Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Swiatła w Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Swiatła w Cruze

Post autor: wszim »

BTW2: sprawdzilem w TIS ze klima załacza sie juz przy temperaturze juz 1 stopnia
Genialne. :shock:
A zgodnie z logiką GM powinna się załączać już przy -10 a najlepiej razem z zapalającymi się światłami. A przy -5 to już automatycznie szyby powinny się otwierać w oknach co by pasażerowie nie cierpieli od nadmiaru celcjuszy.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

etac_owiec pisze: BTW2: sprawdzilem w TIS ze klima załacza sie juz przy temperaturze juz 1 stopnia
I dobrze, bo szyby można odparować ;)

Dodam, że przy niższej nie może bo kondensat (Skropliny) by zamarzał :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rwicik »

etac_owiec pisze: BTW ten upierdliwiec kupil juz 5 chevroletów w ciagu ostatnich 7 lat, a 2 w ciagu ostatniego roku. Po drugie ten upirdliwiec nie czepia się rzeczy normalnych jak samozalaczanie sie klimy podczas nawiewu na szyby, bo dla mnie to normalne. :P :piwo:

BTW2: sprawdzilem w TIS ze klima załacza sie juz przy temperaturze juz 1 stopnia
Chęsto zmieniasz ;)

Mnie cieszy, że o tej porze roku klima nie załącza się i mogę używać nadmuchu na szybę :)
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

No to ktoś nas robi w ..... . Oczywiście Ministerstwo Transportu nie odpowiedziało na pismo, ale wskazało po moim kontakcie telefonicznym ze się tym już nie zajmuje, a takie sprawy należy kierować do Transportowego Dozoru Technicznego.

To za telefon i dzwonie do pewnego Pana z TDT i co słyszę? ZONK !!! Nikt nic nie wie o takich przepisach, nakazujących blokowanie świateł po uruchomieniu silnika.

Walczę dalej. :piwo:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Strasznie to wszystko dziwnie wygląda. A masz jakieś odpowiedzi z
- Chevrolet Europe Zurich - siedziba generalna przedstawiciela Chevrolet na Europe
- Chevrolet GmbH - zgłaszajacy certyfikacje
:piwo3: walcz z absurdami póki się da i jest sens
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

wszim pisze:Strasznie to wszystko dziwnie wygląda. A masz jakieś odpowiedzi z
- Chevrolet Europe Zurich - siedziba generalna przedstawiciela Chevrolet na Europe
- Chevrolet GmbH - zgłaszajacy certyfikacje
:piwo3: walcz z absurdami póki się da i jest sens
A masz ochote zadzwonic do Iwonki i zadac jej pytanie?

JAKI PRZEPIS/REGULACJA (NUMER/NAZWA/KONKRETNY) WARUNKUJE BLOKADĘ ŚWIATEŁ? WARUNKI HOMOLOGACJI NIE WYMAGAJĄ TAKICH DZIAŁAŃ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Sądzisz, że jak ja zadzwonię to ona zmieni swoją ugruntowaną urzędniczą retorykę i nakaże serwisom umożliwiać wyprogramowanie tej automaryki? Jak się ktoś z mediów tematem nie zainteresuje i nie nagłośni tak żeby komuś decyzyjnemu w końcu oliwa do łba spłynęła to takie szarpanie się przez telefon nie daje szans powodzenia. Wg mnie dobry pomysł był z tymi pismami choć nie chcesz zdradzić jak się potoczyło. :zastanawiasie: Może jakieś konto stworzyć na fb typu "Uwolnić światła chevrolota z okowów absurdu" i pozachęcać użytkowników do polubienia i komentarzy? Trzeba coś wymyślić żeby temat się nagłośnił inaczej to chyba walka z wiatrakami. Osobiście nie czuję się dobrze w roli trybuna, ale można na mnie liczyć w przypadku jakiś głosów czy podpisów lub innej formy poparcia. Może krajowy zlot wykorzystać w tym celu i w jakiś sposób ośmieszyć to rozwiązanie? :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

wszim pisze:Jak się ktoś z mediów tematem nie zainteresuje
Media wiedzą, oprócz e-maili etac_owiec pisał ktoś inny do AutoŚwiat z pytaniem o odłączenie świateł i też odpisali że się nie da (jak będzie trzeba to zeskanuje i wrzucę )
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

