Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Brak mocy w zakresie 3000-4000 rpm LPG/Benzyna 1.8

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Re: Brak mocy w zakresie 3000-4000 rpm LPG/Benzyna 1.8

Post autor: Bunioopl »

Z tym czujnikiem sprzęgła też jest coś nie tak. Mi wyskoczył błąd czujnika. Tylko nie pamiętam czy jechałem w tedy na półsprzęgle, czy nie. Ale było autko z kluczykiem i napis awaria pojazdu, jedź do ASO.
Po odczytany błędów wyszedł czujnik sprzęgła. Ale to było raz i na razie mam spokój. Nie pamiętam nr błędu.
Ale chodziło o jakiś obwód 5v w czujniku sprzęgła.

W każdym razie, błędy powinny jakieś wyskoczyć.
mcgawroni
Świeżak
Imię: Arkadiusz
Samochód: CRUZE LS+ 2011r
Silnik: 1.8 benzyna
LPG: LPG BRC
Kontakt:

Post autor: mcgawroni »

Odebrałem auto przed świętami, zrobiłem na razie 300 km i potwierdzam przypływ mocy :)
Reasumując:
1. Uszkodzony czujnik wcisku sprzęgła - w trakcie jazdy wskazanie na 60% wciśnięcia, co skutkowało ograniczeniem mocy przez jednostkę sterującą - błędu nie było, bo czujnik działał.
2. Wgrane zostały nowe mapy, ponieważ poprzednie nie nadawały się do życia.
3. Najważniejsze - wisienka na torcie - uszkodzona gruszka podciśnienia, sterująca zmienną geometrią kolektora ssącego. "Klapki" znajdują się w kolektorze ssącym - nie są one w formie motylków, tylko wałka z poprzecznymi otworami, które otwierają się przy 3500 rpm.

Do rozgryzienia pozostaje rozgrzewający się do czerwoności katalizator...

Sprawdzone zostały zmienne fazy rozrządu i nie wykazują nieprawidłowości.
Zastanawiają nas jeszcze nowe mapy, ponieważ po ich wgraniu auto osiąga maksymalną prędkość 180 km/h (na starych 200). Oprogramowanie oryginalne OPEL.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

mcgawroni pisze: 23 kwie 2019, o 12:38 3. Najważniejsze - wisienka na torcie - uszkodzona gruszka podciśnienia, sterująca zmienną geometrią kolektora ssącego. "Klapki" znajdują się w kolektorze ssącym - nie są one w formie motylków, tylko wałka z poprzecznymi otworami, które otwierają się przy 3500 rpm.
No to ciekawe. Sądziłem, że nie ma zmiennej geometrii kolektora ssącego. Jakby nie było.. klap nie ma :D
Awatar użytkownika
Sempu97
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM
LPG: KME Nevo, wtryski barracuda
Kontakt:

Post autor: Sempu97 »

mcgawroni pisze: 23 kwie 2019, o 12:38 Odebrałem auto przed świętami, zrobiłem na razie 300 km i potwierdzam przypływ mocy :)
Reasumując:
1. Uszkodzony czujnik wcisku sprzęgła - w trakcie jazdy wskazanie na 60% wciśnięcia, co skutkowało ograniczeniem mocy przez jednostkę sterującą - błędu nie było, bo czujnik działał.
2. Wgrane zostały nowe mapy, ponieważ poprzednie nie nadawały się do życia.
3. Najważniejsze - wisienka na torcie - uszkodzona gruszka podciśnienia, sterująca zmienną geometrią kolektora ssącego. "Klapki" znajdują się w kolektorze ssącym - nie są one w formie motylków, tylko wałka z poprzecznymi otworami, które otwierają się przy 3500 rpm.

Do rozgryzienia pozostaje rozgrzewający się do czerwoności katalizator...

Sprawdzone zostały zmienne fazy rozrządu i nie wykazują nieprawidłowości.
Zastanawiają nas jeszcze nowe mapy, ponieważ po ich wgraniu auto osiąga maksymalną prędkość 180 km/h (na starych 200). Oprogramowanie oryginalne OPEL.
Ile cię to kosztowało?
Chevrolet Cruze 1.8
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”