Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dziwne stukanie z tyłu

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
Kruchy
Świeżak
Imię: Dawid
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Dziwne stukanie z tyłu

Post autor: Kruchy »

Witam mam taki problem w swoim samochodzie Lacetti 1.4 16v
Otóż byłem na stacji diagnostycznej na znalezienie tego dźwięku i okazało się ze drążek stabilizatora uderza w jednym miejscu z lewej strony o belkę i Pan ze stacji powiedział mi że mam coś podlozyc między tym jakaś oponę czy detke... I sam nwm jak to się stało bo łącznik oba z tyłu są dobre i gumy na drążku też i nwm co mam zrobić :( Podjechalem do mechanika i on twierdzi że trzeba wymienić na nowy drążek ale okazało się ze nie mogę dostać tej części i nwm co mam zrobić :(
Pomożecie?
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Re: Dziwne stukanie z tyłu

Post autor: wieczor »

Nie bardzo rozumiem z tą dętką i oponą. W ogóle ciężko coś z tego zrozumieć:P Chodzi o tył i o łącznik stabilizatora czy może o te gumy na stabilizatorze poprzecznym?
Gumy: http://allegro.pl/guma-stabilizatora-ty ... 37565.html
łącznik stabilizatora tył: http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora ... 18766.html
Kruchy
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Chodzi o drążek stabilizacyjny który łączy te łączniki przy progach uderza w belke a na stacji łączniki są dobre nie ma wybitych tylko wydaje mi się że ten drążek opadł ale gumy są dobre nie ma żadnych luzow i pytanie co tu zrobić?
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Pokaż foto,gdzie i jak jest wygięty. Wygięty drążek jestem w stanie sobie wyobrazić, ale nie potrafię wyobrazić sobie czynnika który mógł go wygiąć, przecież to lity pręt 15-20mm (jak nie lepiej), żeby to wygiąć bez specjalnej ingerencji trzeba się postarać...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

No właśnie też się dziwnie, ja kiedyś stabilizatorem wydarłem drzwi z garażu, bo zahaczyłem o tą dolną wypustkę, którą zabezpiecza się drzwi przed otwarciem i jakoś stabilizator nie doznał obrażeń:P Kurde sam nie wiem... można to założyć odwrotnie?
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Quaint »

Też miałem problem ze stukaniem z tyłu, u mnie po dłuzszych oględzinach okazało się w końcu, że przyczyną jest zaczep pancerza linki hamulca ręcznego w okolicach baku. Ten element często koroduje.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Sebastian pisze:Pokaż foto,gdzie i jak jest wygięty. Wygięty drążek jestem w stanie sobie wyobrazić, ale nie potrafię wyobrazić sobie czynnika który mógł go wygiąć, przecież to lity pręt 15-20mm (jak nie lepiej), żeby to wygiąć bez specjalnej ingerencji trzeba się postarać...
Ja miałem wygięty ten tylny drążek wleczony, dostałem dopiero w ASO, bo tylko tam był dostępny. Też nigdzie nie mogłem go znaleźć i musiałem czekać 2 tyg.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Kruchy
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

I nwm co zrobić i wgl jak to się stało {:/
Gościu ze stacji mówi żebym coś podłożył gumowego i nie jestem pewny czy to zrobić :/
wiec mam do was pytanie a co byście zrobili na moim miejscu ?
Załączniki
w tym miejscu stuka drążek o coś ale okolice belki
w tym miejscu stuka drążek o coś ale okolice belki
s.jpg (404.43 KiB) Przejrzano 2668 razy
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

A może on jest odwrotnie założony? Chociaż wątpliwie żeby się dało go założyć inaczej:P Ewidentnie jest za blisko, no od biedy można go spróbować odciągnąć w tył. Mnie zastanawia tylko, co tam się działo w przeszłości, bo w tą stronę wygiąć akurat to trzeba było chyba o coś zahaczyć na wstecznym;P
Kruchy
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

On jest orginalny więc wątpię żeby był odwrotnie założony XD
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

XaRaDaS pisze:
Sebastian pisze:Pokaż foto,gdzie i jak jest wygięty. Wygięty drążek jestem w stanie sobie wyobrazić, ale nie potrafię wyobrazić sobie czynnika który mógł go wygiąć, przecież to lity pręt 15-20mm (jak nie lepiej), żeby to wygiąć bez specjalnej ingerencji trzeba się postarać...
Ja miałem wygięty ten tylny drążek wleczony, dostałem dopiero w ASO, bo tylko tam był dostępny. Też nigdzie nie mogłem go znaleźć i musiałem czekać 2 tyg.
Ale ty miałeś drążek wleczony, gdzie mogą wybić się tuleje, a autor tematu ma skrzywiony drążek stabilizatora :o

Do autora: Pokaż zdjęcie tego drążka zrobione trochę "z dalsza", bo ciekawi mnie jak on wygląda :ocochodzi:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”