wszim pisze:Sądzisz, że jak ja zadzwonię to ona zmieni swoją ugruntowaną urzędniczą retorykę i nakaże serwisom umożliwiać wyprogramowanie tej automaryki? Jak się ktoś z mediów tematem nie zainteresuje i nie nagłośni tak żeby komuś decyzyjnemu w końcu oliwa do łba spłynęła to takie szarpanie się przez telefon nie daje szans powodzenia. Wg mnie dobry pomysł był z tymi pismami choć nie chcesz zdradzić jak się potoczyło. :zastanawiasie: Może jakieś konto stworzyć na fb typu "Uwolnić światła chevrolota z okowów absurdu" i pozachęcać użytkowników do polubienia i komentarzy? Trzeba coś wymyślić żeby temat się nagłośnił inaczej to chyba walka z wiatrakami. Osobiście nie czuję się dobrze w roli trybuna, ale można na mnie liczyć w przypadku jakiś głosów czy podpisów lub innej formy poparcia. Może krajowy zlot wykorzystać w tym celu i w jakiś sposób ośmieszyć to rozwiązanie? :zastanawiasie:
Tak jak pisalem:
-> Ministerstwo - cisza, a kontakt telefoniczny odsylaja od sluchawki do sluchawki, w koncu docieram do TDT, gdzie mowia ze jest zezwolenie na korzystanie, ale nie obowiązek
-> Chevrolet Europe - > milczy, a kontakt telefoniczny bez szans na znalezienie wlasciwej osoby -> Szwajcaria

Problem jest taki, ze ja sam nie mam szans, a nikt inny nie dziala w sposob tak oficjalny, nawet tobie sie tez nie chce cisnac Iwonki o podanie podstaw prawnych, a nie tylko ze jest to wymog homologacji. :evil:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Panowie, Ja się poddaje właśnie dostałem pismo z Chevrolet Poland, na wniosek Chevrolet Europe Swiss i znowu piękne bla,bla, bla i nawet nie ma odpowiedzi na wszystkie moje pytania. :pomoc:

Problem indywidualnie musicie załatwiać z dealerami, jak nie będą wiedzieć jak niech piszą do mnie PW.
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Możesz mi napisać na pw co muszą zrobić? Dziękuję.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

etac_owiec pisze:
Problem indywidualnie musicie załatwiać z dealerami, jak nie będą wiedzieć jak niech piszą do mnie PW.
a czy ktoś już załatwił pozytywnie tę sprawę z dilerem?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

TAK, ja mam już zalatwione. I jak zwykle resztę działań robie w czynie społecznym, tak jak temat amorów.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

etac_owiec pisze:nawet tobie sie tez nie chce cisnac Iwonki o podanie podstaw prawnych
Nie o to chodzi. Po prostu nie widzę w tym sensu. Właśnie z uwagi na wszystkie odpowiedzi jakie do tej pory udało się tobie uzyskać i dalsze losy pytań indywidualnych np jak poniżej:
-> Ministerstwo - cisza, a kontakt telefoniczny odsylaja od sluchawki do sluchawki, w koncu docieram do TDT, gdzie mowia ze jest zezwolenie na korzystanie, ale nie obowiązek
-> Chevrolet Europe - > milczy, a kontakt telefoniczny bez szans na znalezienie wlasciwej osoby -> Szwajcaria

Nie widzę sensu prób pojedynczego indywidualnego załatwienia problemu. Ewidentnie coś w tym temacie śmierdzi, czytaj ktoś dał dupy i tą dupę stara się teraz usilnie chronić. Wg mnie tylko w grupie siła. Etac próbowałeś to załatwić sam i chwała ci za to i twoje ponadprzeciętne zaangażowanie. W zasadzie każdemu z nas wydawało się że taki absurd musi być jakimś głupim błędem i po interwencji wkrótce bubel zostanie zlikwidowany. Lecz widać, sprawa ma jakieś ukryte drugie dno i w pojedynkę to można sobie co najwyżej nafukać.
Byłem pod wrażeniem, mimo że w zasadzie dla ciebie temat przestał istnieć, nadal drążyłeś. Obserwując twoje generalnie szerokie udzielanie odczytałem ciebie jako typ społecznika i troche przywódcy. I raczej się nie pomyliłem. A bez lidera to du*a a nie grupa.
etac_owiec pisze:Panowie, Ja się poddaje właśnie dostałem pismo z Chevrolet Poland, na wniosek Chevrolet Europe Swiss i znowu piękne bla,bla, bla i nawet nie ma odpowiedzi na wszystkie moje pytania. :pomoc:
dobra dobra, każdemu piórka opadły by już wcześniej. Z drugiej strony rozumiem, że pewien argument w twoim przypadku wygasł. Są jednak inne - wszyscy poza tobą nadal mają problem (tym którym ten debilny patent przeszkadza) , a to oznacza że będą ograniczone możliwości rodzenia się w eterze fajnych pomysłów w zakresie koncepcji DRL.
etac_owiec pisze:]Problem indywidualnie musicie załatwiać z dealerami, jak nie będą wiedzieć jak niech piszą do mnie PW.
I jak nic się nie uda załatwić globalnie to w przyszłości tą droga pójdę. Wyłom w murze już został zrobiony, precedens jest i znów dzięki twojej determinacji. :piwo3:

