Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Bujanie/kołatanie autem przy przyspieszaniu.
- Kaczy
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Black Cruze SW 2.0D
- Silnik:
- Kontakt:
Bujanie/kołatanie autem przy przyspieszaniu.
Pytanie do posiadaczy silnika 2.0d (163 KM) - czy u Was, podczas przyspieszania na drugim biegu z obrotów 1300-1400 tez czuć takie bujanie/bicie/kołatanie całego auta na boki? Podczas delikatnego przyspieszania prawie tego nie czuć ale podczas normalnego albo mocnego przyspieszania to buja całkiem mocno...
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Bujanie/kołatanie autem przy przyspieszaniu.
Po tym jak zauważyłem te dziwne zachowanie na postoju przy dodawaniu gazu pomiedzy 1300-1800 obr, obserwuje zachowanie samochodu i zauwazam rozne zachowania samochodu podczas jazdy, w tym te bujania.Kaczy pisze:Pytanie do posiadaczy silnika 2.0d (163 KM) - czy u Was, podczas przyspieszania na drugim biegu z obrotów 1300-1400 tez czuć takie bujanie/bicie/kołatanie całego auta na boki? Podczas delikatnego przyspieszania prawie tego nie czuć ale podczas normalnego albo mocnego przyspieszania to buja całkiem mocno...
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- KoM
- Profesjonalista
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
-
jfx
Duży moment na kołach opony mają co robić - spróbujcie sprawdzić czy są różnice na różnych nawierzchniach nawet różnych rodzajach asfaltu
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Czyżby złe wyważenie silnika ? tylko pytanie czy to się objawia podczas tylko jazdy czy tak jak etac napisał, że na postoju ma jakieś dziwne objawy ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Kaczy
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Na postoju też jest - podobnie jak u etac_owca. Pomiędzy 1200-1400 całę auto zaczyna drgać/bujać. Na spocie porównywałem jego auto do mojego - identycznie. Teorię o oponach i asfalcie odrzucam - efekt jest zawsze taki sam, niezależnie od nawierzchni. Albo i moja i etac_owca sztuka są tak samo zwalone
albo model MY2013 ma właśnie takie przypadłości (a to że się różni od MY2012 i MY2011 wiem choćby po tym cudnym wypalaniu filtra). Wiem że każdy silnik ma pewną prędkość obrotową której nie lubi (rezonans i takie tam), ale to bujanie podczas mocnego przyspieszanie jest nader wkurzające (nawet mi pasażerowie zwracają uwagę
). Moje strzały: kiepski dwumas (bo sprzęgło też bije), albo złe wyważenie silnika, albo nie wiem...
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Ja podejrzewam zla mape silnikaKaczy pisze:Na postoju też jest - podobnie jak u etac_owca. Pomiędzy 1200-1400 całę auto zaczyna drgać/bujać. Na spocie porównywałem jego auto do mojego - identycznie. Teorię o oponach i asfalcie odrzucam - efekt jest zawsze taki sam, niezależnie od nawierzchni. Albo i moja i etac_owca sztuka są tak samo zwalonealbo model MY2013 ma właśnie takie przypadłości (a to że się różni od MY2012 i MY2011 wiem choćby po tym cudnym wypalaniu filtra). Wiem że każdy silnik ma pewną prędkość obrotową której nie lubi (rezonans i takie tam), ale to bujanie podczas mocnego przyspieszanie jest nader wkurzające (nawet mi pasażerowie zwracają uwagę
). Moje strzały: kiepski dwumas (bo sprzęgło też bije), albo złe wyważenie silnika, albo nie wiem...
