Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Aveo 1.2 51 kW [T300] Rwanie silnika, przebicie od nawiewu?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
mascarpon5
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Aveo T300 Hatchback
Silnik: 1.2 70 KM, 51 kW
Kontakt:

Aveo 1.2 51 kW [T300] Rwanie silnika, przebicie od nawiewu?

Post autor: mascarpon5 »

Cześć,

nim przejdę do opisu mojego wydaje mi się dość nietypowego problemu, mały wstęp, którym być może nakieruje na problem.
Aveo 1.2 51 kW model T300 w rodzinie od 2013 roku. Auto przez pierwsze 7 lat praktycznie niejeżdżone. Tyle co blisko do pracy, sklepów czy na wieś na południu Polski i jeszcze dwa lata temu przebieg wynosił ledwo ponad 40 tys. km. Praktycznie zero problemów przez ten czas, jazda bezawaryjna, kierowca z typów tych raczej z delikatnym podejściem. Do gwarancji serwisowany w ASO, potem okresowo filtry, klima itd. Potem nastąpiła zmiana właściciela w rodzinie i z racji pracy, a także miejsca zamieszkania, w dwa lata praktycznie udało się podwoić przebieg. Obecnie blisko 70 tys km. Logiczne, że pewne elementy będą siadać.

Zacznę od tego co wydarzyło się dwa miesiące temu, praktycznie bez większych ostrzeżeń (może wcześniej nie zwracałem uwagi), rwanie silnika, duże wibracje na postoju, lampka check engine i lampka od utrzymania toru jazdy. Problem jak już się szybko dowiedziałem powszechny w Aveo. Podpięcie pod komputer wskazało wypadnie świec, więc nastąpiła ich wymiana. Ogromny błąd i zaniedbanie moje i wcześniej, że świece od nowości niewymieniane. Po wymianie problem ustąpił, błąd zniknął, wszystko wróciło do normy.

Kilka dni temu miałem wrażenie, że czuje delikatnie większe wibracje. W poniedziałek rano, zapalając samochód (w garażu) usłyszałem coś ala sekundowego "bulgotania" chwilę po zapłonie, ale nic nie wskazywało, że coś jest nie tak, może się przesłyszałem, więc ruszyłem w drogę do pracy. Chwilę później w drodze poczułem, że ślizgnęło mi się koło tylnie. Kiedy stanąłem na światłach znowu zacząłem czuć wibracje, co prawda dużo mniejsze niż problemie dwa miesiące temu, ale było. W drodze samochód ponownie zaczął sie dusić nawet na niskich obrotach. Szybka wizyta u mechanika, i wymiana cewki zapłonowej oraz prewencyjnie także i świec. Mechanik sprawdził ciśnienie na wszystkich zaworach i mówił, że jest dobre, żadnych błędów nie ma (pokazywał na cewkę przed wymianą).

I teraz najciekawsze. Czuję, że auto chodzi lepiej, jest zdecydowanie cichsze na jałowym, ale mam wrażenie, że czasem słyszę takie stuknięcie/przeskok i delikatną wibrację w kabinie, a także zmianę tonu dźwięku silnka, kiedy stoje na parkingu lub na światłach. Dziś w trasie znowu to poczułem i stwierdziłem, że spróbuje zlokalizować problem. Otóż ten przeskok objawia się na ten moment tylko wtedy, gdy mam włączony nawiew (bez klimy). Początkowemu włączeniu towarzyszy delikatnie stuknięcie (wydaje mi się to naturalne i tak chyba było zawsze), ale potem w odstępach co 15-20 sekund są kolejne. Prawda też jest taka, że już od jakiegoś roku, może i więcej nawiew chodził dość głośno i potrafił lekko piszczeć (nie zawsze, głównie w zimne dni). Przy jego wyłączaniu słychać jak stopniowo ustaje wraz z hamowaniem wiatraka. Wydaje mi się, że to przede wszystkim nawiew powoduje ten przeskok, bo obserwując pracę silnika na postoju, bez niego, nie uświadczyłem takiego zjawiska, chyba, że nie czekałem wystarczająco długo, jednakże na pewno nawiew go potęguje.

Ma ktoś może pomysł, co może powodować ten problem? Jakieś przebicie? Myślę udać się do jakiegoś elektryka, żeby to sprawdził. Może też dobrym pomysł będzie udać się do serwisu, gdzieś w Trójmieście. Czy jesteście jakiś w stanie polecić, coś doradzić? Najbliżej mam Konocar na Grunwaldzkiej i Hallera na Odyseusza. Przepraszam za aż tak długi post, ale z doświadczenia wiem, że czasem najdrobniejszy szczegół może pomóc w wykryciu problemu. Będę wdzięczny za wszelki wskazówki i rady.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Aveo 1.2 51 kW [T300] Rwanie silnika, przebicie od nawiewu?

