Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Pedał gazu, obroty na fali

Stuka, puka, kapie, cieknie...
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Re: Pedał gazu, obroty na fali

Post autor: lukaslacetti »

Może być nieszczelnośc podciśnień posprawdzaj kuny lubią te przewody w laćkach xd
dariusznowak
Świeżak
Imię: Dariusz
Samochód: Laceti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dariusznowak »

Dziś ponownie sytuacja brak reakcji na pedał gazu, wydaje mi się, że nawet bardziej odczuwalny na benzynie niż na LPG, jadąc po resecie kompa poprzez wyłączenie akumulatora na noc zgodnie z wskazówkami ( następnie do włączenia wentylatora a później 1200 obr przez 3 min, i przejazd około 50 km) auto początkowo jechało normalnie ale później znów brak reakcji na pedał gazu, pomogło przełączenie na gaz, cały czas oczywiście kontrolka check engine nawet po odpięciu akumulatora na całą noc, check nie znikł. Jutro jadę do mechanika, dam Wam znać czy nam się uda coś znaleźć.
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Imię: Karol
Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karollol »

Arczeski pisze: w środę oddaje ponownie do mechanika i zobaczymy, co tym razem powie.
Mechanik mówił, że napięcia TPS ma prawidłowe? A sam odpinałeś na próbę wtyczkę? Miałem podobne problemy, napięcia były w normie, ale po odpięciu TPS silnik się stabilizował, reagował z minimalnym opóźnieniem na pedał gazu, ale poza tym zaczął jeździć normalnie. Po wymianie TPS w końcu było ok.
Arczeski
Bywalec
Imię: Arek
Samochód: Lacetti 1.4 HB
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Arczeski »

Samemu nie sprawdzałem. Mechanik mówił, że tps w normie. Musiałbym jeździć z kablami i kompem by sprawdzić co pada w momencie problemów z pedałem gazu. Mam też pytanie odnośnie adaptacji przepustnicy. Czy do tego trzeba mieć kompa i program by coś tam ustawiać, klikać ? Czy wystarczy jak jest opisane w manualu wyłączyć, włączyć, odczekać, po prostu mechanicznie to ustawić?
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Drugi mechanik stwierdził, że tps w normie. Sprawdził wszystko. Świece, zapłon, przepustnice, egr, doloty, odme, napięcia, wszystko jak powiedział i nic nie wykrył. Problem dalej występuje. Zatankuje auto benzyną i będę jeździł tylko na Pb. Jeżeli problem wystąpi, to trzeba będzie szukać dalej, jak nie to wina gazu, który był świeżo po przeglądzie.
dariusznowak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Witam,

U mnie występuje cały czas błąd P0132 ( lamda przednia), w celu sprawdzenia zakupiłem nową lambdę, jutro się okaże czy prawidłowo.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Mi lambda wyskoczyła dwa razy, błąd kasowano, gazownik wyregulował i już nie ma lambdy na komputerze :)

Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak z tym autem? Pompa paliwa? Mieszanka paliwowa/gazowa? Spalanie w okolicy 10-11l w cyklu bardziej trasa, ale non stop klimatyzacja itp.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Na zimnym silniku, ale auto stało w słońcu 8h.
https://youtu.be/n-G9iItB2wo
https://youtu.be/xXIzv0IdXHI

Na drugim filmiku słychać pod koniec takie pstrykanie jak np. Złe podłączenie kabli w kontakcie, a także niestety nie nagrałem tego, ale parę razy strzelało np. Dźwięk jakby z pukawki dość głośny dźwięk
Tak słychać te moje problemy. Wystąpiło to po uruchomieniu silnika, który był na Pb, ale miał przełącznik na gaz ustawiony. Potem ustawiłem na Pb tylko i to samo.

Propozycje co to może być?
dariusznowak
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Wymieniona sonda lambda przednia, problem znikł.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Dodam, że silnik wcale nie gasł, a podczas wciskania pedału gazu, czy jak na filmie podnoszenia obrotów najpierw opadały np. Do 0.1 przez co jest charakterystyczne burknięcie silnika i drgawki i potem zaskoczenie i wyższe obroty
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Odnoszę wrażenie, że tutaj silniczek krokowy hardo pracuje, żeby silnik nie zgasł. Słychać też , że obroty zawieszają się na dłuższe chwile.
Dlatego ponawiam: odepnij na chwilę wtyczkę TPS, i wtedy potestuj, jak na filmikach. Pewnie wyskoczy check, który trzeba bezie skasować.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

jeździć z odpiętym TPS? Czy na postoju go tak gazować?
Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

