Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Re: Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Post autor: Bunioopl »

Mi ubywa bardzo mało. Bańka 5l wystarcza na rok. Sprawdź czy nie masz wycieków na łączeniu skrzyni biegów i silnika. Oraz z pokrywy zaworów. Wydaje mi się, że klekot KZFR mógł być spowodowany niskim stanem oleju.

Przypomniało mi się, że jak miałem wyciek na łączeniu skrzyni i silnika, to nie pozostawiałem plam na drodze. Cały olej odparowywał na tłumiku.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Olej wymieniałem w maju zeszłego roku , czyli do tej pory ubyło pewnie jakieś 0,7 l na 12 tyś kilometrów ( nie wiem czy do dużo czy mało ).Kilka miesięcy temu miałem wyciek z zimeringów skrzyni ? Chyba to było to ( wiem , że olej spływał na dekiel skrzyni biegów , myślałem , że uszczelka dekla nie trzyma , warsztat dwa razy wymieniał mi uszczelkę razem z olejem bo upierałem się ,że to z niej cieknie , wiem by się do niej dostać musieli zdemontować koło od strony kierowcy i zdjąć amortyzator ? ), ale czy to ma coś wspólnego z silnikiem ? nie wiem, ale jak wtedy oglądałem w warsztacie podwozie nie zauważyłem żadnych innych wycieków na skrzyni czy w okolicach silnika.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Ale ten olej wyciekał ze skrzyni, czy z silnika? Chyba z silnika. Więc masz odpowiedź.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Niestety, nie wiem skąd wyciekał ,wprawdzie sam go znalazłem ,ale mechanik ze mnie żaden wiem tylko , że mokra była lewa ,, strona'' , ale jeżeli to był olej silnikowy to rzeczywiście już wiem dlaczego był na minimum. Dzięki

Dodano po 18 minutach 4 sekundach:
Mechanik twierdzi , że nie jest pewny , ale z tego co pamięta wyciek był ze skrzyni :/ , więc chyba będę miał kolejny problem..
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Żaden problem trzymaj olej w górnym poziomie i jeździj. Ja zrobiłem tak 50000km i zero błędów.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Praktyka pokazuje, że wysoki stan oleju (max, lub nawet ponad) sprzyja cichym rozruchom. I vice versa. Ja mam głośne rozruchy bardzo sporadycznie ale jednak się zdarzają. Najczęściej po długim postoju w upalne dni. W zimie nigdy.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Mi się to zdarzyło pierwszy raz . Bardziej zmartwił mnie ubytek oleju , ale poszperałem trochę w internecie i doczytałem się , że silnik 1.8 może przepalić nawet 0,5 litra na 1000 km , więc 0,8 litra na 12 tysięcy chyba nie jest tragedią.
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

1.8 może przepalic 0,5 litra na 1000km? A jakie to źródło? Mój silnik ma ponad 180kkm przebiegu i od wymiany do wymiany nie zauważam ubytku w oleju....skoro komuś ubywa tzn. Że coś niedobrego się dzieje z silnikiem, badz z chłodniczka oleju ...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

W Instrukcji Opla Astry ? ... wprawdzie nie wiem czy to jest dokładnie ten sam silnik co w Cruzie , ale podobno każdy silnik spala trochę oleju , i przeczytasz to w każdym artykule związanym z tym tematem, no może w tych najnowszych silnikach to zjawisko nie występuję , ale jak wiemy nasze silniki nie są do nich zaliczane.Akurat chłodniczkę oleju nie tak dawno miałem wymienianą , zresztą w zbiorniku wyrównawczym czyściutko, więc to odpada. Nie wiem czy bierze , czy to wyciek ( bo w teście na ,, smołę '' w rurze wydechowej , tez czyściutko, bąka też nie puszcza, no nic na razie dolałem i będę obserwować.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Każdy silnik spala olej.
Czy to przez odmę (opar) mimo separatora, czy to przez smarowanie cylindra (film olejowy). Lecz są to tak małe ilości, że na bagnecie tego nie zobaczysz jeżdżąc nawet 20-30tyś km rocznie.
Kiedyś miałem Fiata Siena 1.6. W instrukcji było napisane, że potrafi spalić 100ml oleju na 10tyś km przy prędkości 140km/h.

