Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Niedogrzany silnik

Stuka, puka, kapie, cieknie...
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Niedogrzany silnik

Post autor: GoLL@B »

Jedna możliwość to źle działające wkładki, może trzeba kupić oryginalną na pierwszy montaż i będzie ok. Z drugiej strony ktoś mi kiedyś wspomniał, że w tych obudowach termostatu często wyrabia się gniazdo, w którym pracuje wkładka i po prostu nawet przy zamkniętej wkładce płyn i tak opływa bokiem. Kupiłem zatem Vernet, kompletny z obudową. Może jednak jest tak, że oryginalne obudowy są ok, a Ci, którzy wymienili na Vernet albo inne wynalazki doświadczyli problemu z nieszczelną obudową. Teraz już ciężko będzie dociec. Może warto wymienić obudowę na oryginalną, a może nie. Z drugiej strony, jeśli za 25zł mam wkładkę, dolać trzeba trochę płynu i mam to na 50k km, to nie wiem, czy jest sens kombinować. Z drugiej strony na tyle jest niby wg. zaleceń okres międzywymianowy wkładki - na wkładce MERA tak pisze, na innych też się z tym spotkałem).

Ciężko ocenić, co będzie lepsze. Może warto wymienić obudowę i wkładkę na oryginał (nawet używaną), może warto mieć oryginalną obudowę i do niej już wkładkę nową, nawet zamiennik.

Może jedynym rozwiązaniem jest tylko nowy oryginał? Ale jeśli miałbym dać za niego 250 czy 200zł, to raczej nie warto :D Za 50tyś km będę mieć już niemal 300 tyś na blacie i pewnie wiele innych problemów :)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Dlatego pytałem ile kosztuje oryginał ;) czasem nie jest w cale aż tak drogi w porównaniu do zamienników ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
bartekm2000
Świeżak
Imię: Bartek
Samochód: Lacetti 1.4 HB
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bartekm2000 »

Potwierdzam, termostat do Lacetti 1.4 w ASO (Auto Żoliborz) kosztował mnie 78 zł z uszczelką a w Intercars jest w cenniku za 77,69 zł za Vernet (i nie ma !).
butelsonic
Bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8 T18SED
LPG: LandiRenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: butelsonic »

SUKCES!!

Zakryłem dziś całą chłodnicę i wreszcie jest normalna temperatura !!

Najpierw ładnie trzymał 82 stopnie a później elegancko 91 stopni :D

Patent rodem z PRL i produktów FSO działa :D Powinni produkować Laczki a nie burzyć hale
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No dobra, ale Twój problem sięga też czasów w sumie letnich i wtedy też będziesz jechał z zakrytą chłodnicą ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
daszczu
Bywalec
Imię: Daniel
Samochód: Evanda
Silnik: .
Kontakt:

Post autor: daszczu »

bartekm2000 pisze:Potwierdzam, termostat do Lacetti 1.4 w ASO (Auto Żoliborz) kosztował mnie 78 zł z uszczelką a w Intercars jest w cenniku za 77,69 zł za Vernet (i nie ma !).
vernet tak, polecam kupiłem mam i rok działa bez zarzutu:P
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Mi też rok działał, potem pojawiła się wkładka MERY, ale na pewno miałem pecha :)
rogal150
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rogal150 »

