacz ponieważ był pęknięty wężyk i został on wymieniony a problem przy gaszeniu silnika pozostał
proszę o wyrozumiałość
mój problem polega na tym że po wyjęciu kluczyka z stacyjki silnik nadal pracuje, a kontrolki delikatnie się palą, nie działał tylni spryskiwacz ponieważ był pęknięty wężyk i został on wymieniony a problem przy gaszeniu silnika pozostał
proszę o wyrozumiałość
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
-
davvid
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
Maniek
Re: Po wyjęciu kluczyka z stacyjki silnik nadal pracuje
Może padła stacyjka, lub jakiś przekaźnik się skleił, masz coś nakopane w elektryce lub jest jakaś zwara.
Opisz problem dokładnie jak tylko się da, czy takie auto już kuopiłeś, czy dokładałeś jakieś użądzenia elektryczne, pisz wszystko co tylko przyjdzie Ci do głowy, będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć.
Może głupie pytanie, ale jak go gasisz ?? czy po chwili sam gaśnie ??
Opisz problem dokładnie jak tylko się da, czy takie auto już kuopiłeś, czy dokładałeś jakieś użądzenia elektryczne, pisz wszystko co tylko przyjdzie Ci do głowy, będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć.
Może głupie pytanie, ale jak go gasisz ?? czy po chwili sam gaśnie ??
- karpior
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Kiedy ten wężyk był wymieniony? Może nadal jest zwarcie na kostkach... Podobno do zgaszenia silnika wystarczy wtedy otworzyć drzwi 
-
davvid
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
poprzedni właściciel twierdził że nie używał tylnej wycieraczki (jak coś jest to dlaczego tego nie użyć, dziwne ale ok)
wężyk wymieniłem dzisiaj rano, po przejechaniu około 30km chciałem zgasić auto, przekręcam kluczyk wyciągam a silnik nadal chodzi, żeby zgasić to muszę otworzyć drzwi lub wbić bieg i puścić sprzęgło
żadnych urządzeń nie dokładałem wszystko jest tak jak było przy zakupie, auto kupiłem w niedzielę i mam je 5 dni
wężyk wymieniłem dzisiaj rano, po przejechaniu około 30km chciałem zgasić auto, przekręcam kluczyk wyciągam a silnik nadal chodzi, żeby zgasić to muszę otworzyć drzwi lub wbić bieg i puścić sprzęgło
żadnych urządzeń nie dokładałem wszystko jest tak jak było przy zakupie, auto kupiłem w niedzielę i mam je 5 dni
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawa wygląda tak:
Wężyk spryskiwacza biegnie lewym progiem i przy tylnej kanapie kieruje się do góry (pod osłoną słupka C). Projektanci/inżynierowie postanowili go przymocować do wiązki przewodów do tylnej klapy, więc w razie pęknięcia wężyka (co zdarza się chyba w każdym egzemplarzu) płyn ścieka w dół po wężyku i wiązce przewodów i zalewa kostkę elektryczną. Objawy są takie jak wymieniłeś, dodatkowo tylna wycieraczka może "wariować".
Trzeba zdjąć osłonę słupka C i osuszyć kostkę np. suszarką do włosów.
Ewentualnie może się zdarzyć tak, że w gumowym przepuście z karoserii do klapy nie tylko pęka wężyk, ale też wykrusza się izolacja przewodów, które są obok niego. Skutek taki sam - zwarcie przez cieknący płyn do spryskiwacza.
Wężyk spryskiwacza biegnie lewym progiem i przy tylnej kanapie kieruje się do góry (pod osłoną słupka C). Projektanci/inżynierowie postanowili go przymocować do wiązki przewodów do tylnej klapy, więc w razie pęknięcia wężyka (co zdarza się chyba w każdym egzemplarzu) płyn ścieka w dół po wężyku i wiązce przewodów i zalewa kostkę elektryczną. Objawy są takie jak wymieniłeś, dodatkowo tylna wycieraczka może "wariować".
Trzeba zdjąć osłonę słupka C i osuszyć kostkę np. suszarką do włosów.
Ewentualnie może się zdarzyć tak, że w gumowym przepuście z karoserii do klapy nie tylko pęka wężyk, ale też wykrusza się izolacja przewodów, które są obok niego. Skutek taki sam - zwarcie przez cieknący płyn do spryskiwacza.