I to i to. Zobaczysz, czy jest różnica. Czy dalej wariuje, czy może jednak będzie pracował w miarę poprawnie.
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Ten problem występuje bardzo sporadycznie.. Poza tym, czy odcięty tps i jazda bez niego nie spowoduje zmiany mapy silnika?
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Sytuacja wygląda następująco. Mechanik rozłożył ręce. Sprawdził wszystko jak mówił, męczyłem go konkretnie i mówił, że już nie wie co by tu zrobić, bo sprawdził wszystko i nie ma błędów itd. Świece, kable wn, odma, egr, doloty, zawory, głowica no wszystko jest w normie. Jedynie nie sprawdził lpg, ale było sprawdzane i wszystko było ok według gazownika (autoryzowane brc). Zatankuje benzynę i będę jeździł tylko na Pb. Jak problem wystąpi będę dalej szukał, jak nie, to gazownik nie sprawdził tak, jak miał. Odezwę się jak czegoś się dowiem.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

A adaptację przepustnicy robiłeś?
Ale najpierw sprawdźna PB.
Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Można robić adaptacje bez kasowania starej?
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Tego nie wiem. Kumpel po czyszczeniu musiał robić, bo palił 20 na 100. Nie pamiętam jakie miał jeszcze objawy.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Wszyscy polegają na mechanikach i ich skanerach -Lacetti to jest chybryda daewoo i chewroleta i nie ma swojego oprogramowania tak jak vw i podobne- tylko aso w pełnym zakresie, sam jeżdziłem ,dlatego rosjanie wymyślili swój interfejs chewi explorer pobierz jest u nas link na forum zpolszczony przez naszego kolegę Black Shep pl któremu bardzo dziękujemy!!! Do tego kabel vag z przerobionymi pinami i odczytasz wszystko(Poduszki ,wspomaganie) a kumaty mechanik po wykresach pracy silnika powinien od razu się połapać.Tutaj sa podane konkretne błędy i ew usterki tylko dla tego modelu np częsta awaria poduszek czego poza aso nie odczytasz i nie skasujesz a chodzi o brak styku na wtyczkach -pomaga czyszczenie i spray kontakt ,bład abs- pęknięcie pierścienia abs czyli koronki- na wykresie od razu widać itp .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

To kwestia przerobienia pinów
Mógłbym prosić o link jak je przerobić? :)
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Zwykły kabel VAG COM KKL 409,1 otwieramy i rozcinamy połączenie pinu 7 wtyczki z płytką
6b40f94s-960.jpg
6b40f94s-960.jpg (175.54 KiB) Przejrzano 4047 razy
a następnie lutujemy do jakiegoś przełącznika suwakowego 3-położeiowego np taki
f7ff794s-960.jpg
f7ff794s-960.jpg (12.16 KiB) Przejrzano 4047 razy
Wg tego schematu
63ff794s-960.jpg
63ff794s-960.jpg (32.19 KiB) Przejrzano 4047 razy
Gdzie lewy prostokąt to płytka kabla ,prawy wtyczka z pinami a SA to przełącznik.
W położeniu przełącznika 1-1 łączymy pin 7 z odciętym miejscem na płytce,w położeniu 1-2,z pinem 12 wtyczki a położeniu1-3 z pinem 13.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Super, dzięki
Zatankowałem benzynę po długim okresie leżakowania jej w baku i po chwili wyskoczył błąd pierwszej sondy lambda P0132 o zbyt wysokim napięciu. Przejechałem 80km na benzynie i póki co spokój z muleniem auta. Adaptacji nie robiłem.
Mechanik stwierdził, że błąd sondy mógł wyniknąć z powodu leżakowania benzyny i odkładania się brudu i w momencie jazdy końcówce tej starej benzyny zassało brud i taki błąd mógł powstać. Potwierdzone?
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Przejechałem się na benzynie ok 200km i jak auto stało pod górkę to miało problem z mocą, bo pedał gazu w podłodze, a auto ledwo jedzie (zimny silnik). Wyskakuje błąd P0132 zbyt wysokie napięcie sondy pierwszej.
Pytanie moje takie: czy ten błąd może całkowicie odcinać dopływ gazu? Błąd wyskoczył tylko w momencie jazdy na benzynie. Jechałem w jedną stronę w trasie 100km i spaliłem 10L benzyny co moim zdaniem na silnik 1.4 jest zbyt wysokim wynikiem. W drugą stronę spaliłem już benzyny ok. 7L
Średnio wychodzi 8,5 na 100 głównie w trasie. Oczywiście z 20km po mieście też zrobiłem łącznie
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Auto na benzynie takie zamuli niestety. Całkowicie pedał gazu przestaje działać. W momencie jak czuje, że go zaczyna mulić to lekkie wciśnięcie pedału gazu powoduje spadek mocy (jakbym zamiast gazu wcisnął lekko hamulec) jednak przy mocnym wciśnięciu do podłogi czuć szarpniecie i moc w silniku. Miałem wymieniany map sensor i działa prawidłowo
Arczeski
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Mechanik szuka i nic nie wie
Co jakiś czas błąd sondy lambda pierwszej P0132, ale da się ją skasować z komputera, a mechanik stwierdził, że jak da się skasować i komputer nie wyrzuca ciągle błędu to nie jest uszkodzona sonda lambda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”