Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

tarcie, brake i poślizg auta na desce

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
VVonder
Bywalec
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Silnik:
Kontakt:

tarcie, brake i poślizg auta na desce

Post autor: VVonder »

Dzisiejszy problem, dopiero pierwsze objawy:

Podczas wolnej jazdy ok 40km/h i mniej, słyszalne tarcie, dzwięk jakby podwozie otarło delikatnie o asfalt.

Pierwsze takie coś Żona zaobserwowała przy wjezdzie na posesje, mała prędkość.
A potem ja łopatologicznie sprawdzałem co to mogło być, chciałem spowodować podobną reakcję przy mojej jezdzie.

Udało mi się, aczkolwiek raczej miałem po prostu szczęście, wolna jazda, zmuszanie automatu to przerzucania biegów w dół i w góre, a tu nagle jak nic nie robiłem to wystąpiło tarcie....

Po jakimś czasie ostro zahamowałem i nic...

Następnie po kilku sekundach włączyła się kontrolka od ręcznego ( czerwone brake) i pomarańczowa kontrolka poślizgu, przy tym trwał dzwiek jak przy niezapiętych pasach.
Break po jakimś czasie zniknął, i dzwięk też. Natomiast poślizg cały czas się wyświetlał aż do zgaszenia auta.

Po ponownym odpaleniu brak kontrolek, ale już dalej nie jezdziłem. Żadnych błędów na desce, pewnie bedą jakieś przy diagnostyce.

Pytanie co to może być? Obstawiam coś z hamulcami (mam nadzieje, ze skrzynia nie...)

P.S. za 3 tygodnie jade do Chorwacji... oby to nie było nic poważnego, prosze o szybką pomoc :)
Cruze 2.0 VCDI 163KM automat 2012r
Obrazek
mkosmida
Profesjonalista
Imię: Maciej
Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Re: tarcie, brake i poślizg auta na desce

Post autor: mkosmida »

ja bym obstawial czujnik ABSu.. ale koniecznie trzeba się podpiac pod jakiegoś Techa czy inny interfejs który czyta wszystkie moduly
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

Zrób to.co możesz na szybko czyli sprawdź.poziom płynu hamulcowego...mechanik jak napisał kolega wyżej musi skupić się na czujnikach abs...może pierścień pękł i powoduje złe odczyty...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
VVonder
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Narazie się nie powtórzyło nic z objawów, ale w sobote jade zczytać ewentualne błędy z kompa i sprawdzić właśnie te czujniki. Btw. ile ich jest? przy każdym kole po jednym? czy tylko w przednich?
Obrazek
VVonder
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Teraz tak... Objawy powtórzyły się po prawie dwóch miesiącach. I zostało odrazu sprawdzone. Wg komputera to płyn w zbiorniczku, a raczej jego brak (tyle że u mnie pełny), albo czujnik poziomu płynu hamulcowego. Jeśli z tym się jeździ, to nie działa kontrola trakcji, ale ABS działa.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”