-
jfx
Opony zatem odpadajaKaczy pisze:Na postoju też jest - podobnie jak u etac_owca. Pomiędzy 1200-1400 całę auto zaczyna drgać/bujać.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Moim zdaniem kontakt z serwisem i podjechać, skoro jest na gwarancji niech się oni martwią.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- KoM
- Profesjonalista
- Imię: Rafał
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
-
jfx
A ja bym poczekał. Takie dziwne rzeczy czasem ustają w miarę przejechanych kilometrów.XaRaDaS pisze:Moim zdaniem kontakt z serwisem i podjechać, skoro jest na gwarancji niech się oni martwią.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Albo silnik wypadniejfx pisze:A ja bym poczekał. Takie dziwne rzeczy czasem ustają w miarę przejechanych kilometrów.XaRaDaS pisze:Moim zdaniem kontakt z serwisem i podjechać, skoro jest na gwarancji niech się oni martwią.
-
jfx
tylko że nierzadko wizyta w serwisie może przynieść więcej szkody niż pożytkuXaRaDaS pisze:Albo silnik wypadniejfx pisze:A ja bym poczekał. Takie dziwne rzeczy czasem ustają w miarę przejechanych kilometrów.XaRaDaS pisze:Moim zdaniem kontakt z serwisem i podjechać, skoro jest na gwarancji niech się oni martwią.od tego jest serwis żeby im dupę truć
znajomemu w orlando skrzypiała klapa więc powiedziałem, żeby pojechał do serwisu bo może to amortyzatory czy cuś, okazało się, że to wina anteny CB
ale póki jest gwarancja to z takimi problemami bym jechał
- Kaczy
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Zgłosiłem to już dawno temu. Dwóch chodziło i 'cmokało'. Potwierdzili że jest. I tyle. Nie mają zielonego pojęcia co to może być. Nie mają też podobnych zgłoszeń (tak przynajmniej twierdzą). "No trzeba by zostawić auto na 2 tygodnie. Sprawdzimy wtryski, turbinę, poduszki"... Pół silnika chcą rozebrać. I jak znam życie to gówno znajdą i złożą gorzej niż fabryka. Poczekam. Jak się całkowicie rozpadnie, to wtedy będzie łatwiej. Zawsze jest łatwiej naprawić niż diagnozować. A nuż, wymienią cały silnikXaRaDaS pisze:Moim zdaniem kontakt z serwisem i podjechać, skoro jest na gwarancji niech się oni martwią.
I to niestety smutna prawda.jfx pisze:tylko że nierzadko wizyta w serwisie może przynieść więcej szkody niż pożytku
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Jestem po kontakcie z naszym ServisChevi i mowi ze maja bardzo podobne objawy w Astra IV i wiedza co z tym robic.
Podobno moze byc:
- rozregulowna listwa wtryskowa i czujnik cisnienia na listwie
- lub egr przytkany
Podobno moze byc:
- lub egr przytkany
- Kaczy
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Tylko że jako klient nie przekonam serwisu w Warszawie by sprawdzili właśnie te rzeczy. Pewnie nawet te informacje nie trafią do mechanika. Myślisz, że jest szansa co by ServisChevi miał jakiś kontakt do serwisu w Wawie, by wzięli te zalecenia pod uwagę, a nie zaczynali od rozbierania połowy auta?etac_owiec pisze:Jestem po kontakcie z naszym ServisChevi i mowi ze maja bardzo podobne objawy w Astra IV i wiedza co z tym robic.
Podobno moze byc:
- lub egr przytkany
Bo druga opcja jest taka, że przyjadę do Was do Katowic
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Kaczy pisze:Tylko że jako klient nie przekonam serwisu w Warszawie by sprawdzili właśnie te rzeczy. Pewnie nawet te informacje nie trafią do mechanika. Myślisz, że jest szansa co by ServisChevi miał jakiś kontakt do serwisu w Wawie, by wzięli te zalecenia pod uwagę, a nie zaczynali od rozbierania połowy auta?etac_owiec pisze:Jestem po kontakcie z naszym ServisChevi i mowi ze maja bardzo podobne objawy w Astra IV i wiedza co z tym robic.
Podobno moze byc:
- lub egr przytkany
Bo druga opcja jest taka, że przyjadę do Was do Katowic
Jest trzecia ze przekonujesz ich do akcji w pozrozumieniu z MMCars, albo jedziesz do Katowic z informacja do CAC i twojego ASO ze wzgledu na niski poziom obslugi zadasz zwrotu za paliwo i stracony czas. I czekasz, a wtedy podejrzewam ze znajdzie sie wiedza i checi.
