Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Tak to te z których usuwalismy sitka....ok za solenoidy doplacamy 400zl A teraz całą reszta , dwa koła to min. 1200 (chociaż ja ZA swoje dawałem chyba coś bliżej 800zl.sz.t)+ rozrząd min.350 + uszczelka i nakrętka to wychodzi min. okolo1650zl(bliżej 2 tysiecy) więc + te 400zl to dla mnie osobiście koszt już w miare pomijalny....albo inaczej dla 400zl nie chciałem ryzykować że graty za ponad blisko 2000zl będą wadliwie działały bo "moze" solenoidy mają coś do znaczenia....A gwarant przyczepi się do wszystkiego...btw. z nowych solenoid nie usuwalem sitek...podobno z nowych juz nie trzeba....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Przemysław, jak będziesz to robił w ASO GM zgodnie z zaleceniami GM to wg procedur trzeba wymienić je na nowe.
Jeśli u jakiegoś mechanika to nawet może Tobie tylko jedno KZFR wymienić bo stwierdzi że tylko jedno z nich jest niesprawne.
I będzie miał racje, przez tydzień, dwa czy miesiąc. Później będzie zmieniał drugie KZFR.
Decyduj sam.
To samo tyczy się rozrządu.
Poczytaj na forach (CTP i Org) w jakie problemy możesz popaść jeśli będzie to robił człowiek nie znający cruzakowych niuansów,
nie posiadający właściwych blokad, nie znający dokładnej procedury.
Znając Twoje "szczęście" to bardziej niż pewne.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone Niezmordowany Ex-dowódca Org DivisionZasłużony dla Forum ORG Ja na Drive2
Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
No na pewno nie będę jeździł ze złomem ( bo tak inaczej tego auta nie można już nazwać ) do ASO , a skoro Ci mechanicy wymieniają rozrządu w OPLU który jak wiemy ma wręcz identyczny silnik jak Cruze to i może w nim sobie poradzą. Spoko ja rozumiem ,tylko wszędzie te części widnieją pod nazwą zawór zmiennych faz rozrządu a nie Solenoid. Nie wiem narazie mają sprawdzić luzy , jak będzie bez zmiany to pewnie skończy się na całej wymianie kół i rozrządu
Nie wydaje mi się żeby było coś takiego jak INA Niemiecka i INA Chińska, czy Indyjka .Ina to Ina... znalazłem w kilku sklepach nie tylko na allegro : https://allegro.pl/oferta/ina-kola-zmie ... 6948032804 tutaj jest już z zaworami za 1000 zł . Mechanik mówi , że również w tej cenie zamawiają komplety , z hurtowni motoryzacyjnych, ale nie znam się .Zresztą skoro znalazłeś oryginał za 1200 zł to jak zamiennik ma kosztować tyle samo ? No nic jutro mają regulować luzy , to wszystko się okaże , czy na już to trzeba robić czy do planowej wymiany rozrządu w przyszłym roku wytrzyma.
Teraz bardzo popularne jest sprzedawanie czegoś jako niemieckie. Przed zakupem mógłbys poprosić o zdjęcie pudełka a nawet samych kół. Może dzięki temu było by wiadome skąd koła pochodzą. Czym wytłumaczysz taka różnice w cenie? Marżą?
Kupno oryginalnych kół dałoby pewność co do ich pochodzenia i trwałości.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
W sumie przeglądałem kilka ofert i wszędzie tyle kosztują , ale może nie trafiłem z INA na te za 1200 zł , jak masz to wrzuć , może będzie można je jakoś porównać. Zresztą ja nie będę ich zamawiał tylko mechanik , nie mam zamiaru później sam bujać się z gwarancją w razie jakichkolwiek problemów ( już raz tak zrobiłem i nigdy więcej )
W ofercie na allegro są zdjęcia które nie pozwalają na identyfikacje. Zresztą to tylko zdjęcie. Nie wiadomo jaka partia przyjdzie. Wiesz ja rozumiem, że ciężki to temat. A czemu jak sam zamówisz to będziesz miał problem z gwarancją. Co za różnica czy kupi to Zbyszek w Nowym Sączu czy Przemek z Katowic? Przecież kupujesz markowy sprzęt a nie używkę z giełdy.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
No to tak czy siak zamawiając z allegro czy z hurtowni nie mam pewności co mi przyjdzie ....To że później będzie mi sprzedawca wciskał , czy dobrze było zamontowane , czy przez autoryzowany seriws , pewnie nie dlatego znowu stuka puka i rzęzi , już raz przez to przechodziłem, przy sprzęgle w Corsie. Będzie coś nie tak pojadę do Pana Zbyszka i niech on się z tym buja. Sam sobie zamówił , sam zamontował , więc niech sam teraz naprawia.
I co wiemy , że te Made in China są badziewne i do niczego się nie nadają , czy opieramy się jedynie na stereotypach ? Bo innych niż za 700 zł nie mogę znaleść.
Czy niesprawny solenoid może być powodem awarii KZFR, czy raczej KZFR rozlatuja się mechanicznie same z siebie? Po wymianie KZFR może się okazać, że jest już ok, albo że coś dalej nie bangla i wtedy trzeba wymienić dodatkowo solenoidy. Tłuczenie się kół to objaw braku dopływu oleju lub rozlecenia się mechanicznego kół. Solenoid steruje jedynie kierunkiem napływu choć na pewno warto go przy okazji odczyścić i sprawdzić elektrycznie.
Ze znanych mi objawów usterek solenoidów to były błędy im przyporządkowane i związany z tym brak właściwej regulacji zmiany rozrządu, a niekonieczne klekot kół. Nie wrzucałbym wszystkiego do jednego worka.
Czyli wynika z tego , że nie jest konieczne na dzień dobry wywalenie dodatkowych 400 zł ( zamiennik ) , a 500 zł (oryginał ) na Solenoidy . Jeżeli okaże się , że jest wszystko ok ? Nie wiem właśnie czy komputer poinformuję mnie o niesprawnym solenoidzie ? Wiem też, że czasami solenoid działa tylko na ,,pół gwizdka'', co również go kwalifikuje do wymiany , ale czy będę miał jakiś błąd ? Gdybym miał chociaż jeden błąd sytuacja byłaby oczywista , tak to trochę szukanie po omacku. Podobnie było z sondą lambda , dawała napięcie , ale jednak check był i grzałka nie grzała. Dzisiaj będą regulować zawory i ewentualnie podejmować decyzje czy wymieniamy koła z rozrządem, czy jeszcze się wstrzymujemy do przyszłego roku. Jeżeli po wymianie wszystkiego drgania nie ustąpią wymienię cała rurę za katalizatorem , razem z łącznikiem elastycznym , a jak to nie pomoże to nie wiem czy nie sprzedam go z wielkim bólem serca .