Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zamek (wkładka) bagażnika kombi

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
krzyc
Aktywny
Imię: Krzysztof
Samochód: Nubira 1.8 121KM
Silnik:
Kontakt:

Zamek (wkładka) bagażnika kombi

Post autor: krzyc »

Hej, mam od zakupu problem z zamkiem bagażnika w Nubirze kombi. Kluczyk mam wrażenie nie wchodzi do końca i oczywiście nie da się go przekręcić.

Pomyślałem, że po wymontowaniu i przepłukaniu WD40 wszystko będzie dobrze (w Lanosie takie numery przechodziły) - niestety nie - mam wrażenie, że wszystko jest zapieczone totalnie i nawet nie drgnie. Dodatkowo są ślady po naprawianiu klapy, więc może być nawet tak, że zamek jest wstawiony z jakiegoś innego samochodu albo uszkodził się przy uderzeniu. Jeszcze pewnie popróbuję, ale rokowania są marne.

Zamek niby można kupić w Potaku (96548660), ale wtedy będę miał dodatkowy kluczyk.

Zanim zacznę dopytywać w punktach - macie może doświadczenie, czy w ASO można zamówić wkładkę pod konkretny kluczyk, albo czy można dopasować bębenek do kluczyka w punkcie dorabiania kluczy - wiem, że w niektórych samochodach takie numery można zrobić, a ten zamek wygląda na dość prosty. Z oczywistych względów zakup kompletu wkładek z kluczykami odrzucam. :D
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Zamek (wkładka) bagażnika kombi

Post autor: Sebastian »

Zdemontować zamek, delikatnie i uważnie go rozebrać, czyszcząc zapadki, poskładać i przesmarować smarem maszynowym - powinno żyć :)

Ew. wersja "lajt": zdemontować wkładkę, wrzucić ją do jakiegoś rozpuszczalnika/odkamieniacza, rozruszać kluczykiem, przesmarować - jest mała szansa, że się uda :)

Opcję pierwszą robiłem w fiacie, i działało do końca. W lacetti muszę to samo zrobić przy lakierowaniu klamek, bo nie da się obrócić zamkiem w drzwiach pasażera.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
krzyc
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Niestety po rozebraniu widzę, że żadna zapadka nie działa - ktoś musiał to ostro zniszczyć. Pozostaje kupić wkładkę z Potaka - i tak kluczyk przydaje się tylko w przypadku awarii akumulatora, a ta często się nie zdarza.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Ale jak nie działa ?
Bo zazwyczaj tak jak pisałem wystarczy każdą blaszkę i sprężynkę wyjąć i wyczyścić.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
krzyc
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Żeby wyciągnąć bębenek, to trzeba wsunąć kluczyk, bo inaczej jest zablokowany. A kluczyk nie wsuwa blaszek i w ogóle do końca nie wchodzi. Od zewnątrz dostępu do blaszek nie ma. W ogóle jak zaglądam w bębenek to tam widzę tylko jakby jedną blaszkę i w dodatku nie do ruszenia ani kluczykiem, ani śrubokręcikiem. Dziwnie to wygląda - a rozbierałem już zamki z Lanosa, które są chyba zbliżone. Jak wsuwam kluczyk, to nie słychać ruchu blaszek i w ogóle nie wchodzi on chyba do końca. Temat odpuszczam, bo z tą wkładką musiało być zrobione coś więcej, niż zwykły atak solą.

Mogę wziąć na następny zlot - wolę rzucać zamkiem, niż wałem. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”