Po pierwsze to nie jest temperatura silnika tylko płynu chłodzącego wiec silnik niekoniecznie musi być "niedogrzany" termostat to element mechaniczny tak naprawdę nie jest w żaden sposób sprzężony z czujnikiem temperatury, czujnik to informacja dla kierowcy czy wszystko jest "ok" z jego układem chłodzenia(pomijając komputer), czujnik jest rezystancyjny do tego połowa z was ma już pewnie chiński zamiennik który jest wyprodukowany z większym odchyłem od nominalnego i jego charakterystyka może być trochę inna. Dodatkowo jest to czujnik 2 przewodowy czyli rozwiązanie podatne na rezystancje przewodów i styków dodatkowo jest to rezystor NTC czyli jego rezystancja spada wraz ze wzrostem temperatury czyli jak masz dodatkową rezystancje na stykach to pomiar nie będzie wiarygodny, reasumując bawienie się w 5 stopni to tylko generowanie na własne życzenie sobie kosztów i nabijanie kasy niedouczonym mechaniką. Wrzucam swoją wskazówkę pali 7,5 na trasie do 110, 10 w Warszawskich korkach, i ok 8,5 w mieście jak nie stoi się w korku.
Zdjecie:
https://drive.google.com/file/d/0B89CUn ... sp=sharing
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

No to masz ewidentnie wyżej niż my :) może dlatego tak Ci mało pali :P

Przebieg widzę też masz niezły :), ja niedawno też już przekroczyłem 240tyś.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

I u mnie też tak wskazówka pokazuje, ale powiem, że u butelsonica ona jest na poziomie 1/4 skali, czyli znacznie niżej. Pomiary faktycznie mogą być przekłamane, ale żeby i wskazówka i torque się myliły ?
rogal150
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Nubira II 1.8 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rogal150 »

ja mam F18D3 wiec jest to "trochę nowszy silnik" wiec może stąd mniejsze spalanie, pisałem odnośnie bawienie się różnicy 5 stopni jak więcej to warto się zainteresować na pierwszy ogień zrobił bym kąpiel termiczną termostatowi i w jakim zakresie pracuje.
butelsonic
Bywalec
Kontakt:

Po zasłonięciu całej chłodnicy wskazówka jest u mnie dokładnie pomiędzy 2 a 3 kreską i stoi w miejscu. Na pewno nie mam już takich wahań temperatury i w środku jakby cieplej :)

Za tydzień jadę w dalszą trasę więc sprawdzę jak się sprawuje :D
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

A'propos słonia. Co zasłonić a co nie. ;)
http://www.autocentrum.pl/naszym-zdanie ... o-ma-sens/
Artykuł wydaje się być zdroworozsądkowy.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

U mnie był problem z termostatem (też T18SED) wymieniłem na cały z obudową i takich problemów nie użyłem...wybór padł na Gates'a. Ścignąłem kilka firm i ten najbardziej mi odpowiadał. Sprzedawałem kiedyś te wkładki Mera. Może to przypadek, ale nie mam nich dobrego zdania -reklamacje.
O partsy pisz PW.
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

wszim pisze:A'propos słonia. Co zasłonić a co nie. ;)
http://www.autocentrum.pl/naszym-zdanie ... o-ma-sens/
Artykuł wydaje się być zdroworozsądkowy.
Ano 8-)
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

To panowie woda na młyn. Dziś okazje miałem sprawdzić swój termostat. -5° wg wskazań, ogrzewanie na full, jazda max do 70km/h. Termostat zamykał się i otwierał prawidłowo. Jadąc 60km/h na V biegu temperatura spadała po chwili widać było zamknięcie i rosła do prawidłowej. Znów podczas redukcji na III bieg temperatura minimalnie zmalała i po chwili wskoczył na duży obieg i do odpowiedniej temperatury doszedł.
Podsumowując moje spostrzeżenia. Uważam,że termostaty kompletne nie są na tyle drogie by się łasić na wkładkę która nie działa w 100% prawidłowo.
O partsy pisz PW.
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Moim zdaniem problem z wkładką nie jest spowodowany wkładką samą w sobie, a wyrobieniem się gniazda obudowy, w którym ta wkładka pracuje.

Ostatnio wymieniłem u siebie na kolejną wkładkę MERA. Wcześniej gotowałem w garnku z analogowym termometrem. Zamykała się i otwierała prawidłowo (oczywiście biorąc pod uwagę niedokładność termometru jak i bimetalu). Wyglądało to tak, że otwierała się przy ok. 90 i zamykała przy ok. 82-83 (tu podaję z pamięci, więc też trochę mogę przekręcić).

