Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Światła postojowe a kluczyk
-
IXOF
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti 1.6 lpg 2005
- Silnik:
- Kontakt:
Światła postojowe a kluczyk
Witam. Czy moglibyście sprawdzić swoje furmanki (Ja mam lacetii 1.6 kombi 2005r), czy jeżeli zostawicie przełącznik od świateł w pozycji swiatła mijania, i powyciągacie kluczyki, pozamykacie auta i wgl, to czy świecą się Wam postojowe? Bo nie wiem, czy mi coś gazownik nie namieszał w elektryce 
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Światła postojowe a kluczyk
Jeżeli światła mam włączone i zgaszę silnik to po wyjęciu kluczyka z stacyjki i otwarciu drzwi kierowcy światła gasną, jeżeli zrobię odwrotnie, czyli kluczyk będzie w stacyjce i otworzę drzwi to zostaną postojowe zapalone i nie zgasną dopóki nie wyłączę przełącznikiem.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
keray
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
- Silnik:
- Kontakt:
- orzech
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie jest tak: silnik uruchomiony, światła włączone. Wyłącze silnik, automatycznie wyłączają się światła mijania i zostają pozycyjne, nawet gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki. Jak otworzę drzwi, wszystko gaśnie i zostaje tak do ponownego włożenia kluczyka do stacyjki. Jak przekręcę na zapłon - światła mijania się włączą i zostaną tak już po zapaleniu silnika.
-
IXOF
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti 1.6 lpg 2005
- Silnik:
- Kontakt:
Ok, dzięki za odpowiedzi. Po opisie kolegi XaRaDaS sprawdziłem, że w sumie mam tak samo. Nie sądziłem, że kolejność otwarcie drzwi/wyjęcie kluczyka jest ważna. Wszystko działa jak należy, dzięki za odp 
- cookiemonster
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Wtrącę się w debatę. Jakiś czas temu szukałem odpowiedzi na podobny temat. Coś mi się schrzaniło i nie mam właśnie tej funkcji (po zgaszeniu i wyjęciu kluczyka oraz po otwarciu drzwi pozycyjne zostają zapalone , raz prawie przez to rozładowałem aku i miałem problem z odpaleniem). Co odpowiada za tą funkcję ( serwisant w CHEVROLECIE/OPLU twierdził , że to jakiś zewnętrznie dołożony moduł - jak widać wyżej mylił się) i gdzie tego szukać.
- cookiemonster
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Powrócę do tematu podjechałem do drugiego serwisu i tam też nie wiedzieli za bardzo o co chodzi . Padł pomysł moduły komfortu , ale tego u nas nie ma (czy może ktoś coś wie na ten temat).
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
ja rozwiazałem problem przez dodanie dodatkowego przekaznika po stacyjce , który odcina prad od swiateł pozycyjnych. w gratisach wyszło automatyczne , po przekreceniu kluczyka , zapalenie swiateł mijania i tylnych pozycyjnych . przełacznik swiatel pozostawiam w pozycji załaczone swiatła mijania .
-
jajco112
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Forenza
- Silnik:
- Kontakt:
Światła pozycyjne mają działać po wyciągnięciu klucza... Jak zostawisz auto po zmroku na ulicy? Już lepiej zainwestować w światła do jazdy dziennej. Możesz zawsze poszukać modułu z Forenzy/Optry bo tam jest DRL w standardzie, którego amerykanie za wszelką cenę zawsze się pozbywali... U mnie jest tak że po wł. zapłonu jest DRL (połowa mocy chyba mijania tylko przód) pod warunkiem że hamulec postojowy nie jest zaciągnięty. Po wł. normalnych mijania wszystko działa normalnie. Lacetti nawet ma kontrolkę DRL na desce i w EU deskach jest ona normalnie dostępna bo zmieniałem deskę na EU z 1.8 automata.