Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Problem z ciepłym powietrzem

Stuka, puka, kapie, cieknie...
AdamK9302
Świeżak
Imię: Adam
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.8, 121KM, benzyna LPG
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Problem z ciepłym powietrzem

Post autor: AdamK9302 »

Witam wszystkich. Posiadam Chevroleta Lacetti 1.8 cdx i pojawił się u mnie taki problem ze odkrecilem nawiew na 28 stopni przy nagrzanym dobrze silniku a z nawiewow ciepłego powietrza jak nie ma tak nie ma. No i trochę mnie martwi i nie wiem czy odpowietrzyc uklad jezeli tak to jak czy wymiana cZegoś poważniejszego. Bardzo prosZę o rady z góry dziękuję :piwo3:
wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Re: Problem z ciepłym powietrzem

Post autor: wieczor »

Miałeś ustawiony tryb automatyczny czy ręczny? Jaka Była temperatura na zewnątrz?
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Reczny, na zewnątrz z 10 stopni było rano jak do pracy jechałem
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

No a temperaturę silnika normalną pokazywał? jak tak to albo coś jest z nagrzewnicą nie tak albo z tym modułem sterującym, na którym ustawiasz temp. Zobacz czy nie jest mokro pod dywanikiem pasażera. Ewentualnie sprawdź poziom płynu i odpowietrz układ, a tak przy okazji to od początku tak masz, od kiedy masz ten samochód? Czy może coś było naprawiane?
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Więc tak Laczka posiadam rok, sprowadziłem go sobie z Niemiec wiosną, w pierwszą zimę jak pamiętam to rewelacyjnie nie grzało aż nawet narzeczona do mnie że ona w Astrze ma upał a ru wieje ciepło jak by chciało a nie mogło. Pod dywanikiem pasażera suchutko.
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

A co do temperatury to jest tak kawałeczek przed 90 stopniami
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

No to albo sterowanie jak już mówiłem, albo masz zatkane rurki od nagrzewnicy. Ustaw Ogrzewanie na maks i sprawdź czy obie rurki od nagrzewnicy są ciepłe, jak jedna jest zimna, to masz coś zatkane albo zawór się nie otwiera.
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Ok dzięki , będę kombinował jak wrócę z pracy. A jeżeli będę ciepłe to coś z zaworem tak? I co wtedy jakąś poważniejsza usterka ?
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Może źle to nazwałem(zaworek), chodzi o to, że te klapki co sterują nawiewem nie otwierają się prawidłowo. Nie wiem czy masz tam manualną klime czy climatronic, ale po przełączeniu z zimnego na ciepłe powinieneś usłyszeć, że coś się przestawiło. Co do tego czy to poważna naprawa to ciężko mi powiedzieć, na pewno jeżeli dojdzie do wymiany nagrzewnicy albo rurek to jest dużo pracy i czasu;P. jeżeli nie ma wycieków to można próbować jakiejś płukanki układu. Termostat chyba można wykluczyć skoro silnik trzyma cały czas stałą temperaturę, pompę wody chyba też:P A jak obie rurki są ciepłe to znaczy, że nagrzewnica działa i przepływa przez nią płyn prawidłowo, wtedy szukaj problemu w tych klapkach plastikowych które przestawiają zimne/ciepłe.
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Climatronik mam, a co do tych klapek to znajomy z pracy tez mi powiedział zeby się wsłuchać czy się otwierają przy zmianie temperatury i nic nie słyszę, sprawdziłem nawet filtr kabinowy to trochę tam mokro było jak go wyciągnąłem w środku
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

ale czuć płyn chłodniczy? czy może to tylko woda?
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Woda
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Sprawdziłem u siebie w aucie i słychać prace silniczka elektrycznego jak przestawia klapę ciepłego nawiewu. Włącz silnik, usiądź na miejscu pasażera i wyłącz auto clime, ustaw sobie nawiew na jedną kreskę, temperaturę na lo i pomału przekręcaj do najwyższej. Powinieneś słyszeć jak silniczek wraz z wzrostem temp stopniowo pracuje i otwiera wlot ciepłego powietrza, jak nie słychać to tam szukaj przyczyny. Dźwięk jest cichy, ale wyraźny;)
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Ok dziękuję bardzo zobaczymy jak to będzie. Bo jeżeli coś nie tsk to podobno demontaż całej deski rozdzielczej by dojść do tego ?
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Raczej tak, chociaż ja tego nie robiłem, więc musiałby się wypowiedzieć ktoś kto już to robił.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Na 100% pewny nie jestem, ale wydaje mi się, że w klimatroniku są 3 silniczki i 2 były w miarę 'na wierzchu'. Ja wymieniłem 1 z nich bo mi telepal. Jest nawet temat na forum. Akurat ten jest najbardziej na wierzchu (z tego co pamiętam to sterowanie obiegiem wewnątrz/zewnątrz było).
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

