Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Ubytek płynu chłodniczego

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Ubytek płynu chłodniczego

Post autor: Quaint »

Witam wszystkich,

Niedawno wracając z dłuższej trasy (akurat trafiłem na bardzo mocną ulewę i zalane ulice) zauważyłem nagły wzrost temperatury płynu chłodniczego, włączyłem więc ciepły nawiew do kabiny jednak po chwili wiało już zimnym mimo wskazań płynu ok 110 stC. Uspokoiłem jazdę i przez te ostatnie 10km jazdy temperatura wahała się między 100stC-120stC. Następnego dnia po kilku kilometrach jazdy temperatura proporcjonalnie wzrastała zbliżając się do maksimum, jednocześnie z kratek leciało zimne powietrze. Zatrzymałem się więc i sprawdziłem zbiorniczek wyrównawczy, któy z zewnątrz wydawał się mieć odpowiednią ilośc płynu. Po odkręceniu wyglądało to jak by w momencie zassał cały płyn ze zbiorniczka do układu, choć może buchająca para mnie zmyliła. Dolałem ok 3-4 litry płynu, na odpalonym silniku w celu ewentualnego odpowietrzenia. Temperatura wody wyrównała się i teraz wynosi ok 80-86stC. W nastepnych dniach okazało się, że płynu jest zdecydowanie za dużo, odessałem więc ponad litr.

Ostatnio wypłukałem cały układ dużą ilością ciepłej wody, wykonałem też test na zawartość CO2 w układzie chłodzenia, wynik w załączniku.

Informacje dodatkowe:
- brak widocznych wycieków pod autem, wewnątrz,
- brak białego dymu, zapach spalin w normie
- jak co roku olej i płyn wymieniany na wiosne, w zeszłym roku również rozrząd z osprzętem,
- po wiosennej wymianie oleju w tym momencie jego poziom jest na MIN, nie przybywa go,
- silnik pracuje równo, zawsze odpala na dotyk, obroty też w normie,
- komputer nie pokazuje żadnych błędów,

ps. Tester z załącznika należy do najtańszych dostępnych. W lepszych testerach zbiorniki z płynem są dwa i to kolor tego drugiego jest znaczący. Proszę się nie sugerować testem w 100%.
Załączniki
20 minut na pracującym silniku
20 minut na pracującym silniku
2017-09-22 16.13.00.jpg (886.49 KiB) Przejrzano 1953 razy
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Ubytek płynu chłodniczego

Post autor: chrobot »

uszkodzona uszczelka pod głowica , wynik testu jest jednoznaczny /prawy to CO w gazie wydobywajacym sie ze zbiorniczka./
moze byc mały przeciek na cylindry , przyrosty i spadki ilosci plynu swiadcza o tworzeniu sie "babla gazowego" pod głowica.
jezeli jest to wstepne stadium uszkodzenia UPG to masz szanse na wzglednie tania naprawe.
link do TIS-u
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... 13.pl.html

Wysokość głowicy cylindrów powinna wynosić od 134,08 do 134,23 mm. Jeśli wysokość głowicy cylindrów jest mniejsza niż 134,08 mm, należy wymienić głowicę cylindrów.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Nierozumiem ludzi czemu jezeli nagle temp skacze w nienormalny sposób do góry lub mryga kontrolka oleju nie zjezdzaja odrazu na awaryjny pas i chociarzby sprawdzic co sie stalo moglo byc tak ze przez ta jazde dobiles tylko uszczelke a wskaznik w naszych lacetti nie jest za dokladny pozycja wskazówki sugerujaca pelne nagrzanie samochodu niby stoi w miejscu a samochód w tym czasie ma od 80 do 98* mimo to ona stoi w miejscu nie wiadomo ile tak naprawde ma woda gdy wkracza ona na zakres niby 120*
jajco112
Świeżak
Imię: Darek
Samochód: Forenza
Silnik:
Kontakt:

Post autor: jajco112 »

Gazownia jest?
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Jezeli tak to pewnie standardowa rzecz pusciło na trójniku lub grubsza sprawa ja u siebie wymienilem trójniji na jakies inne i zalozylem uprzednio smarując sylikonem przezroczystym narazie jest oki
Awatar użytkownika
Quaint
Świeżak
Imię: Mateusz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Quaint »

jajco112 pisze:Gazownia jest?
Nie ma
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Stawiam na uszczelke pod głowicą za duzo Towarzyszu jezdziłes z tą awarią wnioskując po Twoim opisie wydarzeń
A 3-4 l plynu to prawie połowa z całego układu , a przed odkreceniem zbiorniczka wydawac Ci sie moglo ze jest bo moze masz osad na zbiorniczku z plynu ktory zawsze sie znajdowal w pewnym poziomie dlatego lepiej odkrecic zawsze i na odkreconym sprawdzac poziom lub sobie wyczyscic zbiorniczek. Nie wolno bagatelizowac zbyt wysokiej temp. Dlaczemu odrazu nie zjechales i nie zajrzales do zbiorniczka jak zaczelo leciec zimne powietrze z nawiewu ?
jajco112
Świeżak
Imię: Darek
Samochód: Forenza
Silnik:
Kontakt:

Post autor: jajco112 »

Dywaniki w środku czyste? Nie pachnie słodko z nawiewów?
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Moze chlodnica strzelila mowi ze duza ulewa kaluze moze z rozgrzana chlodnica (bo stal w korku ) wjechal i sie rozszczelnila wszystko moze sie zdazyc a ze jezdzil tak z taka temo nawet na drugi dzien wykrzywilo glowice i zaciaga plyn z pod uszczelki
iskat1973
Stały bywalec
Imię: Jacek
Samochód: Nubira vel Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: iskat1973 »

Jestem po wymianie chłodnicy..... Ciężko poszło bo kupiłem jakąś niby Polską chłodnicę-170 PLN - mało co pasowało... Ale podczas gdy z nią walczyłem oparłem się łapą o termostat i uwaliłem kruciec plastikowy wystający z termostatu .... Łączy się gumową rurką z przepustnicą . Mowa o silniku F18d3.... Zaslepłem kruciec i rurkę na razie ale się trochę silnik grzeje i włączają się wiatraki. Mam pyt po co ten kruciec i rurka do przepustnicy oraz czy w F18d3 jest cały termostat czy wkładka w środku. Mam wymienić obudowę zostawiając wkładkę czy całość.....pzdr....
KL1NF35BJ6K260134
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”