Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

T250 Szklanki

Stuka, puka, kapie, cieknie...
arek77rz
Świeżak
Imię: Arkadiusz
Samochód: Aveo
Silnik: 1.4 101KM, benz
Kontakt:

T250 Szklanki

Post autor: arek77rz »

Witam,
Będąc u mechanika i diagnozując problem spadku mocy oraz efektu "dizlowania", który wskazywał na zużycie wariatorów zmiennej fazy rozrządu, ten stwierdził, że oprócz tego będą do wymiany "szklanki". Pytając w sklepach o taki towar dostawałem odpowiedź, że to nie można sobie tak pójść u kupić byle jakich tylko trzeba wymierzyć jakie będą potrzebne pod konkretny silnik. Z kolei od mechaników wprost przeciwnie, że tylko się podaje VIN i powinni dobrać odpowiednie.
Pytanie więc moje brzmi jak się za to zabrać dokładnie, ponieważ słuchając różnych zdań na ten temat mam już pomieszane informacje w związku z tą sprawą i chciałbym by mi ktoś to wyjaśnił jak za przeproszeniem tumanowi, gdyż jestem kompletnie zielony w temacie jakiejkolwiek mechaniki pojazdowej.
Pacjent to t250 2009 1.4 ecotec automat.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: T250 Szklanki

Post autor: wszim »

że to nie można sobie tak pójść u kupić byle jakich tylko trzeba wymierzyć jakie będą potrzebne
Tak, to stwierdzenie jest prawdziwe. Taki stan rzeczy występuje gdy regulacja luzu zaworowego jest zrealizowana poprzez dobór nominału rozmiaru szklanki. Więc takie dane musisz otrzymać od mechanika a najlepiej gdy on dokona zakupu odpowiednich szklanek.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Mechanik powinien pomierzyć luzy, wyjąć szklanki i też je pomierzyć, na podstawie tego powinien ci podać wysokość szklanek i ilość jakie masz kupić. Czasem tak bywa że część z nich da się użyć w innym miejscu, bo akurat pasują na wysokość.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi. Pytanie teraz czy skoro mechanik diagnozujący o tym nie wiedział, że tak trzeba to dobry mechanik czy szukać innego :D. Nie mniej jednak wiem przynajmniej, że trzeba pomierzyć i w ten sposób się za to zabrać.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Ja powiem tak - zabierz od niego auto :)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

I podaj gdzie ten "specjalista" ma swoją siedzibę żeby można było go unikać ;)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

arek77rz pisze: 2 lis 2020, o 12:47 Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi. Pytanie teraz czy skoro mechanik diagnozujący o tym nie wiedział, że tak trzeba to dobry mechanik czy szukać innego :D. Nie mniej jednak wiem przynajmniej, że trzeba pomierzyć i w ten sposób się za to zabrać.
A na jakiej podstawie stwierdził konieczność wymiany szklanek? Wymienia się je tylko gdy szklankami ustawia się luz zaworowy. Przyjmijmy hipotetycznie, że tego nie wiedział i np sądził, że luz w tym silniku ustawia pastylkami/podkładkami (bo są takie rozwiązania). To po co kazał wymieniać szklanki (popychacze zaworowe). Nie ma w tym logiki i kupy się nie trzyma.
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

bubu1769 pisze: 2 lis 2020, o 13:01 I podaj gdzie ten "specjalista" ma swoją siedzibę żeby można było go unikać ;)
Pojechałem tam z polecenia, robił samochody braciom oraz moim klientom, całe floty nawet i wszystko było do tej pory elegancko. Jeszcze się wstrzymam od odradzania, mimo że jak przyszła teraz na mnie kolej to mi się "lampka zapaliła" po tych radach.
wszim pisze: 2 lis 2020, o 13:06 A na jakiej podstawie stwierdził konieczność wymiany szklanek? Wymienia się je tylko gdy szklankami ustawia się luz zaworowy. Przyjmijmy hipotetycznie, że tego nie wiedział i np sądził, że luz w tym silniku ustawia pastylkami/podkładkami (bo są takie rozwiązania). To po co kazał wymieniać szklanki (popychacze zaworowe). Nie ma w tym logiki i kupy się nie trzyma.
Nie mam bladego pojęcia. Oprócz tego, że mam ten spadek mocy przez wariatory, to mam czasem falowanie na obrotach na postoju, raczej na zimnym silniku chociaż zdarza się tak, że przejadę się już kawałek, a to dalej nie ustępuje. Raczej zwaliłem to właśnie na jakąś awarię przy tych szklankach.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Objawy sugerują problem z luzem zaworowym. Czy dokonał inspekcji tego luzu? Być może skoro o tych szklankach zagaił. Może to jednak ty go nie zrozumiałeś? Może tylko określił, że taki zakup będzie konieczny a nie że masz to już teraz kupić w sklepie.
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