Seba pisze:pisał ktoś inny do AutoŚwiat z pytaniem o odłączenie świateł i też odpisali że się nie da (jak będzie trzeba to zeskanuje i wrzucę )
Nie da to się parasola.... w odpowiednim miejscu otworzyć. ;) To jest software, a w zasadzie tylko jego opcje, które jedynie z powodu (niezrozumiałych) procedur są niepotrzebie zakamuflowane. Seba zrozum to tak, że odnośnie tej automatyki skandynawskiej świateł, to jest prosty (choć serwisowy)wyłącznik, który został przed klientami i serwisem ASO zmyślnie ukryty. Nikt nie wie po co i czemu ma to służyć. Ale tak, bo tak i już. :evil:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

@wszim, no to jakie pomysły macie?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

etac_owiec pisze:@wszim, no to jakie pomysły macie?
Mamy tu grupę, tworzy się coraz prężniej. Chevrolet Team Poland. Dobrze aby twoje działania były poparte bardziej zbiorowo. Może pełnomocnictwo dla ciebie (formalne wysłane na papierze) od większej liczby uczestników, byś mógł pisać z ramienia Chevrolet Team Poland? :zastanawiasie: Grupa śląska jest liczna, spotykacie się często, co może ułatwić złożenia tobie takich pełnomocnictw(reszta pocztą) do występowania w sprawach dla grupy ważnych.
Jest organizowany ogólnopolski zlot. Chevrolet zainteresowany tematem z tego co mi się zdaje. W sumie za friko reklama. To może pomógłby też rozwiązać problemy doczesne uczestników zlotu? Można napisać że w ramach zlotu prosimy o rozwiązanie naszego problemu itd itd.. Mając grupowe poparcie i występując w ramach organizacji ma się większą siłę przebicia. Można się też formalnie zarejestrować w KRS ale to chyba za duży raban.

W tych ramach można też :zastanawiasie: napisać zbiorową skargę do rzecznika pk i UOKIK. Taki urząd nie może nie zareagować i sobie ot tak nie odpisać. Pismo opracować wspólnie podając wszystkie rzeczowe argumenty i poddając w wątpliwość sens i zgodność z prawem tego co jest teraz.

edit: Tylko czy to nie jest tak że te temat interesuje tylko ciebie i mnie? :ocochodzi:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

wszim pisze:
edit: Tylko czy to nie jest tak że te temat interesuje tylko ciebie i mnie? :ocochodzi:
Jeden na spocie mi juz powiedział: PO CO CI TO? Bo jemu nie przeszkadza. Ale z drugiej strony klekot amorów mu tez nie przeszkadza :rotfl:
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

U mnie można wyłączyć światła i dlatego mi to nie przeszkadza :rotfl:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Dzisiaj znalazłem w informacji zwrotnej z Auto Swiat

autoswiat.pl
Odpowiedź na pańskie pytanie dotyczące oświetlenia została dawno udzielona na łamach naszego miesięcznika Auto Świat Poradnik.

Tylko ktorym?? Juz nie napisali
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

huri_khan pisze:U mnie można wyłączyć światła i dlatego mi to nie przeszkadza :rotfl:
Zero współczucia i solidarności współplemiennej :nie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

etac_owiec pisze:Dzisiaj znalazłem w informacji zwrotnej z Auto Swiat

autoswiat.pl
Odpowiedź na pańskie pytanie dotyczące oświetlenia została dawno udzielona na łamach naszego miesięcznika Auto Świat Poradnik.

Tylko ktorym?? Juz nie napisali
Ciekawe :o Ale zapytałeś teraz żeby podali w którym?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

NIE CYTUJEMY POSTA POD KTÓRYM BEZPOŚREDNIO ODPOWIADAMY!

zadalem, Przejrzalem juz 11,12/2013 i 2/2014 i nie ma
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

To pomogli. Ale skoro wszystko zgodne z przepisami to się nic nie wywalczy. Tylko dogadać się można.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

NIE CYTUJEMY POSTA POD KTÓRYM BEZPOŚREDNIO ODPOWIADAMY!

Czytaj dokladnie :) Mozna zalozyc sobie sam, ale jak zmusic tych patafianów do uwolnienia tej funkcji oficjalnie.

Chce zalozyc swiatla, montuje, a potem jade do ASO i tam Pan mi wylacza te swiatla. Proste i kazdy zarabia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”