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

W wielu artykułach przeczytałem , że 1.8 16V EcoTec spala olej, nie wpływa to na żywotność silnika , ale trzeba pamiętać o jego uzupełnianiu i ten typ tak ma , w instrukcji Opla wyczytałem ,że może to być nawet 0,6 l na 1000 km ,więc sam już nie wiem czy mam się martwić i wgryzać w temat , czy na razie odpuścić ?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

W 1,8 silniku dużo zależy jak jeździsz. Jeżeli jeździsz spokojnie do 3k rpm to spalanie oleju nie jest zauważalne. Natomiast jeżeli silnik często kręcisz powyżej, np. jazda autostradowa powyżej limitu to ten silnik lubi napić się oleju.

Taka jest przypadłość 16V (ecotec) od 20 lat.
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

Ehh Panowie nie twierdzę że 1.8 nie spala oleju....więcej każdy silnik spalinowy spala mikro ilości oleju podczas pracy....twierdzę natomiast, że spalanie na poziomie 0,5litra na 1000km jest co najmniej zastanawiające(mój kolega kiedyś miał asterke chyba z 1.5 i mu spalala 1 litr na 1000km i robił generalke silnika)...to oznacza, że podczas przebiegu 10kkm tak naprawdę ktoś wymienia w całości olej- dla mnie to byłaby agonia danego silnika. Tak jak napisałem wyżej mój silnik nakręcone ma ponad 180kkm na lpg i od wymiany do wymiany tj.15kkm spalanie oleju to Max 1/3 poziomu pomiędzy min-max...ok jeżdżę na dość drogim oleju 210zl za5 litrów ale nie w oleju według mnie sekret A po prostu w dobrej kondycji silnika....co do jazdy...nie jeżdżę jak dziadek, często śmigam w trasy więc silnik nie ma jakoś super spokojnego żywota....A mimo wszystko nie spala prawie w ogóle oleju.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
M.A.T
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: M.A.T »

Jest jakaś górna granica obrotów, którą mogę trzymać jadąc autostradą ? Brakuje tutaj stanowczo 6 biegu, ale czy powiedzmy dłuższa trasa Gdynia-Zakopane, to raczej 3,5k rpm, czy mogą być 4 ?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

Ja ustawiam często tempomat na 140-160 i to jest coś właśnie około 4tyś obrotów...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

huri_khan pisze: 30 sty 2019, o 11:31 W 1,8 silniku dużo zależy jak jeździsz. Jeżeli jeździsz spokojnie do 3k rpm to spalanie oleju nie jest zauważalne. Natomiast jeżeli silnik często kręcisz powyżej, np. jazda autostradowa powyżej limitu to ten silnik lubi napić się oleju.

Taka jest przypadłość 16V (ecotec) od 20 lat.
Też o tym czytałem . Nie ukrywam , że lubię czasami pocisnąć Cruza grubo ponad 3-4 tyś obrotów, światła , jakaś obwodnica , kilka razy w ciągu roku autostrada, ale czy to dużo i często - ciężko powiedzieć. Podobno na spalanie oleju też może mieć wpływ uszkodzona sonda lambda ( a też miałem z nią problemy ) ,zwłaszcza na zimnym silniku i podczas stania w korkach, ale czy to prawda , nie wiem . Nie mówię , że 0,5 an 1000 km to mało ( to tylko dane z instrukcji gdzie nawet piszę 0,6 ) , bo w moim przypadku 0,7-0,8 l ubyło na 13000 km. Co do artykułów , to rzeczywiście 16 V i 1.6 i 1.8 etocek jest zawsze w gronie silników w jakimś tam stopniu łykających olej ( na równi z BWM , Fiatem i NIssanem ). Tylko nie wiem teraz czy obserwować zakładając, że ten typ tak może mieć , czy szukać problemu . Zastanawia mnie to czy jeszcze komuś z forum zdarzyły się ,, dolewki '' do tego silnika. Ja mam przejechane 93 tyś . no to kurde gdzie już by były takie jaja z silnikiem.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

