Niby wiem, ale juz trochę odpuściłem. Wszystko niby było sprawdzone, konkretnych błędów komputera brak, wiec mechanik a potem ASO rozłożyli ręce. Na wiosnę jak znajdę trochę czasu (i kasy) pojadę na ponowne sprawdzanie wtrysków i prześwietlenie DPF.
Tak czy siak wasze dystanse wydają się mi nieosiągalne. Na autostradzie zaczynał wypalać np. przy 75% a kończył przy 30% , temperatura nie skakała jak przy wypalaniu, było coś ponad 400 st., obroty ok. 2500 na tempomacie jakieś 140km/h. Ale czasem wskoczę tylko na 50km autostrady, depne i też zrzuci 5% mi z tego ni z owego po kilku minutach. Ale może mój nie jest miarodajny w związku ze swoimi przypadłościami.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Częste wypalanie DPF. Wypalanie na zimnym silniku
-
Bart
Re: Częste wypalanie DPF. Wypalanie na zimnym silniku
Nie jestem pewien, bo nie patrzyłem na prędkościomierzpawelwaw84 pisze: 22 mar 2021, o 16:36 Bart, jaka to prędkość w km/h te 3000obr na VI biegu? Może znajdziemy jakąś prawidłowość typu minimum 2500obr. przez jakiś czas...
Ja raczej nie wrzucam na tempomat więcej jak te 120-140km/h, ewentualne przekroczenia sa chwilowe, może dlatego nigdy spadku procentow nie zaobserwowałem bo za niskie obr...
Zontar nawet przy przebiegach w mieście te 200-250km miedzy wypalaniem to zdecydowanie za mało. Właśnie przy równomiernej jeździe te 70-90km/h spalanie i produkcja sadzy są najmniejsze.
Dla uzupełnienia, dzisiaj rano załączyło mi się wypalanie przy dystansie 1286km. Ciekawostką jest to, że poziom zapełnienia był na poziomie kilku, może kilkunastu procent. Tutaj najprawdopodobniej jest tak jak napisał Paweł, że przebieg od ostatniego wypalania też ma znaczenie, bez względu na poziom zapchania.
Inną ciekawostką jest to, że wypalanie rozpoczęło się dosłownie kilka minut od uruchomienia, a temperatura silnika ledwo się podniosła. Do tego prędkość była rzędu 40-60km/h, przerywana zatrzymywaniem na światłach i skrętach.