do silniczków da się dobrać bez zdejmowania całej deski, co najwyżej trzeba będzie ściągnąć panel środkowy i schowek. Tylko który to silniczek to nie mam pojęcia, ale wystarczy po kolei naciskać przyciski i wyjdzie co jest do czego;) To chyba to http://allegro.pl/silniczek-nagrzewnicy ... 48770.html
ale gdzie to się znajduje to nie wiem:P
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

viewtopic.php?f=86&t=1064&p=47412&hilit ... nie#p47412
GoLL@B pisze:Faktycznie ten silniczek przestawia klapki zależnie od ustawionej temperatury w automatycznej klimatyzacji. Wcześniej wydawało mi się inaczej.
Czyli to ten na wierzchu, zaraz po ściągnięciu schowka widoczny po lewej stronie. Wymiana generalnie nie najgorsza (w tamtym temacie pisałem, że tragiczna, ale nie wiedziałem jeszcze jak się wymienia np. czujnik położenia wału ;) ), ale trzeba mieć jeden bardzo krótki śrubokręt krzyżakowy. Grzechotka 1/4 z bitem już się nie mieściła - tzn mieściła, ale do pewnego momentu. Lepiej poszło z małą nasadką. Po częściowym okręceniu już się opierała o nagrzewnicę. Pamiętam, że mocno się namęczyłem, by potem z bitem w palcach (albo samą nasadką, już nie pamiętam) to odkręcić. Nie wkręcałem tej śrubki po montażu drugiego silniczka.
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Panowie więc tak, zdemontowałem schowek i widzę ten silniczek ale on chodzi, jak zmieniam temperaturę to porusza się ta regulacja
wieczor
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

A sprawdzałeś rurki od nagrzewnicy czy są obie ciepłe?
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Wiem ze strasznie szybko odpisuje a propo tego tematu. No niestety problem z ogrzewaniem mam cały czas, aż mnie nerwica bierze, wymieniłem termostat wraz z płynem chlodzacym lecz problem z ogrzewaniem jak był tak jest. Kupiłem nawet preparat do czyszczenia chłodnic i wlalem na ciepły płyn do zbiorniczka troche ciepło się pojawiało to sobie myślę, pomoglo. Ale niestety po wylaniu , przeplukaniu i zalaniu nowym płynem cały czas to samo, jeszcze jest tala sytuacja ze gaz sekwencyjny Brc nie załącza się jak powinien tylko o wiele wiele później jak silnik osiągnie prawie 90stopni. A rurka jedna co idzie do nagrzewnicy nie za bardzo chce robić się ciepła.. tragedia panowie a chlodno zaczyna się robić...
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Imię: Karol
Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karollol »

Wychodzi na to, że masz przytkaną nagrzewnicę. Kiedyś w innym aucie miałem podobny problem. Poradziłem sobie następująco:
Auto na kanał. Od dołu będąc, zjadłem obie rurki od nagrzewnicy. Założyłem na jedną z rurek innego węża i próbowałem dmuchać. Ewidentnie było zatkane. Podpiąłem kompresor i poszło, trochę syfu wyleciało drugą rurką nagrzewnicy. Ale żeby zrobić raz, a dobrze, trzeba było nagrzewnicę oczyścić. Zatkałem więc wylot nagrzewnicy. Następnie, na górze będąc tym razem, do szlaucha, w który dmuchałem, założyłem lejek i wlałem wrzątek roztworu kwasu cytrynowego. Zostawiłem to tak na kwadrans. Potem odblokowałem wylot i wyleciał syf. Celem sprawdzenia wlałem wody, przelatywała swobodnie. W kabinie, na dywaniku sucho było, więc zmontowałem wszystko, uzupełniłem płynem i odpaliłem auto i ogrzewanie na full.
Od tamtej pory w zimie mogłem jeździć nawet w samych stringach ;)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

karollol pisze:Od dołu będąc, zjadłem obie rurki od nagrzewnicy.
Jaki miały smak? ;)
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Imię: Karol
Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karollol »

Borygo z nutą Prestone do uszczelniania chłodnic, o ile dobrze pamiętam :-D Słownik w telefonie już bardziej wstydliwe psikusy robił ;)
AdamK9302
Świeżak
Kontakt:

Tylko ze ja kupiłem specialny preparat do szyczczenie LIQUI MOLY KUHLER REINIGER -PŁUKACZ CHŁODNICY. Zrobiłem wszystko jak było podane według producenta, wlałem to na ciepły silnik do zbiorniczka wyrównawczego i nie powiem ale ciepło lekkie zaczęło lecieć, ale co z tego jak później oprożniłem, wypłukałem zalałem nowym petrygo i nic, zimne powietrze z nawiewów powróciło. A napisane było ze pomoże to i nie jedna osoba mówiła ze da rade to, a tu niestety nic..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”