Powiedział, że jak zabierzemy się za te wariatory i rozrząd to zrobi mi jeszcze to, bo nie ma sensu się do silnika dwa razy dobierać czy coś takiego. Jak mówiłem mu, że na razie szklanek sobie nie znalazłem, ale wariatory i rozrząd już kupiłem, to powiedział, że póki co mogę jeździć, a jak będę miał te szklanki to wtedy wszystko za jednym zamachem zrobimy.
A czy wcześniej dokonał inspekcji nie mam pojęcia. Samochód zostawiłem na dobę do sprawdzania i diagnozowania. Wieczorem zawiozłem, by ten sobie posprawdzał na zimnym co i jak. Jak odbierałem to powiedział, że to będzie do zrobienia.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Coś mi ten mechanik się nie podoba.
W żadnym samochodzie gdzie nie me hydraulicznych kasatorów luzu zaworowego nie kupuje się szklanek na zaś bez wcześniejszego pomierzenia.
Co do falowania obrotów to bardziej przyjrzał bym się pracy sondy oraz zerknął czy przepustnica nie jest zawalona, u siebie miałem podobne objawy przed wymianą sondy.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Arek - zadzwoń do niego i spytaj z jakiego powodu chce wymieniać szklanki? Bo jeszcze mi przychodzi do głowy, że może brakowało oleju i są jakieś wytarte :zastanawiasie: Jeżeli stwierdzi, że chce ci ustawić luz zaworowy to niech poda jakie nominały masz zakupić. Ale wtedy to lepiej faktycznie zmienić mechanika.
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

Może faktycznie od razu pojadę do innego gościa, który będzie wiedział w czym rzecz. A co do sprawdzenia sondy czy przepustnicy to przy robieniu tego co jest do zrobienia zlecę zajrzenie do tego również. Zobaczymy co i jak. Ale dziękuję mimo wszystko za rady, jakoś to ogarnąć sobie muszę :D
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Do sprawdzenia sond wystarczy podłączyć się zwykłym ELM-em i najlepiej programem w którym będzie można zobaczyć wykres z pracy.
Kgrzy
Bywalec
Imię: Krzysiek
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 benzyna
LPG: Alex Optima Nano
Kontakt:

Post autor: Kgrzy »

A może mechanik myśli, że tam są hydrauliczne szklanki i to klepanie to też z nich, a nie tylko z KZFR. Z tego też powodu chce to zrobić za jednym zamachem, bo nawet nie wie, że najpierw musi pomierzyć obecne.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Być może o to mu chodziło :zastanawiasie: . Tylko, że w takiej sytuacji nie wymienia się szklanek tylko hydropopychacze lub hydroregulatory. Czyli ktoś słyszał aby na hydroregulatory potocznie wołać szklanki?
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Na upartego oplowskie hydroregulatory wyglądają dość podobne do szklanek, jak są zamontowane to ciężko powiedzieć.
Być może mechanik nie ma świadomości że w tym silniku są jednak zwykle szklanki.
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

Mówiąc szklanki, wymieniał również na przemiennie, kasowniki luzów zaworowych i hydrauliczne popychacze zaworów, jak się go pytałem co to w ogóle szklanki są. Tak mi tłumaczył. Jak się pytałem dlaczego to też chce robić to powiedział, że ma to związek z aktualną pracą silnika, tymi obrotami wymuszanymi (sporadycznie się zdarza, że jak stoję na światłach to obroty z ok. 1k nagle rosną - tak jakby dodawało gazu, po czym spadają poniżej tysiąca i tak w kółko parę razy).
Jak podpinałem komputer to wyskakiwały mi 2 błędy: P0012 i P0131. Jedno to było od wałka rozrządu, a drugie od sondy faktycznie. Nawet chyba, gdzieś tutaj szukałem tych kodów jeszcze przed rejestracją.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

