Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Problem z obrotami silnika

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
kwankrzy1
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Problem z obrotami silnika

Post autor: kwankrzy1 »

Witam MAM POWAŻNY PROBLEM Z OBROTAMI SILNIKA PRZY ZMIANIE BIEGÓW PO SPUSZCZENIU nogi z PEDAŁU GAZU OBROTY UTRZYMUJĄ SIĘ NA POZIOMIE BIEGU POPRZEDNIEGO DOPIERO PO WCIŚNIĘCIU SPRZĘGŁA SPADAJĄ ALE WEDŁUG MNIE ZA WOLNO . Wymieniony czujnik położenia wału , czujnik temperatury , map sensor od podciśnienia , przepustnica podobno przeczyszczona ale nie wiem czy mechanik robił reset przepustnicy . Jak ktoś miał podobne problemy i je rozwiązał to bardzo proszę o receptę za każdą rade będę niezmiernie wdzięczny.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: Problem z obrotami silnika

Post autor: huri_khan »

1. Nie krzyczymy
2. Masz tutaj: ,,,... - i wrzuć do pierwszego zdania to się lepiej będzie czytać.
3. Użyj funkcji Szukaj na górze
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Jak dla mnie to adaptacja przepustnicy do zrobienia. Procedura podana: viewtopic.php?f=138&t=944&view=unread#unread jak to nic nie da to będziemy się dalej zastanawiać ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
kwankrzy1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

dzięki śliczne po świętach spróbuje adaptacje u mechanika zrobić . ale na biegu jałowym obroty są normalne od 850 do 900 . Tak jak napisałem problem występuje tylko i wyłącznie przy zmianie biegów od 2 do 5 na jedynce przy ruszaniu wszystko jest ok .
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A czy check się nie zapala ? I czy nie ma jakiegoś kodu błędu ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
kwankrzy1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

nie check nie świeci a czy jest jakiś zawór odpowietrzający PCV SKRZYNI w LACETTI . Podobno pseudo mechanik błędy wykasował więc nie powinno być
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wykasował błędy ale czy spisał jakie to były i za co odpowiadały to pewnie już nie zrobił. Czasem lepiej spisać i sprawdzić kody, bo to znacznie pomaga w ustaleniu przyczyn, a samo kasowanie to po diagnozie można zrobić. Całe szczęście, że niektóre kody nie muszą generować od razu check i może jednak masz zapisany nowy kod.
kwankrzy1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Błędy były czujnik położenia wału , czujnik temperatury i map sensor wszystko wymienione i błędy skasowane
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to jednak adaptację przepustnicy najpierw i potem testy, jak to nie będzie przyczyną to szukamy dalej ;) Na chwilę obecną opcje mi się skończyły, może jeszcze regulacja sprzęgła, albo linki gazu, ale to byś miał też na jałowym podwyższone obroty, chyba że nie odbija gaz i dlatego tak się dzieje. Sprawdź czy jak na jałowym przygazujesz to obroty wracają do normy 800 obr./min.
kwankrzy1
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki. Za. zajęcie się tematem na jalowym po nagrzaniu silnika obroty po spuszczeniu nogi z pedalu gazu wracają do 850-900 . Umuwiony jestem po świętach z fachowcom wysokiej klasy może coś on wywącha bo ja już glupieje . Jeszcze raz serdeczne dzięki gdybyś coś jeszcze wiedział o przyczynach tej usterki to daj znać bo mechanicy w moim miasteczku to by mi wnet cały silnik wymienili takie mają czułe komputer z oprogramowaniem .
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Adaptację możesz zrobić samemu, jeśli nie pomoże, i innych błędów nie będzie to spróbowałbym usunąć starą adaptację (podobno chevrolet explorer'em się da, ale nie wiem jak), i zrobić nową.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
szymoszek1986
Świeżak
Imię: Radek
Samochód: Nubira
Silnik:
Kontakt:

Post autor: szymoszek1986 »

Witam
Kwwnczy czy rozwiazales swoj problem bo ja w swojej nubirze 1.8 mam to samo i zaden mechanik nie jest w stanie usunac tego problemu. Daj znac czy udalo sie ogarnac temat. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”