Avatar pisze:Tu się zgodzę że moduł canbus mówi radiu kiedy wstać lub się wyłączyć, gdy podczas innych prac odpiąłem to co w s160 nazywa się control wire, wtedy radio od razu się uśpiło jak po wyciągnięciu kluczyka i otwarciu drzwi, samo wyciągnięcie kluczyka nie usypia natychmiastowo.
Po wyciągnięciu kluczyka rado usypia się, czy wyłącza
wszim pisze:... Ale wyciągnięcie kluczyka i otwarcie drzwi kierowcy wyłącza system...
Wojtek, bo ja mam już mentlik w głowiewszim pisze: U mnie po wyciągnięciu kluczyka radio gra tak długo aż nie odetnie mu zasilania BCM (po 10 minutach) czyli identycznie jak fabryczne. Tylko tego sterowania brak.
Wyłącza się po otwarciu drzwi czy nie?
Z waszego schematu wynika, że pin nr 9 to stałe zasilanie akumulatora, a pin nr 10 to ACC. Po zaniku napięcia na ACC radio natychmiast ulega wyłączeniu lub uśpieniu i to jest pewnik.
Porównując obydwa schematy, to na moim są dwa piny sterowania cyfrowego radia Rx i Tx (tryb odbioru i nadawania) oraz analogowego (rezystancyjnego) KEY-1 i KEY-2. Nie mam pojęcia, którą opcję do sterowania radiem wykorzystuje dekoder Can, cyfrową czy analogową
Na pewno jeszcze raz zdemontuję radio, żeby dokładnie przyglądnąć się temu, ale chyba dopiero w zimie.