Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Niewielki wyciek w na osłonie silnika żółtego oleju
-
speeder
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze LT+
- Silnik: 1.7 VCDI
- Kontakt:
Niewielki wyciek w na osłonie silnika żółtego oleju
cześć
ścieka coś koloru mocno jaskrawo żółtego i bardzo czystego na osłonę silnika tak jakby od uszczelniacza prawej półosi, ale nie jestem pewien czy to z uszczelniacza. Raczej nie jest to olej silnikowy on nie jest taki żółty. Teoretycznie może to być z uszczelniacza półosi ale ten olej ze skrzyni też nie jest taki mocno żółty tylko słomkowy. Zostaje olej napędowy? lub płyn do wspomagania kierownicy? Zastanawiam się jaki płyn w tym Cruzie ma mocno jaskrawo żółty kolor.
ścieka coś koloru mocno jaskrawo żółtego i bardzo czystego na osłonę silnika tak jakby od uszczelniacza prawej półosi, ale nie jestem pewien czy to z uszczelniacza. Raczej nie jest to olej silnikowy on nie jest taki żółty. Teoretycznie może to być z uszczelniacza półosi ale ten olej ze skrzyni też nie jest taki mocno żółty tylko słomkowy. Zostaje olej napędowy? lub płyn do wspomagania kierownicy? Zastanawiam się jaki płyn w tym Cruzie ma mocno jaskrawo żółty kolor.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Niewielki wyciek w na osłonie silnika żółtego oleju
zdjęcia?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Jak masz dostęp do kanału to będzie widać czy to z uszczelniacza półosi. Jeśli tak, to będzie to olej ze skrzyni i to jest najbardziej prawdopodobna opcja. Ma też on specyficzny zapach
-
speeder
- Świeżak
- Kontakt:
Zdjęcie może przekłamywać kolory na kartce papieru.
Silnikowy ma kolor bardzo jasno brązowy, pobrany z bagnetu niedawno wymieniany.
Nowy olej do skrzyni GM kolor słomkowy na kartce dość słabo widoczny, wczoraj dla bezpieczeństwa dolewałem 300ml.
To co wyciekło spod półosi (najprawdopodobniej) kolor mocno żółty. Problem polega że dość mało tego wycieka i ciężko wyczuć zapachu. Możliwe że tak bardzo się zażółcił po 42kkm ?
Można wykluczyć olej do wspomagania kierownicy? chyba że ma elektryczne bo nie widziałem zbiorniczka.
Silnikowy ma kolor bardzo jasno brązowy, pobrany z bagnetu niedawno wymieniany.
Nowy olej do skrzyni GM kolor słomkowy na kartce dość słabo widoczny, wczoraj dla bezpieczeństwa dolewałem 300ml.
To co wyciekło spod półosi (najprawdopodobniej) kolor mocno żółty. Problem polega że dość mało tego wycieka i ciężko wyczuć zapachu. Możliwe że tak bardzo się zażółcił po 42kkm ?
Można wykluczyć olej do wspomagania kierownicy? chyba że ma elektryczne bo nie widziałem zbiorniczka.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
A może olej z układu klimatyzacji?
Jak nigdy wcześniej nie był dodawany kontrast to nie będzie on typowo zielonkawy.
Jak nigdy wcześniej nie był dodawany kontrast to nie będzie on typowo zielonkawy.
-
speeder
- Świeżak
- Kontakt:
O tym nie pomyślałem, kolejny trop do zbadania. Nigdy nic nie było robione w klimatyzacji od nowości.
Sprężarka klimatyzacji z tego co wiem jest na wspólnym pasku z alternatorem więc mocno po prawej stronie samochodu, wyciek jest z lewej, blisko miejsca gdzie prawa półoś wchodzi do skrzyni, ale może aż tam w jakiś sposób dolatuje ten olej? Muszę sprawdzić
Sprężarka klimatyzacji z tego co wiem jest na wspólnym pasku z alternatorem więc mocno po prawej stronie samochodu, wyciek jest z lewej, blisko miejsca gdzie prawa półoś wchodzi do skrzyni, ale może aż tam w jakiś sposób dolatuje ten olej? Muszę sprawdzić
-
speeder
- Świeżak
- Kontakt:
Sprawdziłem wzrokowo sprężarkę klimatyzacji z każdej widocznej strony i jest całkowicie sucha.
Mam pytanie czy przewody klimatyzacji idą mniej więcej tak jak zaznaczyłem na obrazku ?
I czy w żółtym polu idą jakieś przewody klimatyzacji ? Bo tam na samym dole- pokrywie silnika pojawia się ten wyciek.
Mam pytanie czy przewody klimatyzacji idą mniej więcej tak jak zaznaczyłem na obrazku ?
I czy w żółtym polu idą jakieś przewody klimatyzacji ? Bo tam na samym dole- pokrywie silnika pojawia się ten wyciek.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Zmyliło mnie to twoje określenie prawa-lewa strona.
Strony samochodu zawsze określa się z pozycji jazdy na wprost.
W twoim przypadku może to być płyn hamulcowy, jest on też używany do sprzęgła.
Strony samochodu zawsze określa się z pozycji jazdy na wprost.
W twoim przypadku może to być płyn hamulcowy, jest on też używany do sprzęgła.