Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Spadek głośności radia w trakcie jazdy

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Harry61
Patron
Patron
Imię: Dżon
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 VCDI 163 KM, DIESEL, Z20D1
Kontakt:

Spadek głośności radia w trakcie jazdy

Post autor: Harry61 »

Witam wszystkich,

od 1,5 roku jestem zadowolonym posiadaczem Cruze'a z 2012 roku - wersja jeszcze bez navi i wyświetlacza LCD, tylko klasycznym monochromatycznym paskiem. Od czasu jak przejąłem auto, okresowo powraca pewna usterka, którą mam problem w pełni i zdiagnozować i poprawić. Konkretnie chodzi o to, że po rozpoczęciu jazdy i włączeniu muzyki z telefonu (założony w uchwyt wciskany w gniazdo na płyty i połączony kablem miniJack do gniazda w podłokietniku między fotelami) przez jakiś, losowy czas, wszystko jest w porządku, żeby następnie głośność sama się regulowała w dół, ściszała. Dla przykładu, dzisiaj rano ustawiłem muzykę w telefonie na 60%, a w aucie na 45 (zakres to chyba 0-60). Po mniej więcej pół godzinie w aucie wskoczyło 38 i jest to wartość zablokowana "w górę" - nie ma opcji, żebym zrobił głośniej pokrętłem (chociaż ściszyć się da).

Próbowałem różnych podejść, włączałem i wyłączałem chyba już wszystkie opcje w radio i zauważyłem, że jak się zatrzymam, wyłączę silnik, wyciągnę kluczyk i otworzę / zamknę drzwi - pewnie kwestia odcięcia zasilania.

Jestem w kropce - gdzie byście szukali rozwiązania? Zasilanie (chociaż mam 2-letni akumulator Varty, a diagnostyka wyszła w porządku)? Opory w jakimś obwodzie? Oprogramowanie? Czy to jest może jakiś mechanizm zabezpieczający?

Z góry dzięki za jakąkolwiek wskazówkę.
murdertul
Stały bywalec
Imię: Dominik
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
LPG: Tak BRC SQ24
Kontakt:

Re: Spadek głośności radia w trakcie jazdy

Post autor: murdertul »

Ograniczanie głośności przy wysokich temperaturach
(tylko modele CD 300 / CD 400)
Przy bardzo wysokich temperaturach wewnątrz samochodu system audio- nawigacyjny ogranicza maksymalny poziom głośności. Jeśli jest to konieczne, głośność jest zmniejszana automatycznie
Można by sprawdzić czy jakiś czujnik temperatury nie podaje błędnych informacji (ale pytanie od którego czujnika to zależy) albo może elektronika radia faktycznie się grzeje.

Ja już lata temu wymieniłem oryginalne radio na tablet Android ale muszę stwierdzić że różnica w dźwięki była kosmiczna i co do jakości i głośności na plus. Do teraz po 6-7 latach, jak zakres głośności jest chyba do 30 to powyżej 12 nie słychać co druga osoba krzyczy w aucie :D
Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: Spadek głośności radia w trakcie jazdy

Post autor: huri_khan »

W radio jest opcja, żeby głośność zmieniała się wraz ze zmianą prędkości. Wyłącz to opcję i zobacz co się będzie dziać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”