Z kolei jak popatrzyłem na obudowę starą (czyli tę, co miałem założoną - Vernet), to po zamknięciu wkładki (nie było widać szpary), woda przelewała się strumyczkiem. W drugiej obudowie (tj. oryginalnej), do której teraz włożyłem nową wkładkę MERA, woda tylko lekko kapała, czyli obudowa była szczelniejsza.

Na pewno jest lepiej - szybciej się przełącza na LPG i szybciej dochodzi do połowy odległości między kreską 2 a 3. W każdym razie, to i tak chyba nie to i żałuję, że nie kupiłem w całości z obudową.

A tak abstrahując, mam coraz to silniejsze przeczucie, że zakończy się pewnym drutem, którym w poprzednim aucie rozwiązałem problem niedogrzewania się samochodu. I nie będzie już problemów z nieszczelnym gniazdem na wkładkę :D)
butelsonic
Bywalec
Kontakt:

Minął już prawie miesiąc jak jeżdżę z zasłoniętą chłodnicą i...... jestem mega zadowolony :) W trasie trzyma temperaturę jak trzeba, spada tylko po otwarciu termostatu, nawet żona stwierdziła że lepiej ogrzewanie działa :D Trochę bałem się co będzie przy wyższej temperaturze ale wszystko jest ok. Jedyny minus który zauważyłem to stojąc w mega korku gdzie 300 metrów pokonałem w 30 minut temp zewn. była 27 st :P Ja się zagotowałem z wściekłości a nie silnik :D
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Jeśli masz 1.8 to chłodzenie jest bardzo dobre i sprawne. Wentylator i chłodnica są wydajne i z zapasem do 1.8. Jednak współczuje, że musiałeś zadbać o temperaturę w sposób a la Nysa. Ważne jednak, że osiągnąłeś cel.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Nysa nie nysa, przy tych mrozach przełącza mi się na gaz kilometr dalej i też się zacząłem zastanawiać nad "opatulaniem" parownika albo jaką dyktą..
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Jeśli Ci się za szybko na gaz przechodzi?
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Chodzi o to, że żeby nagrzać płyn do 50 stopni muszę przejechać trzy kilometry, a na jesieni wystarczało dwa...
Piotr
Bywalec
Imię: Piotrek
Samochód: Brak
Silnik: Brak
Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
Kontakt:

Post autor: Piotr »

To jest normalna reakcja na zmianę temperatury otoczenia.

Jak miałem Aveo to próbowałem zasłaniać chłodnicę. Najpierw zasłoniłem całą, potem tylko połowę, aż w końcu zrezygnowałem z tego pomysłu.
Faktycznie silnik nagrzewał się trochę szybciej, we wnętrzu auta też szybciej robiło się ciepło, ale jednocześnie bardzo szybko dochodziło do przegrzewania silnika podczas jazdy w korku, lub w mieście przy częstym zatrzymywaniu na czerwonych światłach. Bardzo często załączał się wiatrak, co mnie denerwowało i niepokoiło, więc w obawie przed uszkodzeniem silnika lub jego osprzętu zrezygnowałem z zasłaniania chłodnicy.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

O to to właśnie , przed tym co opisał Piotr wcześniej przestrzegałem. :tak: Dlatego jeżeli chce się ciut poprawić czas przełączenia na LPG to jednym z prostych pomysłów jest właśnie osłonienie termiczne samego reduktora i głównie jego wystającego czujnika temperatury. Tak by mroźne zewnętrzne powietrze nie odbierało ciepła z czujnika i korpusu reduktora, nie studziło go dodatkowo na starcie.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Kto jak woli, ja wolę przysłanianie chłodnicy :D nawet całego przodu. Motor się zagrzeje, uszczelka pójdzie, też muszę z czegoś żyć :fala
O partsy pisz PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”