Post autor: bubu1769 »

A to stuknięcie nie będzie czasem od załączenia się sprężarki klimatyzacji?
mascarpon5
Świeżak
Kontakt:

Stuknięcie na starcie zrozumiałe, ale kiedy dzieje się co 10-15 sekund to chyba nie jest normalne. Tym bardziej, że towarzyszą temu wyraźne drgania przeniesione do środka + zmiana tonu silnika spalinowego. Nie czuje nic niekorzystnego w płynności, mocy na ten moment ale mimo wszystko mnie to mocno niepokoi. Planuje teraz pojeździć bez nawiewu (choć przy tak niskich temperaturach będzie ciężko) i sprawdzić czy to stuknięcie występuje. Może nagram wideo jutro i wrzucę filmik.

Wolałbym mieć wszystkie wątpliwości rozwiane bo planuje 600 km z Gdańska do Krakowa, a nie chciałbym stanąć w połowie drogie. Trochę te usterki zachwiały moją pewnością siebie co do samochodu. Dwie tak długie podróże tam i z powrotem odbył, ale teraz szczerze mówiąc bym się bał jechać tak daleko.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Jak jest mało czynnika w układzie klimatyzacji to przy niższych temperaturach może się tak dziać że sprężarka będzie się załączała i wyłączało co chwilę.
Warto sprawdzić przynajmniej jakie jest ciśnienie w układzie.
mascarpon5
Świeżak
Kontakt:

Jest to jakiś trop. Zweryfikuje w najbliższym czasie i dam znać na forum, jedyne co mnie zastanawia (daleko mi od bycia ekspertem) to może się to dziać o czym mówisz tylko przy wentylatorze/nawiewie, bez kliknięcie klimatyzacji (przycisk ze snieżynką)?

Zastanawiam się jeszcze gdzie najlepiej uderzyć z takim problemem w okolicy Trojmiasta, jesli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie przyjmę. Odnośnie wspomnianych serwisów również. Podobnie w kwestii kolejnych pomysłów na ten mój dziwny przypadek.

Dziękuje za odpowiedz bubu.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

Nie wiem jak w Aveo ale w Cruze jak wlączysz nawiew na szybę to klima i tak działa mimo że śnieżynka nie świeci. Poeksprymentuj. Jak miałem Focusa to klima się załączała ca 5 sek. Auto miałem 5 lat i zawsze i takie sprzedałem
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

W Aveo jest to samo
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

T300 ma (wkurzającą) funkcję odwilżania wnętrza.
Gdy kierunek nawiewu jest ustawiony na szybę lub na szybę i nogi, wówczas cyklicznie załącza się i wyłącza klimatyzacja, nawet jeśli nie jest załączona przyciskiem. Słychać przy tym wyraźne stuknięcia sprzęgła klimy co około kilkadziesiąt sekund.
Jeśli auto pracuje na wolnych obrotach, to towarzyszy temu czasem lekkie zafalowanie obrotów, chyba zależne od obciążenia elektrycznego w tym momencie.
Przy jeździe z dużą mocą wyczuwa się wyraźne skoki osiągów auta w momentach załączania/wyłączania klimy.
Zapewne w odmianie 51kW jest to szczególnie wyczuwalne.
Zjawisko jest w tych autach normalne i raczej niemożliwe do obejścia (ktoś z forum próbował kiedyś bezskutecznie wyłączyć tę funkcję).
Przy pozostałych kierunkach nawiewu klima nie załącza się samoczynnie.
mascarpon5
Świeżak
Kontakt:

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc!
Wyglada na to, ze pierwszy trop okazał sie słuszny.
Dzisiaj jadąc do pracy rano i z powrotem przed chwila, ustawiłem od startu nawiew na gore i dół. Ani razu nie słyszałem jakiegoś podejrzanego stuku, a także dziwnego skoku obrotów. Zima, ciężko będzie tak jeździć i tutaj moje pytanie.

Wcześniej być może aż tak na to nie zwracałem uwagi, a teraz będąc przewrażliwiony przez ostatnie usterki, jestem wyczulony jak głupi. Próbować coś kombinować z ilością czynnika, czy po prostu jeździć i sie nie przejmować. Wydaje mi sie, ze wcześniej klima sobie potrafiła stuknac, ale tylko na starcie, a nie co 15 sekund. Nie wpływa to negatywnie na żywotność silnika i jego elementów? Bo jednak to falowanie obrotow jest.

Wczoraj wieczorem przeglądając forum natknąłem sie na filmik wrzucony przez użytkownika @olek
viewtopic.php?t=11863
Na tym filmiku u mnie wyglada to identycznie, kropka w kropkę.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Faktycznie przewrażliwiony jesteś ...
Puścić nawiew na szybę i się nie przejmować !
Czy klima była serwisowana ? Jeśli nie, to można w wolnej chwili podjechać gdzieś celem spuszczenia czynnika z pomiarem masy i nabicia prawidłowej ilości.
I TYLKO tak, żadnego "dobijania" na oko !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”