Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Butla LPG
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: Gaz jaka wielkość butli
Ja mam butlę w sedanie 82/58 realnie wchodzi litrów więc na trasie tankuje co 600km...ale fakt butla "delikatnie" wystaje:) w moim przypadku nie zależy mi na bagażniku...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
kucharkaban
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Wlasnie chodzi mi o to zeby butla byla jak najwieksza gdyz tam gdzie mieszkam w Danii nie ma gazu i planuje na ostatniej stacji w niemczech nabic gazu na fulla.Mam jeszcze pytanie jak wyglada spalanie gazu przy takiej jezdzie ok 140-150km/h dziekuje za odpowiedz.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Butla LPG
I zaworów pilnuj, bo auto nie przystosowane do LPG..
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
Sla_wek
- Aktywny
- Imię: Sławek
- Samochód: Tacuma/Rezzo
- Silnik:
- Kontakt:
W takumce mam założony 67 l toroid , (uroki vialle) butla wystaje koło 8-10 cm ponad podłogę, na butli jest położona pasująca do wymiarów bagażnika płyta z HDF grubości 1 cm i dopiero na niej dywanik, tak więc podłoga bagażnika prosta. Tak wiec jak nie zależy Ci na pojemności bagażnika są sposoby na wstawienie konkret zapasu LPG, ewentualnie można wrzucić bojlerek, w Audi 80 miałem 60 l boiler poprzecznie za siedzeniami , plus taki, że koło zapasowe leżało na swoim miejscu i nie bałaganiło w bagażniku. Za to bagażnik drastycznie zmniejszony i nic nie szło wrzucić na długość mimo klapowanych siedzeń.
Pozdrawiam - Slaw_ek
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->
Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->

Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
No to taka jak endriu333 napisał.kucharkaban pisze:Wlasnie chodzi mi o to zeby butla byla jak najwieksza gdyz tam gdzie mieszkam w Danii nie ma gazu i planuje na ostatniej stacji w niemczech nabic gazu na fulla.
Pamiętam że kiedyś mu sprawdzałem jaka największa butla wejdzie w fabryczną wnękę
i chyba taką zakupił
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana Butli LPG Cruze hatchback.
Mam pytanie, czy do hatchback wejdzie większa butla o tej samej wysokości (180mm), co montowana w autoryzowanych stacjach, jako zestaw, czyli 630/180 - 44l.
Mam na myśli butlę 650/180 - 47l, a może wejdzie jeszcze większa 680/180 – 49l?
Montował ktoś?
Za trzy miesiące pyknie już 10 lat i butlę musze wymienić, chciałbym wstawić większą, ale o tej samej wysokości, co poprzednia, pojemność bagażnika jest dla mnie bardzo ważna.
Wnęka na koło zapasowe w hatchback ma szerokość przy górnej krawędzi 680mm, ale jej krzywizna, obłość może być inna od zbiornika LPG i być może, dlatego Czakram nie dawał w pakiecie większych butli, a może wejdą większe, ale chodziło im o koszty, bo wtedy w nowych autach montowali inst. LPG gratis.
Mam pytanie, czy do hatchback wejdzie większa butla o tej samej wysokości (180mm), co montowana w autoryzowanych stacjach, jako zestaw, czyli 630/180 - 44l.
Mam na myśli butlę 650/180 - 47l, a może wejdzie jeszcze większa 680/180 – 49l?
Montował ktoś?
Za trzy miesiące pyknie już 10 lat i butlę musze wymienić, chciałbym wstawić większą, ale o tej samej wysokości, co poprzednia, pojemność bagażnika jest dla mnie bardzo ważna.
Wnęka na koło zapasowe w hatchback ma szerokość przy górnej krawędzi 680mm, ale jej krzywizna, obłość może być inna od zbiornika LPG i być może, dlatego Czakram nie dawał w pakiecie większych butli, a może wejdą większe, ale chodziło im o koszty, bo wtedy w nowych autach montowali inst. LPG gratis.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2022, o 22:35 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: hatchback
Powód: hatchback
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Jak butla ma te 10 lat to możesz zrobić jej sprawdzenie w podobnych pieniądzach jak wymiana i byłaby na kolejne 10 lat. Taką tylko opcję podrzucam
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Pytanie właśnie w jakim stanie jest butla, ja jak u siebie kiedyś wymieniałem to po zobaczeniu spodu nie miałem wątpliwości co do zasadności jej wymiany, poza tym wstawiłem większą i lepiej pasująca we wnękę.
Co do zmiany wielkości butli to trzeba by spróbować odwzorować profil wnęki i wtedy będzie można dopasować butle danego producenta bo są one robione w różnych przekrojach, jedne bardziej kwadratowe inne owalne.
