Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Skrzypienie tylne koło

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Skrzypienie tylne koło

Post autor: XaRaDaS »

Wczoraj jak wysiadałem z auta pod domem to coś mi zaczęło skrzypieć w tylnym kole i nie wiem czy to może być wina gum, ręczny, czy coś innego. Co dziwne to jak zacząłem bujać autem to cały czas skrzypi. Sytuacja z rana to samo. Jeszcze pójdę sprawdzić czy nadal skrzypi.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Maniek

Re: Skrzypienie tylne koło

Post autor: Maniek »

Być może jakieś gumy na wahaczach już się kończą, albo poduchy. Proponuję WD40 i psikać po kolei aż skrzypienie ustanie, wtedy wyjdzie co skrzypi.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

to chyba muszę podnośnik wziąć z roboty.

Chyba jednak winny hamulec ręczny, jak zrzuciłem to przestało skrzypieć {:/ będę musiał podjechać do braciaka i niech to wreszcie zrobi.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Maniek

Z podnośnikiem będzie ciężko, bo uniesiesz auto, nie dość, że nie pobujasz, to jeszcze zawieszenie w górze może nie skrzypieć. Lepiej się wczołgać pod auto i sięgnąć ręką. A może sprężyny skrzypią ???
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Raczej to ręczny, jak zrzuciłem ręczny to przestało skrzypieć, po ponownym zaciągnięciu znowu zaczęło skrzypieć.

Podnośnik to po to, żeby popsikać na elementy zawieszenia i opuścić i sprawdzić ;) zawsze łatwiej jest się wczołgać, jak auto w górze jest.
Maniek

Jak ręczny, to może okładziny na szczękach już się kończą, a może tylko trzeba podciągnąć linkę, bo tam nie zalecam psikania wd40 :).
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jedno co zauważyłem, to w niedzielę myłem auto i domyślam się, że woda się dostała i może coś tam w środku rdzewieje. Pojeżdżę troszkę na ręcznym.
Maniek

Tylko nie szalej z ręcznym na zakrętach :)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Bez przesady, jak mam "oszlifować" okładziny to delikatnie wciskam hamulec normalny, aby mi w tyłek nie wjechał ktoś ;) Na razie jakby mniejsze skrzypienie było po takiej jeździe :D

Tak czy siak i tak muszę podjechać do warsztatu, bo to się za często pojawia, jak nie piski to teraz skrzypienie.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

TTTM ;) Kwestia przyzwyczajenia lub posmarowania sworzni i sprężynek w części bębnowej hamulców.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”