Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Lacetti 1.6 szarpie

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
aseq
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Lacetti 1.6 szarpie

Post autor: aseq »

Czołem!
Od kilku tygodni zmagam się z dość dziwnym problemem, otóż motorem szarpie podczas lekkiego dodawania gazu na każdym biegu, jednak co najgorsze nie zawsze, a momentami. Jakby to inaczej ująć ma swoje chwile słabości jest to szarpnięcie zbliżone do przerwy w zapłonie, mocne i odczuwalne. Zacząłem więc od szukania problemu właśnie w tym układzie, wymienione zostały świece, a gdy to nie dało efektu wymieniłem również kable. Ponieważ i to się nie sprawdziło wyciągnąłem przepustnice i dokładnie ją wyczyściłem, przy okazji wyczyszczono EGR, niestety bez efektu. Czytając inne wątki na tym forum natrafiłem na post o czujniku MAP, czyli ciśnienia w kolektorze ssącym, postanowiłem również i go wymienić licząc na powodzenie, jednak tylko na liczeniu się skończyło. Uprzedzając pytania samochód posiada instalacje gazową, jednak na benzynie zachowuje się tak samo, był diagnozowany komputerowo, nie wykazano ŻADNYCH błędów. Co ważne i dziwne na wolnych obrotach silnik pracuje bez żadnych zastrzeżeń. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Imię: Karol
Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Re: Lacetti 1.6 szarpie

Post autor: karollol »

Sprawdź dolot pod kątem nieszczelności, wężyki podciśnieniowe, kolektor.
aseq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Zauwazylem wieksza tendecje do szarpania gdy motor sie porzadnie nagrzeje. Wymienilen wiec tez czujnik temp bo myslalem ze moze i on wysyla bledne sygnaly i zalacze sie np ssanie, niestety rowniez brak skutku. Panowie nakierujcie mnie bo koncza sie juz pomysly, lewego nigdzie nie łapie

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
kazik111267
Bywalec
Imię: kazik
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kazik111267 »

U mnie na klimatyzacji silnik chodzi nierówno i jest słabszy. Długo do tego dochodziłem.
rogal150
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rogal150 »

W 1.8 miałem identycznie przy lekkim przyspieszaniu od 1.5-2.5 RPM, przy pełnym bucie szedł chociaż nie tak jak powinien. Nie bawiłem się w czyszczenie EGR, zaślepiłem. Inny samochód, teraz w tym zakresie idzie bez problemu, pewnie się nie domykał. Spróbuj zaślepić i napisz co z tego wyszło. Ale tak jak piszą koledzy wyżej szczelny dolot w wolnossaku to podstawa, chociaż piszesz że na wolnych obrotach jest ok.
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

sprawdź : cewka,świece,kable zapłonowe...
aseq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Cześć, problem został rozwiązany. Przepraszam, że tak długo wstrzymywałem się przed napisaniem tego posta. Został wyeliminowany luz na przepustnicy ( był minimalny, ale jednak był), oraz została przeprowadzona adaptacja przy pomocy Chevrolet Explorer, dzięki Sebastian za manual do adaptacji! Nie ma już żadnego szarpania, przy okazji pozbyłem się problemu szarpania po puszczeniu gazu (a myślałem, że to któraś poducha), jednak teraz minimalnie falują mi obroty na wolnych (skoki w granicach 80 rpm). Czy ktoś z was wie może ile kosztuje procedura adaptacji w serwisie? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”