Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

ABS / Trakcja - uwalony czujnik prędkości obrotowej?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
leszek1204
Bywalec
Imię: Mateo
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 16V, 124 KM SW (kombi)
LPG: BRC Sequent 32
Kontakt:

ABS / Trakcja - uwalony czujnik prędkości obrotowej?

Post autor: leszek1204 »

Cześć!

Jakieś pół roku temu na dłuższej trasie zapaliły mi się jednocześnie dwie diody sygnalizujące problem z ABS i TC + na kompie błąd 89 (wezwanie do serwisu). Zatrzymałem auto, zgasiłem silnik, uruchomiłem ponownie i problemu już nie było przez następne 6 miesięcy... Do teraz ;)

Złośliwość rzeczy martwych... Wyruszam 2 tygodnie temu na wakacje - trasa: Dubrownik / Chorwacja (jakieś 1500 km z Krakowa w jedną stronę). Ok, wcześniej miałem wrażenie (nie zwracałem na to uwagi), że gdzieś z prawej strony przy przyspieszaniu słychać taki delikatny, krótki "chrobot" (dźwięk kilku, kilkunastu szybkich "puknięć" o barwie piłki pingpongowej w ceramicznym kubku - głuchy dźwięk). Jeździłem, bo wiedziałem, że klocki i tarcze mam na pewno dobre - były robione rok temu. Temperatury na tarczach prawilne, równe - z przodu w upały 60-65 stopni, a z tyłu 55 stopni (obie strony). A więc nic się nie grzało, hamulce sprawne. Ale ten cichy stukot czasem mnie zastanawiał... Szukałem czegoś luźno latającego w bagażniku, kieszeniach, itd. Nic... Przyzwyczaiłem się i olałem.

Jadę sobie, jestem 250km od domu, rodzina na pokładzie, aż tu nagle "choinka" diód - ABS, Trakcja, ERROR 89... Myślę... FUCK! Akurat teraz? Staję. Włączam/Wyłączam - po chwili to samo... ABS/TCS/ERROR 89... No to myślę... Laweta? I tyle z wakacji?
Jest niedziela, mam telefon do mechanika... Od słowa, do słowa, temperatura tarcz, pytanie o poziom płynu chłodniczego, kilka dodatkowych pytań i informacja: Możesz jechać. To prawdopodobnie uwalony jedynie czujnik prędkości obrotowej. Po powrocie wymienisz. Na razie jechać ostrożnie - nie masz ABS i TC.

I faktycznie, zjeździłem Chorwację i wróciłem pokonując jakieś 4 tys. km - nic, poza choinką lampek i sygnałem z kompa się nie działo.
Sprawdziłem też, że faktycznie, osoba stojąca na zewnątrz słyszy to chrobotanie - z przodu, po prawej stronie (tak, jak ja to mniej więcej wyłapywałem).

Dodam, że po załączeniu silnika ABS jakby "próbował" zaskoczyć przez pierwsze 2-3 sekundy i jakby "bije" lekko na pedał przez chwilę, ale potem "poddaje się", słychać trzask i zapalają się kontrolki błędu.

I tu pytanie: Czy faktycznie awaria czujnika może wiązać się z takim głuchym stukaniem i problemem z załączeniem ABS/TC, by po chwili zapaliły się kontrolki i nadal w trakcie jazdy przy przyspieszaniu pojawiało się "chrobotanie" z przodu? To "chrobotanie" mnie zastanawia - zerwany przewód ABS/TC? Spotkaliście się z czymś takim?
leszek1204
Bywalec
Kontakt:

Re: ABS / Trakcja - uwalony czujnik prędkości obrotowej?

Już chyba wszystko jasne... Czujnik może być sprawny. To raczej piasta z łożyskiem do wymiany... To chrobotanie, to "rozpadające" się łożysko. Dziś podpiąłem Cruze'a do kompa - błąd ABS, ale nie było komunikatu o przerwanej komunikacji z czujnikiem, więc powinna to być piasta.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Dlatego do pomocy w diagnozie jest ważne numer błędu. Code 89, code 79, czy inne code to nie błąd a samo zgłoszenie usterki przez pojazd, który kryje wiele przyczyn.
Dobra diagnoza komputerowa to podstawa szybkiej i sprawnej naprawy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
leszek1204
Bywalec
Kontakt:

A jeżeli chodzi o piastę/łożysko/koronkę ABS, to jakiej firmy kupić (optymalnie), aby nie przepłacić i aby po 30-40 tys. km problem nie wrócił?
Widzę, że rozstrzał cen kompletu waha się na przód (jedna strona) od 150 zł do 600 zł... Czytałem też, że w innych Chevroletach, pomimo teoretycznie dedykowanych zamienników, mogą być problemy z ABS'em po takiej wymianie.
Czyli co tam siedzi w oryginale (na pierwszy montaż) oraz jakiej firmy ewentualnie można coś zastosować?

Dobieram do J308 (kombi), Cruze 1.6, 91KW (124KM), 2012 produkcja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”