Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

T300 Check i błędy p0106 i p0171

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

T300 Check i błędy p0106 i p0171

Post autor: pool80 »

Witam, jak w temacie, pojawiły się takie błędy. Po dokładnym obejrzeniu, nie stwierdziłem na oko nic pourywanego, spadniętego wężyka itp. Auto na wolnych obr. i podczas jazdy ok. No i pojawiło się, uwaga, w ten sam dzień, co był zmieniany olej. może ktoś szarpnął za kostkę, kable...
ps. Gdzie w tym silniku 1.2 jest MAP sensor?

Aha, zdjęcie klem pomogło, błędów brak, jednak chciał bym wiedzieć co mu dolega / dolegało. Obawiam się, że z czasem powróci. Była jakaś przyczyna.
Alex72
Aktywny
Imię: Aleksander
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.2 72KM
LPG: BRC
Kontakt:

Re: T300 Check i błędy p0106 i p0171

Post autor: Alex72 »

P0106 to Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego, typ kodu błędu to sygnał poza zakresem/wydajność
P0171 to Czujnik O2 (Bank 1) typ kodu błędu to mieszanka zbyt uboga

Oto przyczyny z powodu których wyskakuje: nieszczelność po stronie ssania, układ wtłaczania wtórnego powietrza, uszkodzony miernik masy powietrza, uszkodzony miernik ilości powietrza. Zacząłbym od sprawdzenia nieszczelności.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Re: T300 Check i błędy p0106 i p0171

Post autor: pool80 »

Dzięki. Błędy sobie rozkodowałem sam, a o nieszczelności, kolektora dolotowego wymianie uszczelek już gdzieś doczytałem. Na razie pytam na forum, czy jest to powszechna usterka w Aveo? I gdzie jest map sensor w 1.2, czy wężyki które mogły spaść od podciśnienia. Bo obadałem wszystko i wydaje się być ok.
Znaczy podniosłem maskę i pooglądałem, pomacałem wszystko co widziałem. Ale pewnie jeżeli błędy będą wracać nie obejdzie się bez rozkręcania kolektora?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”