Poczekajmy az zobacza u mnie. Ja bede oddawal mojego pod koniec miesiaca, bo jade w delegacje wiec moze stac u Nich
- Kaczy
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ok, to na razie się wstrzymuje z jakimkolwiek działaniem i czekam na info od Ciebie.etac_owiec pisze:
Jest trzecia ze przekonujesz ich do akcji w pozrozumieniu z MMCars, albo jedziesz do Katowic z informacja do CAC i twojego ASO ze wzgledu na niski poziom obslugi zadasz zwrotu za paliwo i stracony czas. I czekasz, a wtedy podejrzewam ze znajdzie sie wiedza i checi.
Poczekajmy az zobacza u mnie. Ja bede oddawal mojego pod koniec miesiaca, bo jade w delegacje wiec moze stac u Nich
-
SerwisChevi
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Samochód: Cruz
- Silnik:
- Kontakt:
Proszę o info czy zauważyliście też nierówna pracę obrotów na biegu jałowym? Czy występuje falowanie obrotów w niedużym zakresie? Proszę również zaobserwować czy usterka nasila się czy jest stała i czy temperatura silnika jaką osiąga silnik ma wpływ na zakres "bujania""? Pytanie do kaczego.. czy objaw jest od nowości pojazdu czy dopiero zaobserwował go niedawno?
Czekam na info...
temat ciekawy
Czekam na info...
temat ciekawy
- etac
- Prezes

- Kontakt:
U mnie jest tak jakby mniejsze na zimnym silniku, ale to mogą być odczucia subiektywne. Czy jest od nowości nie pamiętam. Wiem tylko ze w poprzednim miałem podobno zjawisko, ale w tym jest bardziej mocniejsze.
Z obrotami chyba tez cos jest nie tak, bo raz jest 850, a czasem jest 1000. I takie odczucie jaby wolniej schodzil z obrotów, trudniej mu sie ustabilizować na wolnych.
Z obrotami chyba tez cos jest nie tak, bo raz jest 850, a czasem jest 1000. I takie odczucie jaby wolniej schodzil z obrotów, trudniej mu sie ustabilizować na wolnych.
- Kaczy
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Zaczęło się właśnie od obrotów na biegu jałowym. W zakresie od 1200-1500 całe auta zaczyna się trząść. Im większe obroty tym drgania są szybsze ale coraz słabsze (pewnie się znoszą). Pierwszy raz zauważyłem to przy przebiegu około 1000km ale prawdopodobnie było już wcześniej, tylko tego nie dostrzegałem. Teraz mam 4500 i jest dokładnie tak samo - ani słabiej ani mocniej. Temeperatura silnika nie ma żadnego wpływu na ten objaw.SerwisChevi pisze:Proszę o info czy zauważyliście też nierówna pracę obrotów n
a biegu jałowym? Czy występuje falowanie obrotów w niedużym zakresie? Proszę również zaobserwować czy usterka nasila się czy jest stała i czy temperatura silnika jaką osiąga silnik ma wpływ na zakres "bujania""? Pytanie do kaczego.. czy objaw jest od nowości pojazdu czy dopiero zaobserwował go niedawno?
Czekam na info...
temat ciekawy
Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300TG
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Czy ma tutaj coś wspólnego z Astrą J? Przecież to są całkowicie inne silniki?
Wysłane z Taptalka
Wysłane z Taptalka
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Nikt nie powiedzial ze te same, ale załozenia pracy silnika są identyczne.huri_khan pisze:Czy ma tutaj coś wspólnego z Astrą J? Przecież to są całkowicie inne silniki?
Wysłane z Taptalka
- Mitko
- Bywalec
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Panowie, potrzebna szybka porada. Odkręcone 3 śrubki od EGR i przyssany na amen. Jak go ruszyć i wyciągnąć ?