Mi do Vectry B kombi udało się wstawić butle 69L i brakło mi dosłownie centymetra średnicy ażeby zmieścić 72L.
Co do zmiany wielkości butli to trzeba by spróbować odwzorować profil wnęki i wtedy będzie można dopasować butle danego producenta bo są one robione w różnych przekrojach, jedne bardziej kwadratowe inne owalne.
Mi do Vectry B kombi udało się wstawić butle 69L i brakło mi dosłownie centymetra średnicy ażeby zmieścić 72L.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie teraz doczytałem w necie, że można przedłużyć homologację butli na kolejne 10 lat pod warunkiem, że jest w dobrym stanie technicznym, ja posiłkowałem się wiedzą z przed kilku lat, i o ile dobrze pamiętam, ważność butli jednorazowo można było przedłużyć o kolejne 4 może 5 lat. Dlatego nie brałem pod uwagę przedłużania jej, bo sporo kosztuje.arnie3 pisze: 3 lut 2022, o 15:22 Jak butla ma te 10 lat to możesz zrobić jej sprawdzenie w podobnych pieniądzach jak wymiana i byłaby na kolejne 10 lat.
Moja butla jest w idealnym stanie, nie wiem ile teraz kosztuje homologacja, muszę podzwonić, jeśli nie wiele mniej od nowej butli, to zdecydowanie wole kupić nową, bo sam ją wymienię i przy okazji odwróciłbym butlę o 180 stopni, tak, aby wielozawór był z tyłu.
A gdyby udało się zmieść większą, to byłoby super.
Jak głęboka jest wnęka w sedanie, skoro niektórzy potrafili tam włożyć prawie 70 litrowe zbiorniki?
-
arnie3
- Specjalista
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki @arnie3.
W takim przypadku zdecydowanie wolę kupić nową butlę.
Przed chwilą przyglądnąłem sie dokładnie krzywiźnie wnęki i osadzonej w niej butli.
Wygląda na to, że krzywizna wnęki jest bardziej zbliżona do kwadratu w porównaniu do owalu butli.
Myślę, że butla 650/180 powinna bez problemu wejść.
Czytałem gdzieś na forum o montowaniu wiekszych butli w sedanach, o hatchbackach nikt nie wspomninał. Pytanie czy głebokość wnęki w sedanie jest taka sama jak w hatchbacku?
W takim przypadku zdecydowanie wolę kupić nową butlę.
Przed chwilą przyglądnąłem sie dokładnie krzywiźnie wnęki i osadzonej w niej butli.
Wygląda na to, że krzywizna wnęki jest bardziej zbliżona do kwadratu w porównaniu do owalu butli.
Myślę, że butla 650/180 powinna bez problemu wejść.
Czytałem gdzieś na forum o montowaniu wiekszych butli w sedanach, o hatchbackach nikt nie wspomninał. Pytanie czy głebokość wnęki w sedanie jest taka sama jak w hatchbacku?
-
arnie3
- Specjalista
- Kontakt:
Jeszcze teraz tak spojrzałem, że to wspomniane 400zł można podzielić na 250 jako badanie i 150 za montaż/demontaż. Jeśli mógłbyś zamontować samemu to byś miał już widocznie taniej.
-
jasiek57
- Świeżak
- Imię: Janek
- Samochód: Nubira Kombi
- Silnik: 1,8 90 KW
- LPG: STAG
- Inny samochód: Seat Alhambra
- Kontakt:
-
Groszek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
Witam wszystkich;
Właśnie czeka mnie wymiana butli po 10 latach, mój Orlando na gazie zrobił 203 tyś km. Widzę że ta osłona butli pod autem już jest dość mocno pordzewiała.
Czy ktoś z forumowiczów wymieniał może listwę z wtryskami BRC, czy może czyścił wtryski itp. ??? Mam wrażenie że coś gorzej auto chodzi na gazie.
Właśnie czeka mnie wymiana butli po 10 latach, mój Orlando na gazie zrobił 203 tyś km. Widzę że ta osłona butli pod autem już jest dość mocno pordzewiała.
Czy ktoś z forumowiczów wymieniał może listwę z wtryskami BRC, czy może czyścił wtryski itp. ??? Mam wrażenie że coś gorzej auto chodzi na gazie.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wywal tą osłonę. Zabezpiecz sobie antkorozyjnie samą butlę.
viewtopic.php?f=64&t=768&hilit=butl%2A& ... 50#p131176
Kiedy reduktor był wymieniany lub regenerowany, jaki jest na nim przebieg ?
viewtopic.php?f=64&t=768&hilit=butl%2A& ... 50#p131176
Kiedy reduktor był wymieniany lub regenerowany, jaki jest na nim przebieg ?