-
davvid
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
dodam że wężyk mi wymienił mechanik z marszu bo kupiłem wężyk i wszystkie przewody w gumowej przepuście od karoserii do tylnej klapy dostały nową izolację
-
Maniek
A czy próbowałeś ponownie uruchomić silnik, jesli tak, to czy silnik uruchomił się normalnie, kontrolki zachowywały się normalnie i czy jak gasiłeś silnik, to też po wyjęciu kluczyka nadal pracował.
Sorry za masę pytań, ale nie jestem przy aucie a zdalnie jest trudno, nie jest to codzienny problem, przez całe może życie miałem tylko jeden taki przypadek i do tego w dieslu.
Silnik benzynowy aby procował potrzebuje paliwo i iskrę na świechach, oba te elementy są zasilane elektrycznie, czyli przy wyjęciu kluczyka nadal jest prąd tam gdzie go być nie powinno. Sprubuj sobie w głowie odtworzyć wszystkie czynności jakie wykonałeś przy wymianie tego wężyka, czy nie wkręcałeś gdzieś jakiś wkretów, śrób itp. Być może masz gdzieś zwarcie pomiędzy plusem stałym a plusem po kluczyku. A może te czynności nie mają żadnego związku. Gdzieś między czasie jakiś bezpieczników nie wkładałeś w wolne miejsca ??
A czy potrafisz powiedzieć, czy przed uruchomieniem silnika a po wymianie tego wężyka auto uruchomiło się normalnie i kontrolki świeciły się nirmalnie ??
edit:
Trzeba było się cofnąć do tych napraw.
Sorry za masę pytań, ale nie jestem przy aucie a zdalnie jest trudno, nie jest to codzienny problem, przez całe może życie miałem tylko jeden taki przypadek i do tego w dieslu.
Silnik benzynowy aby procował potrzebuje paliwo i iskrę na świechach, oba te elementy są zasilane elektrycznie, czyli przy wyjęciu kluczyka nadal jest prąd tam gdzie go być nie powinno. Sprubuj sobie w głowie odtworzyć wszystkie czynności jakie wykonałeś przy wymianie tego wężyka, czy nie wkręcałeś gdzieś jakiś wkretów, śrób itp. Być może masz gdzieś zwarcie pomiędzy plusem stałym a plusem po kluczyku. A może te czynności nie mają żadnego związku. Gdzieś między czasie jakiś bezpieczników nie wkładałeś w wolne miejsca ??
A czy potrafisz powiedzieć, czy przed uruchomieniem silnika a po wymianie tego wężyka auto uruchomiło się normalnie i kontrolki świeciły się nirmalnie ??
edit:
Czyli przewody były też uszkodzone ?? mogły być też przerwane, może mechanik gdzieś jakiś kabelek źle połaczył, zamienił z innym podobnym ??davvid pisze:dodam że wężyk mi wymienił mechanik z marszu bo kupiłem wężyk i wszystkie przewody w gumowej przepuście od karoserii do tylnej klapy dostały nową izolację
Trzeba było się cofnąć do tych napraw.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, o 15:49 przez Maniek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
davvid
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
żeby auto odpalić muszę otworzyć drzwi od kierowcy bo jak są zamknięte to rozrusznik tylko kręci, przy wymianie wężyka bezpieczników nie ruszał a izolacja polegała na obklejeniu ich tasmą izolacyjną bo izolacja na nich była już popękana
jak silnik się odbali wszystkie kontrolki gasną jak w normalnym samochodzie, dopiero jak sie go zgasi zablokuje drzwi przez centralny to zaczynają delikatnie się jarzyć (nie świeci)
jak silnik się odbali wszystkie kontrolki gasną jak w normalnym samochodzie, dopiero jak sie go zgasi zablokuje drzwi przez centralny to zaczynają delikatnie się jarzyć (nie świeci)
-
Maniek
Sprawdź to co napisał Piotr, on też ma takie auto, więc zna model. To co opisujesz to ewidentnie jest zwarcie we wiązce.
A mechanik wymieniał cały wężyk, czy tylko jakiś fragment i robiłe gdzieś połaczenie ze starym wężykiem ??
Sprawdź też wiązkę drzwi kierowcy, a dokładnie gumowy przelot między karoserią a drzwiami, tam często łamią się przewody, być może zwarcie jest tam ??