No to wszystko się w miarę wyjaśniło.
Wytłumacz mechanikowi że w tym silniku nie ma hydroregulatorów tylko zwykłe szklanki (to jednak nie jest do końca oplowski silnik).
Co do błędów to przyczyną P0012 mogą być zabrudzone sitka przy elektrozaworach od KZFR bądź też niewłaściwy olej.
Czy samochód mocno terkocze przy odpalaniu, bądź terkotanie nie ustępuje lub pojawia się podczas jazdy?
I postaraj się podejrzeć pracę sondy i czy przepustnica jest czysta, to w tych dwóch rzeczach doszukiwał bym się skoków obrotów na postoju.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

arek77rz pisze: 3 lis 2020, o 21:50 Mówiąc szklanki, wymieniał również na przemiennie, kasowniki luzów zaworowych i hydrauliczne popychacze zaworów, ....
Nie trzeba było tak od razu? Niestety mechanik nie popisał się wiedzą na temat tego silnika.

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
A zapytam, nie piszesz o tym ale nie masz LPG?
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

bubu1769 pisze: 3 lis 2020, o 21:58 No to wszystko się w miarę wyjaśniło.
Wytłumacz mechanikowi że w tym silniku nie ma hydroregulatorów tylko zwykłe szklanki (to jednak nie jest do końca oplowski silnik).
Ecotec na górze silnika mam napisane to tak też podałem :P. A co do samych szklanek w takim razie to wymienia się je czy coś innego z nimi robi? A jeśli wymienia to faktycznie trzeba najpierw pomierzyć? Bo już wątek zgubiłem :D.
bubu1769 pisze: 3 lis 2020, o 21:58 Co do błędów to przyczyną P0012 mogą być zabrudzone sitka przy elektrozaworach od KZFR bądź też niewłaściwy olej.
Czy samochód mocno terkocze przy odpalaniu, bądź terkotanie nie ustępuje lub pojawia się podczas jazdy?
I postaraj się podejrzeć pracę sondy i czy przepustnica jest czysta, to w tych dwóch rzeczach doszukiwał bym się skoków obrotów na postoju.
Po wystąpieniu tego problemu to pierwsze co zrobiłem właśnie te sitka sprawdziłem i to pojechałem olej wymienić. Co przed zakupem samochodu tam było to nie wiem i się nigdy nie dowiem, ale ja zalałem Castrola Edge Magnatec 5w30.
Przy odpaleniu mocno terkocze, zdarza się, że silnik się nie rozgrzeje to to terkotanie nie ustępuje. Ale nawet jak dłużej pojeżdżę, zdarza mu się na moment z powrotem odezwać.
Będę miał w takim razie jeszcze tą sondę oraz przepustnicę na uwadze.
wszim pisze: 3 lis 2020, o 22:54 Nie trzeba było tak od razu? Niestety mechanik nie popisał się wiedzą na temat tego silnika.
Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
A zapytam, nie piszesz o tym ale nie masz LPG?
No niestety na to wygląda :/. Nie, LPG jeszcze tam nie zainstalowałem. Po zakupie najpierw chciałem chwile pojeździć, poczekać aż coś wyjdzie, ponaprawiać jak trzeba i dopiero wtedy zainstalować. Tym bardziej, że mam pełną instalację z poprzedniego samochodu, którym właśnie długo się nie najeździłem, a LPG w nim założyłem od razu po zakupie. Że była nowa i bez przebiegu to ją zdemontowałem przed pozbyciem się go :P.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Sprawdzanie i regulacja luzów zaworowych były już kilka razy opisywane, wystarczy poszukać.
Co do instalacji LPG to zdajesz sobie sprawę że ciężko ci będzie znaleźć warsztat który ci założy używaną instalacje i wystawi na to papier?
arek77rz
Świeżak
Kontakt:

bubu1769 pisze: 7 lis 2020, o 07:25 Sprawdzanie i regulacja luzów zaworowych były już kilka razy opisywane, wystarczy poszukać.
Tak, zgadza się. Poszukam sobie.
bubu1769 pisze: 7 lis 2020, o 07:25 Co do instalacji LPG to zdajesz sobie sprawę że ciężko ci będzie znaleźć warsztat który ci założy używaną instalacje i wystawi na to papier?
Założy ten sam co zakładał do poprzedniego samochodu. Kwestia tylko nowego baku, na który musi być wystawiona homologacja i przypisana do VINu samochodu. Chociaż widziałem agentów co i to przerabiają, ale w to się już bawić nie będę.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Bartek ten silnik Arkadiusza to jest taki sam jaki masz w swoim aveo?
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

A były w Aveo jeszcze jakieś inne 1.4 101KM?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”