Ja zawsze dolewam po wymianie na Max. Do następnej wymiany poziom spada do 1/2.Ale nie są to duże ilości więc nawet nie wiem ile. Zazwyczaj na dolewki wystarcza to co mi w bańce zostanie po wymianie.Olej zmieniam co 15 tys. auto jeździ 50/50 miasto i trasa, z prędkościami do 130 km/h. Twój ubytek oleju w moim mniemaniu się nawet nie kwalifikuje żeby sobie nim głowę zawracać... najechane mam 116 tys. na oleju (o zgrozo)!GM.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Hmmm w takim razie póki co będę obserwował , u mnie leją około 4,5 l ( przypuszczam , że jest to książkowo to połowy miarki min - max bagnetu ) od min do max jest 1 litr , więc ubywa Ci około 0,5 l . Pożyjemy , zobaczymy .
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Może jestem przewrażliwiony , ale dzisiaj po raz drugi usłyszałem dieslowanie. Czy nie uważacie , że na jałowych obrotach też go słychać ? . Nie wiem , czy ze wzrostem usterki dźwięk się nasila , czy jest to cichy klekot.
https://www.youtube.com/watch?v=zUT9nfP ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Mam na miejscu w razie co :lol: :tak:
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Nie rozumiem...co masz na miejscu?I słychać czy nie?
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Wariatory jeśli będziesz potrzebował
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Acha rozumiem , z tego co wyczytałem to jeden 500 zł ? , według waszej oceny słychać już je, czy jeszcze nie ?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Coś slychać, ale ciężko z filmu określić na 100%. Sam powinieneś zdecydować czy tak było czy dźwięk nowy.
Inne objawy, zmulenie, szarpanie, podczas przyspieszania?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Nie wiem ,bo nigdy specjalnie nie wsłuchiwałem się w odgłos silnika ( nie chciałem na siłę szukać problemów ).Póki co żadnych błędów nie mam , wczołgałem się pod samochód , wycieków też brak ( to do spadku oleju w silniku ) . Zamulenia raczej nie ma ,( chociaż nie mam porównania ) szarpania też nie ( nawet po uzupełnieniu oleju przyspiesza płynniej ) , może przy zmianie biegów , ale to nie zawsze i przypuszczam , że zdarza mi się wrzucić bieg na zbyt wysokich obrotach , bądź ze zbyt wysokich obrotów je redukuje ( zwłaszcza 2-3 ), ale to jest raczej pojedyncze szarpnięcie. Myślałem o dolaniu oleju do max , ale za 2-3 miesiące chce i tak wymienić olej na MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30 ( 14 tyś stuknie , i chyba nadal jest polecany na forum ) , więc szkoda mi kupować kolejnego litra Orlenu za 35 zł .Sitek nie wyciągałem. Na pewno to nie jest to: https://www.youtube.com/watch?v=SRYsnNQKyKc , ale jak szybko dojdzie do tego stanu ? nie wiem... , ale chyba coś staniały te koła o ile to o te chodzi : https://allegro.pl/oferta/ina-kola-zmie ... 7010951716

Dodano po 10 minutach 36 sekundach:
Czy na tym filmie przedstawiono jak wymienić - wyczyścić elektrozawór ? . Czy ewentualnie mógłbym go wyciągnąć i np benzyną , albo zmywaczem po prostu wyczyścił jakoś te sitka ? Mój mechanik odradza ich całkowite usunięcie. https://www.youtube.com/watch?v=NOFGDnypkPg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”