A może złośliwy mechanik podłożył Ci psikusa, abyś do niego wrócił i zapłacił za kolejną usługę - mam nadzieję, że nie.
A mechanik wymieniał cały wężyk, czy tylko jakiś fragment i robiłe gdzieś połaczenie ze starym wężykiem ??
Sprawdź też wiązkę drzwi kierowcy, a dokładnie gumowy przelot między karoserią a drzwiami, tam często łamią się przewody, być może zwarcie jest tam ??
A może złośliwy mechanik podłożył Ci psikusa, abyś do niego wrócił i zapłacił za kolejną usługę - mam nadzieję, że nie.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, o 16:02 przez Maniek, łącznie zmieniany 1 raz.
- huri_khan
- Fachman
- Kontakt:
Jak dla mnie to czujnik drzwi (ten który wyłącza lampkę w środku) jest przedarty i podaje 12V na kabel masowy a ta zaburza pracę przekaźnika.
Musisz rozpruć wiązkę z drzwi i sprawdzać kable co centralki.
-
davvid
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
mechanik tylko wymienił wężyk od spryskiwacza do boczku z lewej strony
dodam ze jak kupiłem auto i tez mi sie tak stało żę użyłem spryskiwacza tylnego i odczekałem dwa dni to potem wszystko chodziło już prawidłowo
dodam ze jak kupiłem auto i tez mi sie tak stało żę użyłem spryskiwacza tylnego i odczekałem dwa dni to potem wszystko chodziło już prawidłowo
-
Maniek
Dawid, chyba sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie.
Robert, ale czujnik drzwi tylko kabelkiem podaje masę którą dostaje z karoserii, raczej nie ma on wpływu.huri_khan pisze:Jak dla mnie to czujnik drzwi (ten który wyłącza lampkę w środku) jest przedarty i podaje 12V na kabel masowy a ta zaburza pracę przekaźnika.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, o 16:07 przez Maniek, łącznie zmieniany 2 razy.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
a ja nadal uważam że problemem jest zwarcie instalacji z powodu zalania płynem do spryskiwacza
w Lacetti standardowa usterka jak i upalona kostka od świateł mijania 
-
Maniek
- huri_khan
- Fachman
- Kontakt:
A czy ten kabel nie zwiera z innym który powoduje takie działanie ? Skoro drzwi są odpowiedzialne za odpalanie silnikaManiek pisze: Robert, ale czujnik drzwi tylko kabelkiem podaje masę którą dostaje z karoserii, raczej nie ma on wpływu.
-
Maniek
Jest to mozliwe, a wydaje mi się, że w tym przypadku mało prawdopodobne.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
na 200% zalana wtyczka w słupku C, z powodu pękniętego przewodu spryskiwacza tylnego.
Warto tez zerknąć za licznikiem na kostkę masową.
Warto tez zerknąć za licznikiem na kostkę masową.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
- orzech
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Również jestem tego prawie pewien i będe zdziwiony jak będzie inna przyczyna. Niech autor wątku zda relację co było przyczyną, dla potomnychkarpior pisze:a ja nadal uważam że problemem jest zwarcie instalacji z powodu zalania płynem do spryskiwaczaw Lacetti standardowa usterka jak i upalona kostka od świateł mijania
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
orzech nie czekaj żeby nie było przykrej niespodzianki
mi na przykład nagle w mieście zaczęła na suchej szybie pracować wycieraczka 
wystarczy odgiąć gumowy przepust i sprawdzić kondycję wężyka
wystarczy odgiąć gumowy przepust i sprawdzić kondycję wężyka
- kapczur
- Aktywny
- Imię: Paweł
- Silnik:
- Kontakt:
Zbieram się do wymiany wężyka tylnego spryskiwacza.
Pamięta ktoś jaka jest średnica wewnętrzna przewodu (bo widzę, że jest dostępnych kilka rozmiarów)?
Pamięta ktoś jaka jest średnica wewnętrzna przewodu (bo widzę, że jest dostępnych kilka rozmiarów)?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to chyba jakieś 0,5 cm.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Kolda
- Stały bywalec
- Imię: Arek
- Samochód: Cruze 1.6 SW
- Silnik:
- Kontakt:
Zakładałem taki na przód - http://allegro.pl/waz-wezyk-silikonowy- ... 59225.html.